Ο Γιανης Βαρουφακης απο το Στρασβουργο για το ΜεΡΑ 25 (+Βιντεο)

«Προτείνουμε στους ευρωπαίους πολίτες μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία» - «O EFSF είναι το προηγούμενο αμάρτημα, πριν από το ESM»

Κάθε συζήτηση με τον Γραμματέα του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) και τέως  Υπουργό Οικονομικών της πιο βαθιάς και ιδιάζουσας περιόδου της οικονομικής κρίσης κ. Γιάνη Βαρουφάκη πάντα φέρνει ανατρεπτικές προτάσεις, ενδιαφέρουσες ιδέες και δίνει τη δυνατότητα να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Στην καρδιά της Ευρώπης, στο Στρασβούργο βρέθηκαν η Νατάσσα Βαφειάδου και ο Θάνος Βαφειάδης, εκπροσωπώντας τον «Παρατηρητή της Θράκης» και δεν θα μπορούσαν να χάσουν την ευκαιρία για μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Βαρουφάκη.
 
Μέσα σε λίγα λεπτά κουβέντας κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και  ιδέες για την οικονομία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μιλώντας παράλληλα για την δεύτερη κρίση που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της χωρίς να έχουνε εξαλειφθεί όλες οι επιπτώσεις από την πρώτη. Επιπλέον δεν έκρυψε την αντίθεση του με τις παροδικές λύσεις που απέφεραν οι μηχανισμοί σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα αποκάλυψε την επιθυμία του για βελτίωση της δυναμικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις του «ΜέΡΑ 25» για έναν χώρο τον οποίο ο ίδιος γνωρίζει καλά.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 
 
ΠτΘ: κ. Βαρουφάκη να ξεκινήσουμε από το Diem25 και το σχέδιο που προτείνετε και προσδοκάτε για την Ευρώπη του 2025;
Γ.Β.: Λειτουργούμε ταυτόχρονα στο ελληνικό πλαίσιο, στο πλαίσιο των αρχικών εκλογών για το ελληνικό κοινοβούλιο, ως «ΜέΡΑ25» και εκεί δίνουμε όλη μας την έμφαση στην απόδραση του ελληνικού λαού από την δουλοπαροικία που σήμερα βρισκόμαστε . Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί δεν μπορείς να λειτουργήσεις μόνος στην Ελλάδα, όταν η κρίση είναι ευρωπαϊκή και συστημική, κατεβαίνουμε σε 11 χώρες και αυτές ίσως γίνουν περισσότερες, καθώς ο ακριβής αριθμός θα διαφανεί  μέχρι το Μάιο. Αυτό γίνεται μεθοδικά, καθώς δεν είμαστε απλά μία μικρή συνομοσπονδία και τα μέλη μας ανήκουν σε ένα ευρύτερο σώμα. Αυτό που προτείνουμε στους ευρωπαίους πολίτες το ονομάζουμε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία και αποτελείται από δύο κομμάτια.  Το ένα είναι το οικονομικό κομμάτι. Κάνουμε κινήσεις για την κρίση του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να μειωθεί ή να εξαφανιστεί η λιτότητα, η οποία δικαιολογείται εν μέρει στο πλαίσιο της αποπληρωμής τους χρέους. Τι κάνεις με τα κόκκινα δάνεια, με το θέμα της όλο και αυξανόμενης φτώχειας πανευρωπαϊκά, για το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών  μας αλλά και το δικό μας, έτσι όπως αλλάζει το κλίμα και η οικολογία μας;  Έχουμε πρόταση για το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε 500 δις εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πανευρωπαϊκά, με επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, την κατεβάζουμε πανευρωπαϊκά και βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, μία τέτοια πρόταση, εφόσον ευοδωθεί, θα παίξει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα θα είναι κομβικό κομμάτι στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. 

