«Ο κοσμος χρειαζεται τις μαιες τωρα περισσοτερο απο ποτε»

Με τίτλο «Ο κόσμος χρειάζεται τις μαίες – μαιευτές τώρα περισσότερο από ποτέ» -που έχει επιλεγεί για το 2009 από τις μαίες – μαιευτές όλης της γης- εορτάστηκε χθες σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών – Μαιευτών.

Η ημέρα αυτή τιμήθηκε και από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος αγωνίζεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η μαία σε κάθε γυναίκα μέσα από το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Από το 1991 η 5η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών – Μαιευτών (I.C.M.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού των Μαιών – Μαιευτών, θυμίζοντας σε όλους τι αντιπροσωπεύουν και τι προσφέρουν στον ρόλο της μητρότητας και γενικότερα στην υγεία της γυναίκας.

Χθες, σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, τιμήθηκε ο τρόπος του λειτουργήματος των μαιών – μαιευτών, κυρίως, τιμήθηκαν εκείνες που βοηθούνται νύχτα και μέρα να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, οι μητέρες.

Οι μαίες – μαιευτές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά τους πολύ πριν την έναρξη και το τέλος της εγκυμοσύνης και αργότερα όταν χρειάζονται βοήθεια με το παιδί τους είτε οι πληθυσμοί αυξάνονται, είτε σταθεροποιούνται, είτε οι οικογένειες είναι πολύτεκνες, είτε μονογαμικές. Χρόνια τώρα αντιλαμβάνονται ότι οι υπηρεσίες που τις προσφέρονται εξυπηρετούν και διευκολύνουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις, καθώς και της οικογένειάς τους και όχι μόνο του συστήματος υγείας της κάθε χώρας. Μιλώντας για τον αναντικατάστατο ρόλο της μαίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Παγώνα Καράκη ανέφερε: «Η μαία σήμερα είναι το οικείο πρόσωπο κάθε γυναίκας. Είναι το άτομο το οποίο θα εμπιστευθεί για οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα την απασχολεί και το οποίο θα την καθοδηγήσει από κει και πέρα στον ειδικό γιατρό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας. Βεβαίως, θα της σταθεί από την αρχή της εγκυμοσύνης της και πολύ πριν από αυτήν έτσι ώστε να οδηγηθεί στον τοκετό της με ασφάλεια, με αυτοπεποίθηση και να τον βιώσει με τον καλύτερο τρόπο».

Η κ. Καράκη πιστεύει ότι η προσφορά της μαίας έχει εκτιμηθεί πολύ μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν έχει αξιοποιηθεί -όσο θα έπρεπε- από το σύστημα υγείας. Τόνισε δε ότι οι Ελληνίδες μαίες – μαιευτές έχουν σήμερα σύγχρονες γνώσεις και πρακτικές της μαιευτικής φροντίδας, με τις οποίες συμβάλλουν στη μείωση της βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας στη χώρα μας. «Καταρτίζουν και αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ιατρικής και στις προκλήσεις της γενετικής. Ίσως, η μαία θα πρέπει να αυτοδιαχειρίζεται περισσότερο το επάγγελμά της μέσα στον χώρο της υγείας».

Στόχος η προώθηση υγιούς μοντέλου ζωής

Η προώθηση ενός υγιούς μοντέλου ζωής αποτελεί τον βασικότερο στόχο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την πρόεδρό του κ. Καράκη.«Η προώθηση της υγείας από τις μαίες και τους μαιευτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί ένα υγιές μοντέλο που οδηγεί τις γυναίκες στη διαδικασία του τοκετού τους με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για τις ίδιες και τα βρέφη τους». Γι’ αυτό, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου ο εν λόγω Σύλλογος καλείται να ζητήσει απ’ όλους τους διοικούντες διαφορετική αξιοποίηση των μαιών – μαιευτών. «Δηλαδή, το επάγγελμα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Ξέρουμε ότι οι μαίες έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μπορούν να δώσουν στη γυναίκα, στη μητέρα τις γνώσεις και την προστασία της υγείας που θέλει να έχει. Σε πολλές μεγάλες πόλεις οι μαίες ασκούν το επάγγελμα ιδιωτικά διότι δεν μπορούν να απορροφηθούν στα νοσοκομεία».

Έλλειψη προσωπικού

Αναφερόμενη στο έργο της μαίας, η κ. Καράκη το χαρακτήρισε «δύσκολο», ταυτόχρονα κάνοντας λόγο για την έλλειψη απαιτούμενου προσωπικού που παρατηρείται σήμερα στα νοσοκομεία, έτσι ώστε «να ασχοληθούν με περαιτέρω δραστηριότητες». Γι’ αυτό, η πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σ’ αυτό το ζήτημα, καθώς απαιτείται η επάνδρωση με προσωπικό όλων των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών, έτσι ώστε «πραγματικά η μαία να ασχοληθεί και με το θηλασμό μέσα στα νοσοκομεία και να μην είναι πια παθητική εκτελεστής και εφαρμοστής οδηγιών των γιατρών, αλλά να προσδιορίσει καινούριους ρόλους μέσα στα νοσοκομεία. Δηλαδή, να συμμετέχει σε έρευνες και να της δοθούν άλλες δυνατότητες». Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να προκύψουν μεταρρυθμιστικές αλλαγές, οι οποίες έρχονται σιγά-σιγά στη χώρα μας και οι οποίες «πιστεύω ότι θα προκύψουν κάποια στιγμή».

Τέλος, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, υγεία, ευημερία, αισιοδοξία και προσφορά στις μαίες και τους μαιευτές των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς και άλλων υγειονομικών μονάδων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που υπηρετούν με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη την γυναίκα, τη μητέρα, το βρέφος, την οικογένεια, γενικά τη δημόσια και την ιδιωτική υγεία, και σε όλες τις μητέρες που γιορτάζουν σε λίγες ημέρες. «Να έχουν δύναμη και υπομονή οι μαίες και οι μαιευτές για να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό στη γυναίκα, στη μητέρα, καθώς και όλες οι μητέρες που γιορτάζουν σε λίγες ημέρες να έχουν υγεία να μεγαλώνουν τα παιδιά τους».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.