Ο Φακος του Παρατηρητη το Μειονοτικο Τυπο

Ο Φακός του ΠτΘ στο Μειονοτικό Τύπο σήμερα, μετά από απουσία λίγων μηνών, ξανά κοντά σας με τη στήλη που μεταφράζει και επιμελείται η συντάκτρια του ΠτΘ Σιμπέλ Χατζή Αλή. Φακός σε άρθρα από την εφημερίδα «Γκιουνδέμ» σχετικά με το σχέδιο για τα βακούφια, τις καταγεγραμμένες αντιδράσεις και δη αυτή του βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη. Φακός και στην άφιξη 74.600 βιβλίων στην Κομοτηνή από την Τουρκία με σκοπό να διδαχθούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης.

«OΧΙ» από τη μειονότητα στο νομοσχέδιο για τα βακούφια

«Όχι» ήταν η απόφαση της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας για το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή σχετικά με τα βακούφια. Η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησε στις 18 Φεβρουαρίου δημοσίευσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι, «εφόσον δεν εισακουστούν οι προτάσεις της μειονότητας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί το εν λόγω νομοσχέδιο».

– Αντιδρούν και οι Δυτικοθρακιώτες στην Τουρκία

Την αντίθεση του κατά του νέου νομοσχεδίου για τα βακούφια δηλώνει με τη σειρά του ο Σύλλογος των Δυτικοθρακιωτών στην Τουρκία. Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ερόλ Κασίφογλου, τονίζεται ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ήταν αποδεκτό από την μειονότητα, όπως ακριβώς συνέβη και με το νόμο που προβλέπει τον διορισμό των κληρικών.

– Τσετίν Μάντατζη, βουλετής Ξάνθης

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί»

Ο βουλευτής Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη μιλώντας σχετικά με το θέμα τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο για τα βακούφια, ένα θέμα που αφορά άμεσα τη μειονότητα, ετοιμάστηκε χωρίς να γίνει κανένας διάλογος με τα μέλη της μειονότητας. «Ο ράφτης ράβει ένα κουστούμι χωρίς να πάρει τα μέτρα σας και μετά σας το δίνει για να το βάλετε. Αυτό δεν γίνεται. Το νομοσχέδιο αυτό δεν μας ταιριάζει. Καταρχήν δεν έγινε κανένας διάλογος. Δεν πήραν τις απόψεις ούτε και των δυο μειονοτικών βουλευτών. Εάν μίλησαν με κάποιον, πρέπει να μας το ανακοινώσουν».

Ο κ. Μάνταζη υποστήριξε ότι τα θέματα των μουφτήδων και των βακουφιών πλέον αποτελούν δύο διαφορετικά ζητήματα για τη μειονότητα. Ενώ παρά το γεγονός ότι η μειονότητα έχει κάνει ένα βήμα πίσω, η άλλη πλευρά δεν παρουσιάζει την ίδια καλή θέληση. «Κάποτε το θέμα των μουφτήδων αξιολογούνταν μαζί με τα βακούφια. Η μειονότητα για πρώτη φορά ξεχώρισε τα δύο αυτά ζητήματα. Μόνο και μόνο για να βρεθεί μια λύση στο θέμα των βακουφιών. Είναι πολλές οι αρμοδιότητες των διορισμένων μουφτήδων. Δεν έγιναν οι αλλαγές, τις οποίες ζητήσαμε, στα άρθρα αυτά. Το ζήτημα είναι πώς μπορεί μια εκλεγμένη διαχειριστική επιτροπή να συνεργαστεί με τον διορισμένο μουφτή; Το άρθρο 10 είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό άρθρο που ζητάμε να αλλάξει. Το συγκεκριμένο άρθρο αναγνωρίζει στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας το δικαίωμα να διαμελίζει τα βακούφια και να ορίζει διαχειριστική επιτροπή. Ποια είναι η σημασία των εκλογών τη στιγμή που θα διαμελιστούν τα βακούφια μας; Δεν εισακοστηκαν τα αιτήματά μας ούτε και έγινε κανένας διάλογος, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορώ άνετα να πω ότι δεν είναι ένας νόμος που μπορεί να εφαρμοστεί. Επειδή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μένει τίποτα να κάνουμε. Πρέπει να γίνουν κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, το θέμα οπωσδήποτε πρέπει να είναι στην επικαιρότητα. Μαζί με τους παράγοντες της μειονότητες θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα» κατέληξε ο κ. Μάντατζη.

