Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4797

Στο παρά πέντε συμφώνησαν για το αέριο

Σε ακόμη μία επίδειξη ενεργειακής ισχύος προχώρησε το Κρεμλίνο, με την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμεσολαβήσει επιτυχώς για την επίλυση της «εμπορικής διαφωνίας» μεταξύ του ρωσικού κολοσσού Gazprom και της Ουκρανίας. Τα χρέη του Κιέβου προς τη ρωσική εταιρεία, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ανάγκασαν τη διοίκηση της Gazprom να στείλει τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αν δεν ρυθμιζόταν έως προχθές (στις 17.00 ώρα Ελλάδας) η αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους, η εταιρεία θα μείωνε την παροχή φυσικού αερίου στην ουκρανική αγορά κατά 25%. Η διευθέτηση της κρίσης, βεβαίως, απαίτησε την κατεπείγουσα επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η αποπληρωμή να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι η νέα «εμπορική διαφωνία», όπως χαρακτηρίζει την κρίση η Gazprom, ξέσπασε όχι τυχαία μόλις δύο μήνες μετά την επιστροφή της Γιούλα Τιμοσένκο στην προεδρία της ουκρανικής κυβέρνησης και συνεπώς αποτέλεσε «χρυσή ευκαιρία» για το Κρεμλίνο να «ανακατανείμει την τράπουλα» στο Κίεβο και να κερδίσει την εύνοια του Γιούσενκο, του φιλο-δυτικού προέδρου που διαφώνησε έντονα με την πρωθυπουργό ως προς τον τρόπο επίλυσης της κρίσης. Ετσι, και ενώ η Τιμοσένκο επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση του χρέους στους μεσάζοντες και απαίτησε από το Κρεμλίνο να τους αποπέμψει πάραυτα, ο Γιούσενκο εμφανίστηκε περισσότερο δεκτικός στις απαιτήσεις της Μόσχας.

Ετσι, η διευθέτηση της κρίσης με τη διαμεσολάβηση του Πούτιν ήταν αναμενόμενη και το Κρεμλίνο διαμήνυε από νωρίς χθες την πρόθεσή του να εκτονώσει το κλίμα. «Η Ουκρανία είναι μία σπουδαία γειτονική χώρα με την οποία πρέπει να οικοδομήσουμε φιλικές, ανοιχτές και ειλικρινείς σχέσεις και όχι ουδέτερες σχέσεις, όπως για παράδειγμα με την Πολωνία», δήλωνε χαρακτηριστικά ο ανώτατος σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Πρικχόντκο.

«Περιμένουμε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής», δήλωνε χθες και ο Αλεξάντερ Μπούργκανσκι, αναλυτής της Renaissance Capital καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους που προς στιγμήν φοβήθηκαν την επανάληψη της κρίσης του 2006, όταν, μεσούντος ενός βαρύ χειμώνα, η ρωσική εταιρεία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, πλήττοντας κατ επέκταση και τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΗΠΑ καλούν Σκόπια

Επιχειρώντας να δώσουν δραματικό τόνο στις (ανύπαρκτες μέχρι στιγμής) προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία και υιοθετώντας εμμέσως τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στο πρότυπο του Κυπριακού, οι Αμερικανοί «κουβάλησαν» άρον-άρον στην Ουάσιγκτον, τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η κ. Κοντολίζα Ράις, δέχθηκε νωρίς χθες το πρωί τον κ. Μιλόσοσκι, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τα εμπόδια, όπως τονίστηκε, που προβάλλει η Ελλάδα. «Οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Σκοπιανός υπουργός, «είναι από τα μέλη του ΝΑΤΟ οι πιο ισχυροί υποστηρικτές της ένταξης της Κροατίας της Αλβανίας και της Μακεδονίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η υποστήριξη συνάδει με τη στρατηγική σχέση που έχουμε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Μιλόσοσκι
παραδέχθηκε ότι η κ. Ράις τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την ενεργό εμπλοκή της χώρας του στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς. «Υποστηρίζουμε την εντολή (του κ. Νίμιτς), και θα το πράξουμε», τόνισε, και πρόσθεσε: «Ηταν, λοιπόν, ένα αναμενόμενο μήνυμα, ένα μήνυμα στο πλαίσιο αυτής της φιλικής ατμόσφαιρας» (μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων).

Λίγες ώρες μετά, έφτασε στην αμερικανική πρωτεύουσα και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία -σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές- αναλαμβάνει την πιο δύσκολη αποστολή της πολιτικής της καριέρας. «Οι πιθανότητες επιτυχίας της, είναι ασήμαντες», τόνισε διπλωματική πηγή, η οποία εξήγησε ότι η αμερικανική πλευρά παραμένει σταθερά υπέρ των Σκοπίων και εναντίον της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις της Αθήνας, με αποτέλεσμα να υπογραμμιστεί από Ελληνες διπλωμάτες πως η μοναδική επιλογή της χώρας μας είναι το βέτο. «Αυτό θα επαναλάβει η κ. Μπακογιάννη», υποστήριξε η ίδια πηγή, η οποία δεν αναμένει αλλαγή της ελληνικής θέσης, εκτός και εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη της κ. Ράις, μία εξέλιξη που από τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποκλείεται.

