Ο εθισμος στον τζογο δεν ειναι «παιχνιδι»

Η απόγνωση του 27χρονου επίδοξου αυτόχειρα αφορμή να ανοίξει ο φάκελος «εθισμός στον τζόγο» - Γκάρο Εσαγιάν – Ερμίδα Κοντακίδου, ψυχολόγοι Κ.Π.Ροδόπης «Ορφέας» «Μολονότι τη διάχυτη πεποίθηση ότι πρόκειται για κάτι από το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να αποφασίσει να απεμπλακεί, ο τζόγος είναι μια κλινικά σοβαρή και οργανωμένη μορφή εξάρτησης» - Ενθαρρυντικά τα ερευνητικά δεδομένα για την μαθητιώσα νεολαία - Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός ο μόνος εξειδικευμένος φορέας υποστήριξης εξαρτημένων από τζόγο στην περιοχή μας

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής παρακολούθησε λίγες μέρες πριν, στα τέλη του Νοεμβρίου, το περιστατικό με τον 27χρονο Καβαλιώτη ο οποίος απειλούσε να πέσει στο κενό από την ταράτσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης.
 
Ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, καθώς μετά από τρεις και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων αλλά και δραματικών στιγμών που εκτυλίχθηκαν στο χώρο του συμβάντος, ο 27χρονος πείστηκε τελικά να μην προχωρήσει στο μοιραίο διάβημα, κατεβαίνοντας από την ταράτσα, συνοδεία ειδικού διαπραγματευτή και ψυχολόγου.
 
Σύμφωνα με τα όσα λίγα μοιράστηκε με τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Τοτοκότση που βρέθηκε κατόπιν δικού του αιτήματος από τις πρώτες στιγμές κοντά του, ο 27χρονος έχει καταστραφεί οικονομικά εξαιτίας του εθισμού του στα τυχερά παιχνίδια, ενώ μία από τις βασικές καταγγελίες στις οποίες προέβη ήταν η πλήρης απουσία σχετικών δομών για την υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην ελληνική περιφέρεια.
 
Με αφορμή το περιστατικό αυτό ο «ΠτΘ» απευθύνθηκε στο Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Ορφέας» που εδρεύει στην πόλη μας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις διαστάσεις του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια αλλά και να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση σε επίπεδο δομών υποστήριξης καθώς και το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας.
 
Σκοπός του Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας. Απευθύνεται στον υγιή πληθυσμό, ενώ παράλληλα ενημερώνει και παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές τα άτομα που εμφανίζουν μια αρχόμενη ή εγκατεστημένη εξαρτητική συμπεριφορά. 

Το ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός» ο μόνος εξειδικευμένος φορέας υποστήριξης εξαρτημένων από τζόγο στην περιοχή μας

Στα περιστατικά που αφορούν τον τζόγο, όπως τόνισαν μιλώντας στον «ΠτΘ» ο επιστημονικός υπεύθυνος , ψυχολόγος –ψυχαναλυτής Δρ. Γκάρο Εσαγιάν και η ψυχολόγος κ. Ερμίνα Κοντακίδου, το Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» αναλαμβάνει συμβουλευτικό έργο με στόχο την αξιολόγηση της βαρύτητάς τους και την πρόταση της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισής τους από εξειδικευμένους φορείς, όπου στην περιοχή μας στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται μόνο το ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός».
 
Όπως τόνισαν «στην περίπτωση που το Κ.Π. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» λάβει ένα αντίστοιχο αίτημα από άτομο που διαμένει εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τότε παραπέμπει το περιστατικό στο αντίστοιχο Κ.Π. της περιοχής του, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραπομπής, με βάση τις διαθέσιμες δομές υποστήριξης της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας». 

«Ο τζόγος αποτελεί μια εξαρτητική συμπεριφορά, η οποία χρήζει ιδιαίτερης θεραπευτικής προσέγγισης και αντιμετώπισής»

Οι δύο ψυχολόγοι εξήγησαν πως ο τζόγος αποτελεί μια εξαρτητική συμπεριφορά, η οποία χρήζει ιδιαίτερης θεραπευτικής προσέγγισης και η αντιμετώπισή της γίνεται από εξειδικευμένες θεραπευτικές μονάδες. Μάλιστα πρόκειται για μία εξαρτητική συμπεριφορά η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι τόσο στη σωματική υγεία – όπου όπως επεσήμαναν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις κλασικές μορφές εξάρτησης-, όσο στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του εξαρτημένου, καθώς και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Όπως υπογράμμισαν μάλιστα μολονότι υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι πρόκειται για κάτι από το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να αποφασίσει να απεμπλακεί, «στην πραγματικότητα ο τζόγος είναι μια κλινικά σοβαρή και οργανωμένη μορφή εξάρτησης, που χρήζει ψυχοθεραπευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πάσχοντος ατόμου, αλλά και της οικογένειάς του». 

Οι άντρες πιο επιρρεπείς στον τζόγο

Ερωτηθέντες σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας οι δύο ψυχολόγοι του Κέντρου «Ορφέας» εξήγησαν πως σε ό,τι αφορά τον ενήλικο πληθυσμό δεν υπάρχουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο είναι γνωστό πως η εξάρτηση αυτή αφορά συνήθως τους άντρες. Ωστόσο μοιράστηκαν μαζί μας τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD*2011, με αντικείμενο την εμφάνιση του φαινομένου των εξαρτήσεων στα τυχερά παιχνίδια στον μαθητικό πληθυσμό.
Οι μαθητές της Ροδόπης λένε «όχι» στα τυχερά παιχνίδια
 
Η ESPAD* 2011 αποτελεί μία πανελλήνια έρευνα που πραγματοποιείται στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η οποία μελετά την επικράτηση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των μαθητών, όπως τις φιλικές σχέσεις, τη βίαιη συμπεριφορά, τη σχολική απόδοση, τα κοινωνικο-οικονομικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών, κ.τ.λ.
 
Η έρευνα αυτή αποτελεί την 6η κατά σειρά πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό της χώρα μας, η οποία ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης.
 
Τα ερευνητικά δεδομένα της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αισιόδοξα για το μέγεθος του φαινομένου στον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής μας, καθότι από τους μαθητές της Ροδόπης, ηλικίας 13 έως 19 ετών, μόλις το 4,8% των ερωτηθέντων παίζει τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια από τα οποία μπορούν να κερδίσουν χρήματα, ενώ μόλις το 7% παίζει στοιχήματα στο πρακτορείο ή στο ίντερνετ με τον ίδιο στόχο. Ταυτόχρονα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά όσων απάντησαν «Ποτέ» στις εν λόγω ερωτήσεις, ήτοι 75,8% και 61,1% αντίστοιχα. 

Αναλυτικά οι απαντήσεις των μαθητών της Ροδόπης, ηλικίας 13 έως 19 ετών έχουν εξής:

Παίζεις τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια από τα οποία μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα («φρουτάκια», «κουλοχέρηδες», κλπ);

Ποτέ 75,8 %
Μερικές φορές το χρόνο 10,3 %
1-2 φορές το μήνα 5,6 %
Τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα 3,4 %
Σχεδόν κάθε μέρα 4,8 %

 
 
Παίζεις στοιχήματα στο πρακτορείο ή στο ίντερνετ για να κερδίσεις χρήματα;

Ποτέ 61,1 %
Μερικές φορές το χρόνο 15,5 %
1-2 φορές το μήνα 10,1 %
Τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα 6,3 %
Σχεδόν κάθε μέρα 7,0 %

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.