«Ο κομπος εφτασε στο χτενι για μας τους παραγωγους»

Τον αμπελουργό κ. Πρόδρομο Παπαδόπουλο από την Φωλιά Καβάλας φιλοξενεί σήμερα ο «Κόσμος». Στο δήμο Ελευθερών, η ενασχόληση με την καλλιέργεια της αμπέλου είναι μονόδρομος τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Μόνο που, όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή δεν αφήνει τα κέρδη που περιμένουν οι αγρότες. «Είμαστε μέσα με τα τσαρούχια!» δηλώνει και συμπληρώνει: «Δεν ξέρω αν μπορείτε να με καταλάβετε, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι».

Μην μου πείτε ότι και οι αμπελουργοί έχουν προβλήματα…

Σαφώς και έχουμε. Να, αυτό που μας απασχολεί τώρα έχει να κάνει με τις άδειες καλλιέργειας. Δεν μας δίνουν άδειες, δεν ξέρω για ποιόν λόγο.

Τι υποθέτετε;

Επειδή πουλάμε φθηνά μάλλον, τους ενοχλεί. Δε θέλουν να γίνεται αυτό, δείτε, πουλάμε 0,75 λεπτά το κιλό, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός καλού αμπελουργού;

Ααα, δεν υπάρχουν μυστικά. Χρειάζεται δουλειά! Πολύ δουλειά. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα! Σ’ όλες τις δουλειές χρειάζεται πολύ δουλειά για να πετύχεις, πόσο μάλλον στη δική μας που είναι πολύ δύσκολη.

Πηγαίνετε καθημερινά στο χωράφι;

Κάθε μέρα χρειάζεται να είσαι μέσα στο αμπέλι, αν θέλεις να έχεις αποτέλεσμα. Τώρα εγώ πουλάω και η γυναίκα μου με το παιδί είναι στο αμπέλι.

Στη Φωλιά Καβάλας γιατί ασχολείστε σχεδόν όλοι με την καλλιέργεια της αμπέλου;

Η περιοχή μας φημίζεται για την άμπελο, το κρασί και το καλό σταφύλι.

Πόσα στρέμματα καλλιεργείτε;

30.000 στρέμματα. Όλοι στο χωριό μου ασχολούνται με την καλλιέργεια της αμπέλου.

Και πού πουλάτε την παραγωγή;

Κάνουμε συνέχεια εξαγωγές στις ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε μόνοι μας.

Ποια είδη καλλιεργείτε;

Επιτραπέζιο, αλλά και σταφύλι για την παραγωγή οίνου. Από αρχές Αυγούστου ξεκινά ο τρύγος και δεν σταματάμε ούτε μέρα.

Τι λέτε στους καταναλωτές για να τους πείσετε να αγοράσουν;

«4 κιλά τρία ευρώ. Και φθηνά και καλά! Πάρτε Κόσμε» έτσι φωνάζω, αλλιώς δεν πείθεται ο καταναλωτής.

Και, σημειώνονται θετικά αποτελέσματα;

Ξέρετε, η παραγωγή μας κάποτε απέδιδε. Τώρα δεν αφήνει τα κέρδη που περιμέναμε. Είμαστε μέσα με τα τσαρούχια! Δεν ξέρω αν μπορείτε να με καταλάβετε, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι για μας τους παραγωγούς.

Γιατί συνέβη αυτό;

Όλα αυξήθηκαν, πετρέλαιο, φάρμακα, εργατικά, τα πάντα. Οι έμποροι τα τελευταία τρία χρόνια αγοράζουν το σταφύλι σαράντα λεπτά το κιλό. Τα πάντα αυξήθηκαν και αυτοί επιμένουν να μην δίνουν λεπτό παραπάνω.

Και τι σας λένε;

«Τόσο δίνω κι άμα θες, αν δεν θες βρες άλλον» λένε, οπότε τι να κάνει ο αγρότης; Αναγκάζεται και πουλά όσο ζητά ο έμπορος. Μπορεί να πέρασαν τα χρόνια, πολλά να έχουν αλλάξει, η εκμετάλλευση των εμπόρων, όμως, παραμένει η ίδια.

Με τη χρήση των φαρμάκων τι γίνεται;

Ελέγχονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε. Ο καταναλωτής πρέπει να τρώει άφοβα. Δεν μπορούμε να ραντίζουμε και να τα φέρνουμε μετά να τα πουλάμε αμέσως. Δεν γίνεται αυτό!

Οι νέοι μένουν στο χωριό σας;

Κοιτάζουν όλοι οι νέοι να φύγουν. Όποιος φεύγει δεν γυρίζει.

Ο γιος σας, όμως, έμεινε, είναι στο χωράφι από ό,τι μου είπατε…

Έμεινε στη γη γιατί δεν έμαθε γράμματα ή μια άλλη τέχνη. Η επιλογή να γίνεις αγρότης είναι η τελευταία που έχεις, ο τελευταίος δρόμος που παίρνουν οι νέοι αναγκαστικά! Όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

Δεν σας ακούω ιδιαίτερα ευχαριστημένο…

Όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Αν δεν πάει λίγο καλύτερα η παραγωγή, πώς να είμαι;

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.