Ερντογάν κατά Γαλλίας και Γερμανίας

Διμέτωπο πόλεμο σε Γαλλία και Γερμανία -τις δύο χώρες, δηλαδή, οι οποίες φράζουν τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- φαίνεται ότι αποφάσισε να κηρύξει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όντας σίγουρος, πλέον, για την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό, δεν διστάζει να υψώσει τους τόνους απέναντι στις δύο «υπερδυνάμεις» της Ευρώπης, διεκδικώντας δυναμικά μια ευνοϊκότερη (δικαιότερη, κατά τον ίδιο) αντιμετώπιση της χώρας του και του αιτήματός της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Νικολά Σαρκοζί, το τίμημα της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα είναι, για την ώρα τουλάχιστον, πρωτίστως οικονομικό. Το πιο πρόσφατο «θύμα» από γαλλικής πλευράς ήταν ο ενεργειακός γίγαντας Gaz de France (GdF), που αποκλείστηκε από την κοινοπραξία για την κατασκευή του Nabucco -ενός αγωγού ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας στην «καρδιά» της Ευρώπης, παρακάμπτοντας πλήρως το ρωσικό έδαφος.

Πρόσφατα, επίσης, μετά την ψήφιση νόμου από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία προτίμησε μια ιταλική εταιρεία για την προμήθεια μεγάλου αριθμού στρατιωτικών ελικοπτέρων αντί της EADS, του αεροναυπηγικού ομίλου ο οποίος ελέγχεται κυρίως από Γάλλους και Γερμανούς.

Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι, λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι γαλλικοί όμιλοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά 70 εκατομμυρίων καταναλωτών, στην οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουν να καταστρώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια.

Όσο για το μέτωπο με το Βερολίνο, εκεί η αντιπαράθεση έχει αποκτήσει πρωτίστως πολιτικά και όχι οικονομικά χαρακτηριστικά -άλλωστε, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το μερίδιο που προοριζόταν για την GdF στον Nabucco «εκχωρήθηκε» στη γερμανική RWE.

Η πρόσφατη επίσκεψη, όμως, του Ερντογάν στη Γερμανία και η επίδειξη δύναμης που έκανε, με αιχμή του δόρατος τα 2,6 εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν και εργάζονται στη χώρα, έχουν κυριολεκτικά ανάψει τα αίματα, ειδικά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ αναγκάστηκε να ανεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι «κάθε Γερμανός πολίτης οφείλει να επιδεικνύει νομιμοφροσύνη έναντι του γερμανικού κράτους» -μια απάντηση στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός την Κυριακή από την Κολονία, μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ομοεθνών του, τους οποίους κάλεσε να αγωνιστούν για να μην απολέσουν την ταυτότητά τους.

Παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, ως ευφυής πολιτικός, δεν έχει επιλέξει την ολική ρήξη, ούτε με το Παρίσι ούτε, πολύ περισσότερο, με το Βερολίνο. Εξάλλου, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία εφάρμοσε την τακτική «του καρότου και του μαστιγίου».

Ωστόσο, μεταβαίνοντας στο Λούντβιγκσχαφεν, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους εννιά άνθρωποι, όλοι τουρκικής καταγωγής, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε παλιά πολυκατοικία και αποδίδεται από πολλούς σε έργο ακροδεξιών παρακρατικών οργανώσεων, ο Ερντογάν φρόντισε να εκτονώσει την ένταση, καλώντας τους συμπατριώτες του να επιδείξουν ψυχραιμία και βγάζοντας τις Αρχές και την κυβέρνηση από μια πολύ δύσκολη θέση.

Σκληρή γλώσσα Μόσχας για Κόσοβο ενόψει της Κυριακής

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ξανά η Μόσχα ενόψει της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την Κυριακή. Σε ομιλία του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα προειδοποιώντας ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, πόσο μάλλον η αναγνώρισή από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «θα διαρρήξει την ουσία του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη, η οποία είναι αποτέλεσμα πολυετών πολέμων και κακουχιών».

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη «θα υποσκάψει τα θεμέλια της ασφάλειας στην Ευρώπη και, αναπόφευκτα, θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε πολλά σημεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι χειρίζονται το ζήτημα του Κοσόβου «ευκαιριακά» και επανέλαβε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας «θα συμβολίσει την απόλυτη υπεροχή της πολιτικής διπλών – προτύπων» σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των δυτικών κρατών στα ζητήματα της Βαλκανικής.

Στο Βελιγράδι, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ενέκρινε το «σχέδιο δράσης» -τα οικονομικά και διπλωματικά μέτρα που θα ληφθούν μετά την ανεξαρτητοποίηση της Πρίστινα. Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που εκτιμάται ότι θα είναι πρώτη στον χορό των αποσχίσεων που θα ανοίξει η ανεξαρτησία του Κοσόβου, ανακοίνωσε ότι θέτει τις δυνάμεις της σε συναγερμό για την αντιμετώπιση αναταραχών.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.