Ο Εθνικος διαλογος για την παιδεια ειναι μια απατη

Με σύνθημα «Όχι στα νομοσχέδια της Μπολώνια. Καμία ανοχή στη διάλυση των σπουδών και των πτυχίων μας» οι φοιτητές της πόλης μας με μπροστάρη την Πανσπουδαστική διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον εθνικό διάλογο για την παιδεία που ξεκίνησε χθες Παρασκευή, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χθες το πρωί. Η Πανσπουδαστική λέει όχι στην πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ. καλώντας τους φοιτητικούς συλλόγους σε νέες κινητοποιήσεις και νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων.

«Το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στον εθνικό διάλογο γιατί γίνεται κάτω από ένα ορισμένο πλαίσιο που έχει καθορισθεί από την ΕΕ με συγκεκριμέα αιτήματα που στηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Η ΕΕ και τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν την κατάργηση πλέον της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, την πλήρη υποταγή της στις κατευθύνσεις της Μπολώνια 21/1 ξεκινά ο δήθεν «εθνικός διάλογος» με προαποφασισμένες διακηρύξεις. Δηλώνοντας σαφώς ότι μέχρι το Μάη του 2005, ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης των Υπουργών Παιδείας στη Νορβηγία, θα προχωρήσει τις υποσχέσεις της στο μεγάλο κεφάλαιο. Η ΕΕ διαμορφώνει στα Πανεπιστήμια κατάσταση εκρηκτική μέσω του σχεδίου νόμου για την ισοτίμηση των πτυχίων, το οποίο εξισώνει τις σπουδές και τα πτυχία με τα τρίχρονα bachelor των ψευτοκολεγίων, της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, των Ινστιτούτων δια βίου Εκπαίδευσης», υποστήριξε το μέλος της Πανσπουδαστικής Αλέκος Γουσόπουλος.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων η Πανσπουδαστική αποφάσισε να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε δύο σχολές του Δημοκριτείου, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Νομικής και στο Τμήμα Παρευξεινίων. «Δεν διαπραγματευόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το φοιτητικό κίνημα είναι αποφασισμένο να παλέψει για τα κεκτημένα του σε βάση πανελλήνια σύμφωνα με τα πλαίσια που έχει θέσει το συντονιστικό».

Προάγγελος για την όλη κατάσταση που οδηγούνται τα πανεπιστήμιο και οι πρώτες συνέπειες των αλλαγών στην παιδεία είναι σύμφωνα με τους φοιτητές «η μη λειτουργία της γραμματείας του Τμήματος των Παρευξεινίων, καθώς και του ΔΟΣΑ».

Πάγιο αίτημα της Πανσπουδαστικής το 15% επί του προϋπολογισμού. «Το αγαθό της εκπαίδευσης δεν γίνεται να εμπορευματοποιηθεί. Η εκπαίδευση, στην ουσία η μόρφωση συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί κανείς για να πετύχει οικονομικά αποτελέσματα. Για να λειτουργούν σωστά οι σχολές και να παρέχεται σωστή παιδεία ώστε να βγάζεις ολοκληρωμένους επιστήμονες χρειάζεται γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στο 15% και όχι χρηματοδοτήσεις του τύπου 5% του ΑΕΠ που στην ουσία βάζει και τους επιχειρηματίες μέσα στις σχολές, σε αντίθεση με τις κοινωνικές ανάγκες», αναφέρει ο Παντελής Αρβανιτάκης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.