Ο Κ.Μπαμπασιδης κεντρικος εισηγητης στο Προσυνεδριο Ιδεολογικου της Ν.Δ.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2010 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Πολυθεματική Συνδιάσκεψη και το Προσυνέδριο για την Ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης με την ιδιότητά του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε ως ένας εκ των κεντρικών εισηγητών στο πάνελ του Προσυνεδρίου για την Ιδεολογία. την ευθύνη συντονισμού της συζήτησης είχε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρόντος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ως εισηγητές ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, και Νίκος Δένδιας, ο κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος, ο Γενικός διευθυντής του κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Γραμματέας σχέσεων κόμματος με την κοινωνία Διονύσης Καραχάλιος.

 

Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης αφού περιέγραψε πως η διαφθορά ακυρώνει κάθε πολιτική προσπάθεια, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την ύπαρξη και ανάπτυξη της διαφθοράς είναι η δύναμη της «πρακτικής», που δυστυχώς τείνει να την καθιερώσει ως αυτονόητη κατάσταση στη δημόσια ζωή. Κατάσταση που αρχικά προκαλεί την παθητική αποδοχή, μετά τον εθισμό σ’ αυτή και καταλήγει στην επιδίωξή της ως μέσου επιβίωσης και κοινωνικής επιβολής….. Ο ανελέητος οικονομικο-κοινωνικός και πολιτικός ανταγωνισμός, η αναγωγή του χρήματος (του εύκολου χρήματος ίσως και του μαύρου χρήματος) σε υπέρτατη κοινωνική αξία αποτελεί βασικό κίνητρο διαφθοράς. Οι δημόσιοι λειτουργοί και οι πολιτικοί που κατέχουν θέσεις εξουσίας σε ένα τέτοιο σύστημα μπαίνουν στον πειρασμό να ενταχθούν στο παιχνίδι της αγοράς, ανταγωνιζόμενοι χωρίς να είναι οι ίδιοι, τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην απόκτηση πλούτου. Η χαλάρωση των ελέγχων σε όλους τους τομείς, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η υποχώρηση ή και υπολειτουργία των θεσμών, η επιλεκτική χρήση των μηχανισμών ελέγχου και των μηχανισμών καταστολής, αλλά και η επαγγελματοποίηση της πολιτικής, ευνοούν και επεκτείνουν την διαφθορά.»

Ενώ μεταξύ άλλων μέτρων πρότεινε:

 

• «Ουσιαστικό έλεγχο όχι μόνο του έσχες αλλά και του πόθεν έσχες των Βουλευτών και των τραπεζικών λογαριασμών τους, σε βάθος εικοσαετίας, αλλά και όλων των διευθυντικών κρατικών οργάνων.
• Άμεση, γρήγορη και ισότιμη απονομή δικαιοσύνης σε εμπλεκόμενους με εγκλήματα και παραβάσεις διαφθοράς, όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στην κοινωνική και πολιτική πυραμίδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινόμενου και την ικανοποίηση του κοινωνικού αισθήματος κάθαρσης και ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος,
• Αλλαγή και αυστηροποίηση των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, περί προμηθειών του Δημοσίου και Δημοσίων έργων.
• Καθιέρωση του αρχαιοελληνικού συστήματος της κλήρωσης για διευθυντικές θέσεις μεταξύ περισσοτέρων με τα ίδια προσόντα αντί για επιλογή ή εκλογή που δημιουργούν εξαρτήσεις και γραμμάτια.
• Αυτοπεριορισμός των κομμάτων στα πολιτικά τους καθήκοντα και η μη ανάμειξή τους στη δικαιοσύνη και τη διοίκηση. Η ηγεσία της δικαιοσύνης και των διευθυντικών δημόσιων θέσεων να μην εξαρτώνται από το Υπουργικό Συμβούλιο και από την κομματική επετηρίδα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, αλλά η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων να εκλέγεται από την ολομέλεια του δικαστικού σώματος.
• Θεσμοθέτηση της διαφάνειας και του ελέγχου των οικονομικών και κυρίως των εσόδων των κομμάτων.
• Αυστηροποίηση των εσωκομματικών διαδικασιών επιλογής των στελεχών του κόμματος ως υποψήφιοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές. Ο εσωκομματικός έλεγχος που διενεργείται από την επιτροπή δεοντολογίας για την συμμετοχή στα κομματικά ψηφοδέλτια να μην αρκείται στα πολιτικά, κοινωνικά και ποινικά πεπραγμένα αλλά να επεκτείνεται και στα οικονομικά και επαγγελματικά όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι. Ο ίδιος έλεγχος να διενεργείται και για τους εν ενεργεία Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους και Περιφερειάρχες προκειμένου αυτοί να ξαναείναι υποψήφιοι. Μέσα από αυστηρές αλλά αναγκαίες εσωκομματικές διαδικασίες θα επιτευχθεί η αυτοκάθαρση και θα προκύψουν νέες προσωπικότητες, νέο πολιτικό προσωπικό, χωρίς εξαρτήσεις και βαρίδια, απεγκλωβισμένο από το νοσηρό πολιτικό παρελθόν που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει συνολικά.
• Δυνατότητα ανανέωσης της θητείας όλων των εκλεγμένων διοικητικών οργάνων του κράτους (δήμαρχοι – περιφερειάρχες κ.λπ) για μία μόνο φορά (δηλαδή μέγιστο χρόνο τα 8 έτη) και τρεις φορές για τους βουλευτές ή συνολικά μέγιστο χρονικό όριο τα 12 συναπτά έτη θητείας, πλην των αρχηγών κομμάτων και ενός μικρού αριθμού Βουλευτών Επικρατείας».

Και κατέληξε: «Προτείνω τα παραπάνω μέτρα διότι πιστεύω ότι δεν είναι τόσο τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά το περιβάλλον τους και η αυλή τους που όταν παγιώνεται στην εξουσία αποτελεί εστία διαφθοράς. Η πολιτική δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει επάγγελμα. Η πολιτική είναι λειτούργημα προσφοράς. Το αίσθημα της μονιμότητας στην πολιτική αποτελεί κατά την άποψή μου βασικό παράγοντα αλαζονείας και διαφθοράς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.