Ο καρκινος αντιμετωπιζεται δυναμικα ως προκληση στη ζωη

Η πρόληψη του καρκίνου ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Γυναίκα και Δημιουργία» μετά από την πρόταση της Αντικαρκινικής Εταιρείας του παραρτήματος Ν. Ροδόπης με στόχο την ενημέρωση των γυναικών-μελών του Συλλόγου πάνω σ’ αυτό το καίριο ζήτημα. Κατά την διάρκειά της μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία» κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας του παραρτήματος Ν. Ροδόπης κ. Σοφία Παπαναστασίου και η γυναικολόγος κ. Ευαγγελία Πράπα.

«Τα ονόματα που πήρε όπως «μάστιγα του αιώνα» και «επάρατος νόσος» καλλιεργούν ένα κλίμα πανικού που συντελεί στη δημιουργία ενός δέους που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Ο λόγος για τον καρκίνο. Αποδεδειγμένα πια η απομυθοποίηση και η κατά πρόσωπο αντιμετώπισή του, η πειθαρχημένη συνεργασία και κυρίως η καλή ψυχολογική κατάσταση έχουν οδηγήσει ανθρώπους σε απίστευτες νίκες», τόνισε προλογίζοντας η πρόεδρος του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία» κ. Νατάσα Λιβεριάδου, τονίζοντας ότι «έτσι απομυθοποιημένα προσπαθούμε να μιλήσουμε σήμερα για αυτόν, γνωρίζοντας πως έχουμε πολύ αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας, την πρόληψή του, καθώς επίσης και τους ανθρώπους που έδωσαν μάχες μαζί του και μας διδάσκουν ότι μπορεί ο καρκίνος να αντιμετωπιστεί δημιουργικά και δυναμικά ως πρόκληση για ζωή».

Η πρόληψη, η έγκυρη ενημέρωση και η αντιμετώπιση αυτού του καίριου, όπως αποδείχθηκε με τα χρόνια, ζητήματος είναι οι βασικοί παράμετροι που πρέπει να ακολουθεί η κάθε γυναίκα ώστε να προλάβει τη ζωή της. Ενημέρωση και τακτικές επισκέψεις στο γιατρό είναι το μήνυμα του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία» που πέρασε στην εν λόγω εκδήλωση. Όπως υποστηρίζει η κ. Λιβεριάδου, «πρέπει από την αρχή να ενδιαφερόμαστε για να προλαμβάνουμε το κακό. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένες κι επειδή αυτή η αρρώστια έχει εξαπλωθεί, καλό θα είναι να την προλαμβάνουμε και να την αντιμετωπίζουμε όχι με τον φόβο που έχει περάσει και είναι φυσικό να έχει περάσει μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα που αφορά το αρχείο καταγραφής των ποσοστών σε γυναίκες που έχουν καρκίνο, όμως, γίνεται κάποια προσπάθεια μέσω της Αντικαρκινικής Εταιρείας με προτάσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας του παραρτήματος Ν. Ροδόπης κ. Σοφία Παπαναστασίου, η οποία ανέφερε πως «στη φετινή σύνοδο που θα έχουμε με τα υπόλοιπα παραρτήματα της Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία θα λάβει χώρα τον Απρίλιο στα Γιάννενα, θα έχω καινούριες πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα αυτά».

Η ευαισθητοποίηση των γυναικών είναι ο στόχος των ενημερωτικών εκδηλώσεων και ομιλιών που διοργανώνει η Αντικαρκινική Εταιρεία διότι όπως τόνισε η κ. Παπαναστασίου, «θεωρούμε ότι είναι ένας πληθυσμός πάρα πολύ θετικός σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή ανταποκρίνεται στα μηνύματα. Η γυναίκα είναι αυτή που κατευθύνει πολλά πράγματα στην οικογένεια σε ό, τι αφορά και τον εαυτό της, και τα παιδιά, και τον σύζυγο και πάνω απ’ όλα την προαγωγή υγείας. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι ο γυναικείος πληθυσμός».

Σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού καλεί όλες τις γυναίκες η κ. Παπαναστασίου γιατί όπως θεωρεί η ίδια, «αφορά όλες τις γυναίκες και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επαγρυπνούμε, ιδιαίτερα από κάποια ηλικία και μετά. Είναι συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα για την πρόληψη. Νομίζω ότι θα είναι ουσιαστικό αν αυτά εφαρμόζονται και μάλιστα στα πλαίσια κάποιας αγωγής υγείας που θα αφορά είτε συλλόγους είτε το κράτος γενικότερα την πολιτεία, η οποία θα υποχρεώνει ως ένα σημείο την γυναίκα να το κάνει».

Η έγκαιρη πρόληψη ισοδυναμεί με την ίαση, όσον αφορά την θεραπεία του γυναικολογικού καρκίνου στα πρώτα στάδια, γι’ αυτό η κάθε γυναίκα οφείλει να βρει τρόπους για να επικοινωνήσει με τον ιατρό ώστε να προλάβει τη ζωή της και όχι μόνο την υγεία της. «Όταν η γυναίκα θέλει, υπάρχει η πρόσβαση στον ιατρό. Όταν η γυναίκα ανακαλύψει κάποιο πρόβλημα και το παρακολουθήσει, νομίζω ότι αυτό είναι και το κυριότερο για να προλάβει τη ζωή της και όχι μόνο την υγεία της. Πολλές φορές η ζωή κινδυνεύει από τα πράγματα που δεν θα έπρεπε σήμερα να τα συζητάμε».

Για αμέλεια του γυναικείου πληθυσμού στο νομό Ροδόπης και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όσον αφορά στο θέμα της πρόληψης, έκανε λόγο η κ. Παπαναστασίου, αναφερόμενη στις σχετικές εικόνες που έχουν καταγραφεί: «Είναι πολύ πίσω ο γυναικείος πληθυσμός στο νομό Ροδόπης, ιδιαίτερα, στις αγροτικές περιοχές στο θέμα της πρόληψης. Όσον αφορά στο τεστ ΠΑΠ, η γυναίκα πρέπει να κάνει επίσκεψη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αυτό το έχουμε δει και το έχουμε καταγράψει σχετικά, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα ποσοστά. Το τεστ ΠΑΠ είναι υπόθεση ενός δεκαλέπτου στην κυριολεξία και όμως υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν ποτέ κάνει αυτό το τεστ».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.