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις γειτονιές, τις πόλεις και τις περιφέρειες» 

ΠτΘ: Σαν DiΕΜ25, μιλάτε για ένα κύμα εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.  Πώς αυτός ο εκδημοκρατισμός περνάει μέσα από τις τοπικές και περιφερειακές κοινότητες της Ευρώπης στο σύνολο της; Επιπλέον θα θέλαμε να το συνδέσουμε αυτό και με τις επόμενες εκλογές, όπου επιλέξατε να κατεβείτε σε εθνικό επίπεδο και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Γ.Β.: Ο λόγος που επιλέξαμε να μην κατέβουμε στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν είναι ασφαλώς επειδή τις σνομπάρουμε. Αντίθετα μάλιστα, με πόνο ψυχής το λέω ως ΜέΡΑ25/ DiEM25 δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη δημοκρατία στις γειτονιές, στις πόλεις και τις Περιφέρειες.  Απλά είμαστε ένα νέο κόμμα και καταλαβαίνετε πως το να συμμετέχουμε ταυτόχρονα σε 4 εκλογικές διαδικασίες είναι απίθανο εκ των πραγμάτων. Όμως, να σας θυμίσω  πως από τότε που δημιουργήθηκε το κίνημα μας, το 2016, μπροστάρηδες του κινήματος μας πάνω στη σκηνή μαζί μας, συνιδρυτές του, ήταν πολλοί σημαντικοί δήμαρχοι, η Ada Colau , Δήμαρχος Βαρκελώνης, ο Luigi de Magistris, Δήμαρχος της Νάπολι και μία σειρά από πόλεις που αυτήν την στιγμή έχουν προοδευτικές αρχές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πραγματικότητα, δεν έχουν υπάρξει δηλαδή πανευρωπαϊκές και παράλληλα τοπικές δημοτικές αρχές. Αυτό είναι κάτι που σαν ΜέΡΑ25/DiEM25 πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση μετά το τέλος αυτού του κύκλου Ευρωεκλογών και Εθνικών Εκλογών, που απορροφά όλη την ενέργεια μας αυτήν την χρονική περίοδο. 

«Μηχανισμοί όπως ο ESM και ο EFSF δημιουργήθηκαν “άρπα κόλλα” και σε επίπεδο “βλέποντας και κάνοντας” που συνηθίζει η Ε.Ε.» 

ΠτΘ: Σε πρόσφατο άρθρο σας στην εφημερίδα των Συντακτών προβλέψατε μία επικείμενη οικονομική ύφεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα επηρεάσει την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα. Η Ευρώπη σε σχέση με το ξεκίνημα της κρίσης έχει κάποιους νέους θεσμούς, όπως ο ESM (European Stability Mechanism), ο EFSF (European Financial Stability Facility), παρόλα αυτά θεωρείτε πως έχουμε ξεμείνει από «πυρομαχικά». Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί αυτή η οικονομική κρίση; Να περιμένουμε μία Ευρώπη ακόμα μια φορά να βρίσκεται στο έρμαιο των εξελίξεων;
Γ.Β.: Καταρχάς δεν πρόκειται για πρόβλεψη. Στο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ, αλλά δυστυχώς τα κανάλια και οι εφημερίδες μας ασχολούνται  με το κ. Καμμένο. Η κρίση είναι εδώ. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 είχαμε μία καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία της τάξης του 5,4% , αριθμός που είναι πάρα πολύ μεγάλος. Στην Ευρωζώνη συνολικά βγήκε η επίσημη διαπίστωση και επιβεβαίωση αυτού που έγραφα στο άρθρο μου πριν λίγες ημέρες, πως έχουμε συρρίκνωση της παραγωγής κατά 3%, που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση στο σύνολο της. Με λίγα λόγια, η προηγούμενη κρίση δεν τελείωσε και μας ήρθε καινούργια. Αναφερθήκατε σε συγκεκριμένους θεσμούς που δημιουργήθηκαν «άρπα κόλλα», σε επίπεδο «βλέποντας και κάνοντας», που συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώχευση του ελληνικού και πορτογαλικού Δημοσίου, των ιρλανδικών, ιταλικών και ισπανικών τραπεζών και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων.  Αναφερθήκατε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος όμως είναι πολύ αποσταθεροποιητικός. Τα τοξικά δάνεια που δίνει στις χώρες μας, όπως για παράδειγμα το τελευταίο μαξιλάρι του κ. Τσίπρα των 26 δις, δίνονται με όρους λιτότητας, οι οποίες σκεφτείτε τι κάνουν. Έχεις μία πτώχευση, τις ρίχνεις δανεικά επάνω, τα οποία τοκίζονται, υπό όρους που συρρικνώνουν τα εισοδήματα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν. Αυτό δεν είναι μηχανισμός σταθερότητας, αυτό είναι μηχανισμός παραγωγής αστάθειας στο μέλλον και κουκουλώματος της πτώχευσης σήμερα. O EFSF είναι το προηγούμενο αμάρτημα, πριν από το ESM, καθώς το μόνο που έχει σταματήσει τη διάλυση της Ευρωζώνης ήταν η ποσοτική χαλάρωση. Τα 2,7 τρις εκατομμύρια που τύπωσε ο κ. Ντράγκι για να τα μοιράσει ουσιαστικά στις τράπεζες, οι οποίες μετά αγόραζαν κάποιο κρατικό χρέος. Αυτό πλέον όμως τελείωσε. Πολιτικά, απλά έχουν βάλει από το Βερολίνο τα δύο πόδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα παπούτσι και υπάρχουν πολιτικά προσκόμματα στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Με άλλα λόγια, έρχεται η κακοκαιρία και δεν έχουμε κατάλυμα, ομπρέλα, τρόπο προστασίας, όντας ήδη εξασθενημένοι από την προηγούμενη κρίση που ποτέ δεν έφυγε. 

