Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4787

ΕΕ εναντίον Τουρκίας

•Προνομιακή σχέση και όχι ισότιμη ένταξη, πρότεινε η Μέρκελ

•Η Τουρκία δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, επανέλαβε ο Σαρκοζί

Λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, χωρίς αποτελέσματα, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 4 ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ από το Παρίσι υπενθύμισαν με κατηγορητικό τρόπο στην Αγκυρα πόσο σκληρή και απόμακρη είναι η ευρωπαϊκή προοπτική που οραματίζεται.

Από το βήμα της διάσκεψης του κυβερνώντος UMP για την Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψαν, για πρώτη φορά, ο ένας δίπλα στον άλλο, το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπογραμμίζοντας τον απορριπτικό άξονα που έχουν οικοδομήσει το Βερολίνο και το Παρίσι έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κ. Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: «Ενα πράγμα συνδέει την Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα (UMP) και την Ενωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και αυτό είναι ότι και τα δύο κόμματα θέλουν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μια ισότιμη ένταξη».

Κατηγορητικός ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας για τη διεύρυνση της Ευρώπης και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Ενώ στο Παρίσι εξελίσσονται οι προετοιμασίες για την ανάληψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 της πιο κρίσιμης από τις τελευταίες εξάμηνες και εκ περιτροπής προεδρίες στην ΕΕ, ο Νικολά Σαρκοζί σκληρύνει τη στάση του έναντι της Αγκυρας, σε βαθμό ανάλογο της πτώσης της δημοτικότητάς του.

Δεδομένη η εκλογή Μεντβέντεφ

•Δημοσκοπήσεις προβλέπουν 74% – 82%

Ολοταχώς προς την πανηγυρική εκλογή του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στις 2 Μαρτίου -οπότε λήγει τουλάχιστον τυπικά η εποχή Πούτιν- οδεύουν οι Ρώσοι, καθώς οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο εκλεκτός διάδοχος υποστηρίζεται από το 74% έως και το 82% των πολιτών. Ενας μήνας απομένει πριν από τις προεδρικές εκλογές και όλα δείχνουν ότι υποψήφιος του Κρεμλίνου, απερχόμενος πρόεδρος της GAZPROM, κ. Μεντβέντεφ, «πολύ θετικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση», έχει περάσει με άνεση όλα τα προεκλογικά τεστ στο εσωτερικό, παρά την κριτική και τις ειρωνείες των δυτικών ΜΜΕ.

Δημοσκοπηση του κρατικού ινστιτούτου VTsIOM έδειξε, χθες, ότι ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ συγκεντρώνει το 71%, ενώ εάν ληφθούν υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, μεταξύ τους και η πιθανή αύξηση της προσέλευσης «λόγω του νέου προσώπου», το ποσοστό του μπορεί να φθάσει το 74%. Το ίδιο ινστιτούτο προέβλεψε ότι ο κομμουνιστής ηγέτης, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα τερματίσει δεύτερος με 12,8% και ο εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι τρίτος με 11,5%. Ο δε Αντρέι Μπογκντάνοφ του Δημοκρατικού Κόμματος πρόκειται να λάβει το 0,9% των ψήφων. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Βάλερι Φέντεροφ διατηρεί τις επιφυλάξεις του, εξηγώντας ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15,9%, ενώ δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, όπως είπε, εάν επηρεάστηκαν οι εκλογείς από την απόφαση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να μην συμμετάσχει σε τηλεμαχίες.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίσκεψης

•Θύελλα για Σρέντερ στα Κατεχόμενα

Αντιδράσεις, μέχρι και προεκλογικές αντιπαραθέσεις, προκαλεί η προαναγγελθείσα επίσκεψη στα Κατεχόμενα, που θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, με στόχο τη διερεύνηση δυνατοτήτων διοχέτευσης επενδυτικών κονδυλίων στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός, ο οποίος σήμερα ιδιωτεύει και εργάζεται ως σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, θα φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το μεσημέρι με ιδιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενος από τον Τσουνέιτ Ζαπσού, σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Σογιέρ, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τα μέλη του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, και αύριο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σογιέρ. Ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Joachin Heidorn, με δήλωσή του επιβεβαίωσε την επίσκεψη, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα πως η πρεσβεία δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κ. Σρέντερ δεν κατέχει κανένα κυβερνητικό αξίωμα και έρχεται ως ένας απλός Γερμανός πολίτης.

Η πληροφορία για την επικείμενη άφιξη Σρέντερ στα Κατεχόμενα πυροδότησε τις αντιδράσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μίλησε για θλιβερή εξέλιξη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε επικρίσεις του υποψήφιου για την προεδρία Ιωάννη Κασουλίδη, ανέφερε ότι ο ιδιώτης πλέον Σρέντερ διατηρεί τις ίδιες θέσεις απέναντι στην τουρκική πλευρά, με εκείνες που διατηρούσε όταν ήταν καγκελάριος και «ο κ. Κασουλίδης ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής όφειλε να γνωρίζει».

Προσέθεσε ότι ο κ. Σρέντερ θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα ως ιδιώτης και φαίνεται να εκπροσωπεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις. «Δεν έχει τη βαρύτητα και το πολιτικό εκτόπισμα που είχε στο παρελθόν», σχολίασε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.