Γκιουνδέμ

15/02/2008 – 22/02/208

Αλλαγή φρουράς στην Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή

Άλλαξε η διοίκηση της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Μετά από τέσσερα χρόνια την προεδρία της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής ανέλαβε ένας βουλευτής. Τη θέση του μουφτή Κομοτηνής κ. Ιμπραχήμ Σερήφ, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέλαβε ο μειονοτικός βουλευτής της Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου διεξάχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής. Στη συνέλευση συμμετείχαν 40 μέλη.

Μετά την αποχώρηση του κ. Ιμπραχήμ Σερήφ από την προεδρεία, ο κ. Τσετίν Μάντατζη εξελέγη ομόφωνα νέος πρόεδρος. Ενώ τις δυο θέσεις αντιπροέδρων, τις οποίες είχαν εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος Μύκης κ. Μουσταφά Αγά και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Αϊχάν Σακήρ, ανέλαβαν η υποψήφια πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Γκιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν και πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ. Στη θέση του γραμματέα επανεξελέγη ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής κ. Αντνάν Σελήμ.

Γκιουνδέμ

22/02/208

Καινούργια σχολικά βιβλία από την Τουρκία

Έφτασαν στην Κομοτηνή τα καινούργια σχολικά βιβλία, τα οποία θα διδαχθούν στα μειονοτικά σχολεία, από την Τουρκία. Ωστόσο δεν άφησαν τους μειονοτικούς δημοσιογράφους να πάρουν πλάνα μέσα στο σχολείο (1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής) με αφορμή την άφιξη των βιβλίων.

Στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών έφτασαν 74.600 βιβλία στην Κομοτηνή από την Τουρκία με σκοπό να τα διδαχθούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης. Τα βιβλία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες είναι: «Βιβλίο του μαθητή», «Βιβλίο των ασκήσεων», «Βιβλίο του δασκάλου».

– Σαμή Τοραμάν, πρόεδρος της Ένωσης των Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης: «Το ζήτημα είναι να βρεθούν δάσκαλοι που θα διδάξουν αυτά τα βιβλία»

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης κ. Σαμή Τοραμάν μετέφερε την ικανοποίησή του από την άφιξη των βιβλίων. «Με βάση τις συμφωνίες τα βιβλία έρχονται από την Τουρκία. Η μειονότητα μέχρι το 2000 αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα βιβλία. Αλλά από το 2000 και μετά τα βιβλία φτάνουν κανονικά στα χέρια των μαθητών μας. Τα βιβλία που έρχονται εξετάζονται από την σχετική επιτροπή της Ένωσης μας. Πιστεύω ότι ειδικά τα βιβλία που απευθύνονται στους δασκάλους θα είναι πολύ χρήσιμα».

Ο κ. Τοραμάν τόνισε ότι το πρόβλημα με τα βιβλία έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό. «Πλέον το σημαντικότερο είναι να βρεθούν δάσκαλοι ικανοί που θα διδάξουν αυτά τα βιβλία. Σήμερα το πρόβλημα με τους δασκάλους είναι πολύ μεγάλο. Αποτελεί θέμα συζήτησης κατά πόσο μπορούν οι υπάρχοντες δάσκαλοι να διδάξουν τα βιβλία αυτά όπως πρέπει. Τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης έχουν ανάγκη από καλούς εκπαιδευμένους δασκάλους, εξοπλισμένους με τα σύγχρονα μέσα. Δυστυχώς οι απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχοντες ανάγκες. Πρέπει οι αρμόδιοι στα πλαίσια της καλής θέλησης να βρουν κάποια λύση» κατέληξε ο κ. Τοραμάν.

Γκιουνδέμ

22/02/208

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.