«Ο λαος του Ιρακ ειναι απελπισμενος»

Ο 58χρονος I.F. Al Sarrai, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο University of Sallahadin College of Physical education στην βομβαρδισμένη πόλη Evbil του Ιράκ είναι προπονητής σε γυναικεία ομάδα μπάσκετ σε μια περιοχή που η γυναίκα θεωρείται πράγμα με ελάχιστη αξία. Μιλά για την τρομοκρατία και τα δεινά της, την παρουσία των αμερικανών και επικρίνει την βομβιστικές – τρομοκρατικές ενέργειες των μουσουλμάνων. «Στα χρόνια του Σαντάμ ήταν όλα διαφορετικά. Όσοι δεν ήταν πολιτικοποιημένοι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, έφευγαν από το σπίτι και ξέραμε ότι θα γυρίσουν» δηλώνει ο Ιρακινός καθηγητής και προσθέτει: «Τώρα οι περισσότεροι θέλουν ο Σαντάμ Χουσεϊν να γυρίσει πίσω, νομίζετε ότι είναι τυχαίο ή ότι ξαφνικά τρελάθηκαν και θέλουν πίσω ένα δικτάτορα; Είναι επειδή τώρα δεν υπάρχει ασφάλεια στο Ιράκ. Ήταν πολύ σκληρός δικτάτορας, αλλά είχαμε ειρήνη, είχαμε ασφάλεια. Τώρα τα έχουμε χάσει όλα. Δεν έχουμε καμία ασφάλεια, καμία προστασία».

Στην χώρα σας ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά την «απελευθέρωσή» σας από τις δυνάμεις των Αμερικανών, φαντάζει απαγορευτικό για τις γυναίκες να ασχολούνται με αθλήματα όπως αυτά του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ…

Στις άλλες χώρες είναι ακόμη χειρότερη η θέση της γυναίκας. Οι γυναίκες στο Ιράκ είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι σε άλλα γειτονικά μας κράτη. Πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν δικαιώματα να ζήσουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να ακουστεί η φωνή τους εφόσον το επιθυμούν. Έχουμε διαφορετικές συνήθειες, ήθη και έθιμα. Κάποιοι, εννοώ Ισλαμιστές, πιστεύουν στην ισοτιμία της γυναίκας. Δεν συμβαίνει παντού αυτό. Στο Ιράν η θέση της γυναίκας είναι χειρότερη. Εγώ διδάσκω αγόρια και κορίτσια, μπάσκετ και βόλεϊ. Έχουμε και ομάδα γυναικών που παίζει καταπληκτικό μπάσκετ. Είναι πολύ καλές στα αθλήματα. Στο Κουρδιστάν οι γυναίκες έχουν περισσότερα δικαιώματα από ό,τι στο Ιράκ, και σαφώς ακόμη περισσότερα από ό,τι στο Ιράν. Στο Ιράν η γυναίκα από πολλούς θεωρείται πράγμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σας;

Η τρομοκρατία είναι το πρόβλημά μας τώρα, η τρομοκρατία κυρίως στο Νότιο Ιράκ. Πρόκειται για τρομοκρατία «εισαγόμενη». Έρχονται έξω από το Ιράκ, από το Ιράν, τη Συρία, την Ιορδανία, ακόμη και από την Τουρκία ζωσμένοι με εκρηκτικά ή τοποθετούν κάπου βόμβες και σκοτώνουν αθώους πολίτες.

Τι επιδιώκουν αυτές οι ενέργειες;

Θέλουν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Αμερικής, θέλουν να πολεμήσουν την Αμερική και στρέφονται εναντίον μας. Σκοτώνονται αθώοι πολίτες που δεν έχουν φταίξει σε τίποτε απολύτως. Ανυποψίαστοι πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι που ποτέ δεν έκαναν κάτι κακό.

Την περίοδο που ο Σαντάμ μεσουρανούσε πώς ήταν η κατάσταση;

Στα χρόνια του Σαντάμ ήταν όλα διαφορετικά. Όσοι δεν ήταν πολιτικοποιημένοι, δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, έφευγαν από το σπίτι και ξέραμε ότι θα γυρίσουν. Τώρα οι περισσότεροι θέλουν ο Σαντάμ Χουσεϊν να γυρίσει πίσω, νομίζετε ότι είναι τυχαίο ή ότι ξαφνικά τρελάθηκαν και θέλουν πίσω ένα δικτάτορα; Είναι επειδή τώρα δεν υπάρχει ασφάλεια στο Ιράκ. Ήταν πολύ σκληρός δικτάτορας, αλλά είχαμε ειρήνη, είχαμε ασφάλεια. Τώρα τα έχουμε χάσει όλα. Δεν έχουμε καμία ασφάλεια, καμία προστασία. Μας παρακολουθούν και δεν κάνουν τίποτα. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο αμερικανικός στρατός και οι τρομοκράτες είναι εξίσου πρόβλημα για μας.

Και η κυβέρνηση που προέκυψε από εκλογές τι κάνει;

Η οικονομία μας έχει τα χάλια της. Η κυβέρνησή μας δεν είναι σταθερή, δυνατή, δεν είναι αποδεκτή από όλους. Μια μερίδα θέλει τον Δικτάτορα πίσω, κάποιοι άλλοι είναι θυμωμένοι με τους Υπουργούς Άμυνας και Ενέργειας. Δεν λύνουν τα προβλήματα του λαού, νοιάζονται για το συμφέρον τους κι όχι για το λαό.

