Ο Γενικος Προξενος της Ρωσιας στη Θεσσαλονικη Alexander Shcherbakov μιλα στον «ΠτΘ»

Για την αεροπορική σύνδεση Καβάλας – Ρωσίας, το αφιερωματικό έτος «Ελλάδας – Ρωσίας» και τις Πανεπιστημιακές συνεργασίες των δύο χωρών - «Οι πανεπιστημιακές συνεργασίες οι καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών»

Μία ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexander Shcherbakov κατάφερε να έχει η δημοσιογραφική ομάδα του «ΠτΘ» το πρωί της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έναρξη των συναντήσεων που πραγματοποίησε με τον  Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Κατά τη διάρκεια αυτής οι ερωτήσεις που του τέθηκαν περιορίστηκαν στον απολογισμό του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, την αεροπορική σύνδεση Καβάλας με τη Ρωσία καθώς και τη συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με κρατικά πανεπιστήμια της Ρωσίας. 

«Το έτος Ελλάδας- Ρωσίας απέδειξε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζονται στις τυπικές σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων» 

Αναφορικά με το πρώτο, ο Ρώσος Πρόξενος υπογράμμισε πως το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας «απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι μεταξύ μας δεν υπάρχουν μόνο τυπικές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά στενοί φιλικοί δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας». Ο ίδιος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους τόσο στη Ρωσία όσο και την Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Ρωσία, καθώς και την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος, τονίζοντας πως «το έτος αυτό μας επέτρεψε να χτίσουμε μία πιο στέρεα βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών».

Σε ό,τι αφορά την αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με την πρωτεύουσα της Ρωσίας,  Μόσχα, καθώς και με την Αγία Πετρούπολη αλλά και την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας  Μινσκ, ο κ. Shcherbakov, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ενέργεια στην κατεύθυνση  της περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής προβολής της Βορείου Ελλάδος και ειδικότερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους Ρώσους τουρίστες, και όχι μόνο, να γνωρίσουν την περιοχή της ΠΑΜΘ, μία περιοχή που όπως τόνισε «ενδεχομένως να είναι λιγότερο γνωστή στους συμπατριώτες μου».
 
Κλείνοντας ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και στα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με κρατικά πανεπιστήμια της Ρωσίας, τονίζοντας πως «εμείς πάντα αντιλαμβανόμασταν τις πανεπιστημιακές συνεργασίες σαν μία σπουδαία βάση για την ανάπτυξη της διμερής μας συνεργασίας», ενώ αναφερόμενος ειδικά στις ανταλλαγές φοιτητών που πραγματοποιούνται τόνισε πως «οι νέοι αποτελούν το μέλλον και έτσι οι συνεργασίες που αφορούν αυτούς είναι οι καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.