Ο Γιωργος Πετριδης για τις προωθουμενες αλλαγες στον «Καλλικρατη»

«Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο σύστημα διοίκησής της»

Μία διαφορετική συνέντευξη, επίκεντρο της οποίας ήταν η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καιρό μνημονίων, έδωσε χθες στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης. Το σύνολο της πολύωρης συνέντευξης θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει το κοινό του «ΠτΘ» τις επόμενες ημέρες, ωστόσο με την ευκαιρία της παρουσίας του, ο κ. Πετρίδης απάντησε και σε κάποια καίρια ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.
 
Το πρώτο εξ αυτών δεν είναι άλλο από την «κόντρα» κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειαρχών με αφορμή την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, στο πλαίσιο της οποίας, προωθείται το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019.
 
Μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις προωθούμενες αλλαγές, με την κύρια αντίδραση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να εντοπίζεται στην εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πίσω  στις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει, μελετώντας μάλιστα το σενάριο κοινού συνεδρίου με επίκεντρο τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. 

«Διαχρονικά αρκετοί εκ των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων στην Ελλάδα έβλεπαν τους δημάρχους ως μελλοντικούς τους αντιπάλους» 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Πετρίδης υπογράμμισε πως «διαχρονικά, η αυτοδιοίκηση δεν ήταν και δεν είναι αγαπημένο παιδί των κυβερνήσεων, αλλά και γενικότερα αυτού που λέγεται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Υπήρχε η προσωπική στάση αρκετών από των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων στην Ελλάδα που έβλεπαν τους δημάρχους ως μελλοντικούς τους αντιπάλους  και το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν αγαπούσαν πολύ την αυτοδιοίκηση, επομένως όποιες θεσμικές ρυθμίσεις , με εξαίρεση δύο σημαντικές ρυθμίσεις που ήταν ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης, γινόταν, δεν ήταν προς όφελος της αυτοδιοίκησης. Ακόμα και ο Καλλικράτης, που κατά την δική μου άποψη, ήταν μία ορθή στο σύνολό της και στην προσέγγισή της νομοθετική ρύθμιση, εξελίχθηκε ως προς την εφαρμογή του σε κάτι εχθρικό προς την αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου ως εχθρικό προς τις κοινωνίες».
 
«Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, και αυτή η κυβέρνηση –και λέω δυστυχώς γιατί κατά κανόνα οι προοδευτικές κυβερνήσεις έβλεπαν έστω με λιγότερο εχθρικό μάτι την αυτοδιοίκηση– βαδίζει στην ίδια πεπατημένη» συνέχισε επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, που μπαίνουν τώρα στο κομμάτι του διαλόγου από την κυβέρνηση «δεν χτυπούν τον πυρήνα του προβλήματος».
 
«Έχουμε παρακολουθήσει μία πολύ έντονη ρητορική της κυβέρνησης που εστιάζει στο εκλογικό σύστημα, λες και αυτό είναι που δημιουργεί τα προβλήματα,  το δημαρχοκεντρικό σύστημα –είναι έτσι εξ ανάγκης, μακάρι να μην ήταν έτσι– και κυρίως στις εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Οι δήμαρχοι αντιδρούν σε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο»  υπογράμμισε επισημαίνοντας πως αναμένονται οι τελικές προτάσεις από πλευράς της κυβέρνησης ούτως ώστε να τοποθετηθούν εν συνόλω.
 
Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε επίσης πως η αντίδραση των δημάρχων και συνολικά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι κάθετη ως προς τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, ωστόσο χαρακτήρισε ως αυτονόητο και δεδομένο, ότι μία τέτοια αλλαγή θα πρέπει να συνοδευτεί  και από μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στο σύστημα διοίκησης των δήμων.  Διότι όπως είπε καταλήγοντας «αν κάνεις αλλαγή πολιτικού συστήματος  με αυτό το σύστημα διοίκησης των δήμων, θα επικρατήσει χάος και οι επόμενοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, δεν θα μπορούν να διοικήσουν και να παράξουν αυτό που πρέπει να παράξουν για την κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.