Η οικονομία μας εξαρτάται από την παραγωγή του πετρελαίου, τώρα το πετρέλαιο μας φεύγει χωρίς κανένα υπολογισμό και κανένα όφελος για τη χώρα μου και τους πολίτες. Οι τιμές στα είδη τροφίμων έχουν ανέβει 25% από την «απελευθέρωση» του Ιράκ. Ως καθηγητής πριν την «απελευθέρωση» ο μισθός μου ήταν 3.000 δολάρια το μήνα, τώρα 700 δολάρια το μήνα. Σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στους μισθούς και μεγάλη άνοδος στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Ο λαός του Ιράκ είναι απελπισμένος.

Κι αυτή η αιματηρή διαμάχη μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών πού οφείλεται;

Η διαμάχη μετά Σιϊτών και Σουνιτών μοιάζει μ΄ αυτή των Καθολικών με τους Προτεστάντες. Κρατά χρόνια, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, η θρησκεία είναι η ίδια, έχουν στην πράξη κάποιες διαφορές. Μετά την «απελευθέρωση» οι όποιες διαφορές έγιναν πολύ μεγάλες, διογκώθηκαν. Ο στρατός κατοχής ενδυνάμωσε αυτές τις διαφορές για να μπορεί να ελέγχει τα διαφορετικά στρατόπεδα που σχηματίστηκαν. Οι ηγέτες των δυο ομάδων δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές και κάποιες ομάδες απ΄ έξω θέλουν οι διαφορές να διογκώνονται και η διαμάχη να συνεχίζεται.

Ποια άποψη έχετε για τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς;

Δεν νοιάζομαι για τα θρησκευτικά πιστεύω των άλλων. Σημασία έχει η προσωπικότητα του άλλου, αυτά που έχει να δώσει και θέλει να προσφέρει. Είμαι μουσουλμάνος και πιστεύω ότι οι οπαδοί όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων μπορούν να συνυπάρχουν στην χώρα μου. Όλοι: Ισλαμιστές, Xριστιανοί, Εβραίοι μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι αρμονικά. Είμαστε ίδιοι άνθρωποι. Οι θρησκείες είναι εσωτερική υπόθεση του καθενός. Το θέμα είναι ποιος είσαι και τι θέλεις να κάνεις. Τι μπορείς να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου;

Και τους καμικάζι βομβιστές, τους ανθρώπους που ζώνονται εκρηκτικά και σκοτώνουν συνανθρώπους τους πώς τους κρίνετε;

Είναι άγριο, άγριο, άγριο. Είναι απάνθρωπο. Δεν είναι καλό για την ανθρωπότητα να σκοτώνεις ανθρώπους. Είναι εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον κάθε θρησκείας. Θέλουμε μια ασφαλή χώρα. Δεν έχουν τέτοιες ενέργειες σχέση με τον πολιτισμό μας. Θέλουμε να κάτσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τα προβλήματα. Απαιτείται διάλογος κι όχι τρομοκρατία. Ο κύριος Μπους υποσχέθηκε καλύτερες μέρες στον λαό μου, αλλά δεν τις είδαμε. Δεν είχε καλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Ιράκ. Και τώρα τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από ό,τι πριν. Σκοτώνει το λαό μας. Νομίζω ότι σχεδιάζει να μείνει έως το 2009. Ο κύριος στόχος του ήταν και είναι το πετρέλαιο.

Πολλοί πάντως, σε όλο τον κόσμο, ταυτίζουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία…

Το Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία. Το μήνυμα και νόημα του Ισλαμισμού είναι η ειρήνη, η αγάπη, η προσφορά, η βοήθεια, η συγχώρεση κι όχι η τρομοκρατία. Όσοι προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ λένε ψέματα δεν είναι αληθινοί πιστοί. Όσοι το κάνουν έχουν κλειστά μάτια, τυφλωμένα μυαλά. Και άλλοι πάλι χρησιμοποιούν το Ισλάμ Το Κοράνι μιλά για την ειρήνη. Ένας Ρώσος καθηγητής μου είπε ότι το Κοράνι είναι ένα βιβλίο της επιστήμης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς οι μουσουλμάνοι δεν καταλαβαίνετε το κοράνι».

Φάνηκε αυτό και στην ιστορία της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ…

Δεν τα είδα τα σκίτσα. Οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων ήταν άστοχες, χωρίς λογική. Δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε. Δεν χρειαζόμαστε αντιδράσεις τέτοιου είδους, αλλά διάλογο. Η αντίδραση πρέπει να είναι θετική κι όχι αρνητική. Δεν θα καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος το αληθινό Ισλάμ. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί και να πείσουμε τους άλλους ανθρώπους ότι νοιαζόμαστε για το κοινό καλό και την παγκόσμια ειρήνη.

Οι εξελίξεις στο γειτονικό Ιράν σας ανησυχούν;

Ναι. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη σχέση του Ιράκ με τις γειτονικές χώρες: Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Τουρκία, Συρία, Κουβέϊτ. Όλες αυτές οι χώρες κάτι θέλουν από την περιοχή μου, το πετρέλαιο. Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι πώς θα χειριστούμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες. Για να καταλάβετε όλες αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται για μια πόλη, την Νατζάφ, που βρίσκεται στο κέντρο του Ιράκ. Είναι ιερή περιοχή για όλους τους μουσουλμάνους. Οι πάντες λοιπόν επισκέπτονται την περιοχή, όλες τις ημέρες του χρόνου. Δεν ξέρουμε ποιοι έρχονται, με ποιον σκοπό; Είμαστε στο έλεος του κάθε παρανοϊκού…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.