«Η ΜέΡΑ 25 παρούσα σε όλη την ελληνική επικράτεια» 

ΠτΘ: Η Θράκη θα έχει παρουσία στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25; Θα σας δούμε σύντομα στην περιοχή μας;
Γ.Β.: Η απάντηση είναι θετική και στα δύο ερωτήματα.  Θα κατέβουμε σε όλη την επικράτεια στις Εθνικές και φυσικά στις ευρωεκλογές και παράλληλα στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας δεν θα αφήσουμε ούτε μία πόλη, ούτε κωμόπολη που δεν θα πάμε. 

«Η ανακοίνωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο με στεναχωρεί πολύ, επειδή θέλω όλα τα Πανεπιστήμια να είναι Διεθνή» 

ΠτΘ: Σας επιστρέφω στα Εθνικά θέματα, αυτήν την φορά όμως θα χρησιμοποιήσω την ιδιότητα σας ως εκπαιδευτικού. Στη Θράκη, μας έχει προβληματίσει το νέο σχέδιο αλλαγής, ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και όλα αυτά τα νέα τμήματα, όσο και συνολικά το νέο σχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Ποια είναι η πρόταση σας ενδεχομένως σαν ΜέΡΑ25/DiEM25 για την επόμενη ημέρα στην εκπαίδευση;
Γ.Β.: Η ανακοίνωση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο με στενοχωρεί πάρα πολύ. Επειδή θέλω όλα τα Πανεπιστήμια να είναι διεθνή. Γιατί να υπάρχει ένα μόνο Διεθνές Πανεπιστήμιο; Τα υπόλοιπα τι θα είναι δηλαδή, τριτοκοσμικά; Γιατί δεν μπορεί το Δημοκρίτειο μαζί με το Αριστοτέλειο, το Καποδιστριακό, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και όλα τα υπόλοιπα να είναι διεθνή; Να μπορούν οι φοιτητές να κάνουν παράλληλα τα μαθήματα τους στα ελληνικά  και στα αγγλικά. Γιατί να έχουν το προνόμιο αυτό μόνο οι πλούσιοι φοιτητές που πηγαίνουν στην Αγγλία ή την Αμερική και να μη μπορούν οι φοιτητές του Δημοκριτείου; Δεν θα χαθεί η γλώσσα μας φυσικά, αλλά να σε δίγλωσσα Πανεπιστήμια μπορείς να εισάγεις ξένους φοιτητές. Μεταξύ του 2000 και του 2011, πριν την εμπλοκή μου στην πολιτική σκηνή, είχα αφιερώσει όλο μου το «είναι» στη δημιουργία ενός διεθνούς διδακτορικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ήταν δύσκολο, αλλά το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν εξαιρετικό. Είχαμε φοιτητές από την Γερμανία, από την Φινλανδία, την Γαλλία, τις Η.Π.Α., την Λατινική Αμερική. Ξέρετε πόσο σημαντικός ήταν ο ανταγωνισμός των Ελλήνων φοιτητών με τους ξένους φοιτητές  στο πλαίσιο των ιδεών. Να ένα έμπρακτο παράδειγμα για το πώς σκέφτεται το ΜέΡΑ25.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.