«Ο καλυτερος και φθηνοτερος θα επιβιωσει»

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τις Παρευξείνιες Χώρες, πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου και γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Παναγιώτης Κουτσίκος μίλησε για τις «Ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις» σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Ο κ. Κουτσίκος μίλησε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην πορεία του χρόνου από την αφετηρία τους μέχρι το παρόν. Εφιστώντας την προσοχή των ελλήνων στις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ότι οι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν ν’ αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους γιατί θα κυριαρχήσει ο καλύτερος και ο φθηνότερος. Το μυστικό κρύβεται στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Καλή γειτνίαση και κέρδος

Τον κ. Κουτσίκο υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας, δίνοντας κάποιες πληροφορίες για την επιχειρηματική δράση στο νομό. «Το Επιμελητήριό μας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια σειρά καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών του Ροδοπαίου επιχειρηματία. Ο νομός μας, λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού του αλλά και λόγω της γειτνίασής του με την Τουρκία, έχει αναπτύξει εδώ και καιρό επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες σε διάφορους τομείς του εμπορίου».

Ευχαρίστησε τον κ. Κουτσίκο για την παρουσία του στο Επιμελητήριο, σχολιάζοντας: «Πιστεύω πως άνθρωποι σαν τον κύριο Κουτσίκο προάγουν όχι μόνο τη συνεργασία και το εμπόριο αλλά βάζουν γερά θεμέλια και στη φιλία των δύο χωρών, μια φιλία που εμείς οι επιχειρηματίες έχουμε αναπτύξει εκατέρωθεν χωρίς παραβιάσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι το συμφέρον μας είναι: καλή γειτνίαση, καλό «αλισβερίσι», που απώτερο σκοπό έχουν το κέρδος και να είστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε. Η Θράκη, ο ευλογημένος αυτός τόπος είναι απαραίτητος να παίξει το ρόλο που της δίνει η γεωγραφική της θέση και νομίζω πως είναι έτοιμη ν’ ανταποκριθεί.

Η παρουσία των 12 Υπουργών και Υφυπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου στις 23 Απριλίου στην Κομοτηνή και η υπογραφή της Συμφωνίας της Κομοτηνής είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής της περιοχής μας και διασύνδεσης του ονόματος της πόλης μας με μια κορυφαία συμφωνία που θα σημαίνει το άνοιγμα των χωρών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Νομίζω πως ο Κομοτηναίος Υφυπουργός και φίλος, κύριος Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο γεγονός αυτό». Ο κ. Λιούρτας καλωσόρισε στην Κομοτηνή όλους τους συντελεστές αυτού του γεγονότος κι έδωσε το λόγο στον κ. Κουτσίκο.

Νέα εποχή σχέσεων

Ο κ. Κουτσίκος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων. «Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Έχουν περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, όμως, από το 1999 μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι οι πολιτικές σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί, έτσι ώστε να έχει δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες των δύο χωρών ν’ αναπτυχθούν, να προχωρήσουν και να φτάσουμε σήμερα στο τέλος του 2004 να κλείσουμε με εμπορικό ισοζύγιο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και μ’ ένα σύνολο ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια». Ο κ. Κουτσίκος επανέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ότι με καμία άλλη χώρα η Ελλάδα δεν παρουσίασε τόσο μεγάλη ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ελληνοτουρκική τράπεζα

Η συνεργασία συνεχίζεται σε διαφορετικούς τομείς, αλλά για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα οι τουρκικές επιχειρήσεις τίθενται κάποιες προϋποθέσεις κι εμπόδια, όπως είναι η καθυστέρηση στην έκδοση βίζας για τους τούρκους, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στην μεσημεριανή του συνέντευξη. Στα συν της συνεργασίας και στους ορίζοντες που ανοίγονται κατέγραψε την ίδρυση ελληνοτουρκικής τράπεζας.

«Υπό την αιγίδα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου ξεκίνησε ήδη η λειτουργία της ελληνοτουρκικής τράπεζας, ένα εργαλείο που θα διευκολύνει το σύνολο των επιχειρηματιών που συνεργάζονται με τις δύο χώρες». Ο κ. Κουτσίκος παρέπεμψε στην εξαγγελία της ίδρυσης της τράπεζας από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών παρουσία του έλληνα ομολόγου του και μάλιστα τη χαρακτήρισε ως ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων.

Μετά την δυναμική εισβολή στην ευρωπαϊκή αγορά των κινέζικων προϊόντων δημιουργείται ένα ερωτηματικό για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα τουρκικά προϊόντα στην ελληνική αγορά. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου παρέπεμψε στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία των ανοιχτών συνόρων, εξηγώντας: «Ο καλύτερος, ο φθηνότερος και με τις καλύτερες τιμές θα επιβιώσει. Εάν λέγεται Κίνα, Τουρκία ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει οι έλληνες επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν ν’ αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους με τις επιχειρήσεις αν πρόκειται για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που είναι ο μεγάλος κίνδυνος που έρχεται από την Ινδία και την Κίνα. Θα πρέπει να καινοτομήσουν οι επιχειρηματίες, να βάλουν μπροστά την τεχνολογία και να επιλέξουν να κατασκευάσουν προϊόντα ικανά ν’ αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Εάν δεν το πράξουν αυτό είμαι υποχρεωμένος να πω ότι κινδυνεύουν σε αφανισμό κι αυτό δε θα πρέπει να γίνει. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στους έλληνες επιχειρηματίες να αναπροσαρμόσουν την παραγωγική τους διαδικασία αλλά και το παραγόμενο προϊόν.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έπραξε αυτό που έπρεπε, το παιχνίδι τώρα είναι στα χέρια μας και θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δημιουργώντας καινοτομικά προϊόντα για να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό που δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.