«Ο Γαμος», μονοπρακτη κωμωδια του Αντον Τσεχωφ

Με επιτυχία στέφθηκε η θεατρική παράσταση σε μονόπρακτη κωμωδία του Άντον Τσέχωφ «Ο Γάμος», η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό της Κομοτηνής στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής σε σκηνοθεσία του Λέανδρου Ταλιώτη. Οι 8 ερασιτέχνες ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν στη σημερινή εποχή τα κείμενα του μεγάλου Ρώσου κλασικού Άντον Τσέχωφ.

Το έργο ανέβηκε στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης 2009» σε συνδιοργάνωση του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» και του Θρακικού Ωδείου.

Πρόκειται για την πρώτη παράσταση που ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι Υποκριτικής του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. «Ο Γάμος» του Άντον Τσέχωφ είναι μια κωμωδία-τραγωδία όπου αναζητείται η απάντηση στο ερώτημα: «τι είναι τελικά ο γάμος: χαρά ή συμβιβασμός και αυστηρή κριτική μιας αστικής κοινωνίας;» σύμφωνα με τον Λέανδρο Ταλιώτη, υπεύθυνο για τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και το σκηνικό στην παράσταση αυτή και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Υποκριτικής.

«Ο Γάμος» είναι ένα διαχρονικό έργο, όπως και ο ίδιος ο μεγάλος Ρώσος κλασικός Άντον Τσέχωφ γιατί «καταφέρνει να ψυχογραφήσει τους ήρωές του. Δεν υπάρχουν ούτε πρωταγωνιστές, ούτε κύριοι ρόλοι, ούτε δευτερεύοντες». Στο έργο αυτό αποδίδεται ο άνθρωπος με τα προβλήματά του, με την αποστασιοποίηση από την κοινωνία, μέσα σ΄ ένα πανζουρλισμό επικοινωνίας ή μη.

Αξιοσημείωτο ότι οι 8 ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι έπαιξαν στην παράσταση αυτή, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν στη σημερινή εποχή τα κείμενα του Ρώσου κλασικού Άντον Τσέχωφ. «Όλοι, σαν ομάδα έχουμε πετύχει αυτό που λέγεται «παράσταση»».

Η σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια – ιδέα σκηνικού ήταν του Λέανδρου Ταλιώτη, ενώ τα σκηνικά της Άννας Παπαλεξάνδρου. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στην παράσταση: Αμαλία Βλάχου, Κέλλυ Κρέστα, Ειρήνη Καψαλά, Τόνια Κάκουρα, Γιώτα Βασιλειάδου, Στάθης Καλούμπακας, Δημήτρης Κοστολίδης και Αθανάσιος Ρέστας.

Θεατρικό

Εργαστήρι Υποκριτικής

Από τον Δεκέμβριο του 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί το Θεατρικό Εργαστήρι Υποκριτικής του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής 12 ερασιτέχνες, κυρίως φοιτητές της πόλης μας, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν την τέχνη της υποκριτικής. «Το Εργαστήρι είναι ο χώρος όπου μαθαίνουμε, διδασκόμαστε το θέατρο, έχοντας ως στόχο όχι τόσο την παράσταση αλλά όλη τη σκηνική μαγεία του θεάτρου», όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης κ. Ταλιώτης.

Την πρώτη παράσταση θα ακολουθήσουν κι άλλες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Υποκριτικής, γιατί καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο και εναλλακτικές σκηνές με ιδιωτικούς θιάσους. «Ας ελπίσουμε ότι θα παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στα θεατρικά δρώμενα της πόλης».

Μέλημα του Εργαστηρίου είναι να επεκταθεί ο σημερινός του θίασος, προκειμένου «να βλέπουμε νέους ανθρώπους επί σκηνής να ταξιδεύουν στον εσωτερικό τους κόσμο μέσω του θεάτρου».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.