Ο Δημος Κομοτηνης τιμησε το Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης κ. κ. Δαμασκηνο

Τα 30 χρόνια της Ποιμαντορίας του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνού στην ακριτική Ροδόπη γιορτάσθηκαν με την έκδοση ενός αφιερωματικού τόμου που τιτλοφορείται «Θράκιος». Η παρουσίαση του έργου έγινε την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα της Νομαρχίας Ροδόπης παρουσία πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Σερρών Θεολόγος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και ως εκπρόσωπος του Ηγουμένου της της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Νίκωνας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θεολόγος –εκκλησιαστικός συγγραφέας και νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς, ο άνθρωπος που συνετέλεσε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του τόμου και ο οποίος είχε και τη γενική εποπτεία της όλης εκδήλωσης. Ο κ. Σιδηράς αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας της έκδοσης, ανέγνωσε επίσημα κείμενα που απεστάλησαν στο Μητροπολίτη καθώς και το πατριαρχικό μήνυμα με το οποίο ανοίγει ο τόμος.

Τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου μετέφερε ως εκπρόσωπός του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. κ. Άνθιμος ο οποίος καταθέτοντας την εμπειρία του από το ταξίδι του με τον Μαρωνείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Εκεί διεπίστωσα με πόση εκτίμηση ο ίδιος ο Πατριάρχης αλλά και όσοι συνοδικοί μητροπολίτες βρέθηκαν στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του εκείνη την ημέρα αναφέρθηκαν και συζήτησαν για τον μητροπολίτη Μαρωνείας. Θυμήθηκα εκείνη την ημέρα ότι ο γέροντάς μας πολλές φορές είχε δηλώσει την αντίθεσή του σε κάποια πράγματα έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σκέφθηκα λοιπόν τι ωραίο πράγμα είναι να διαφωνεί κανείς με ιδέες σεβόμενος τα πρόσωπα και τιμώντας το ρόλο τους. Ένας παλιός σοφός είχε πει κάποτε ότι οι μεγάλοι άνθρωποι ασχολούνται με ιδέες, οι μεσαίοι με γεγονότα και οι μικροί με τους άλλους. Εκείνη την ημέρα κατάλαβα το σεβασμό και του Πατριάρχη και της Πατριαρχικής Συνόδου προς τον άνθρωπο που με τόση ειλικρίνεια, με τόση σοβαρότητα, με τόση υπευθυνότητα ποιμαίνε και ποιμαίνει ένα τόπο κάνοντας πάντα αυτό που του υπαγορεύει η συνείδηση ενός επισκόπου, έτσι όπως δημιουργείται και οικοδομείται μέσα του αυτή, όταν θέλει να εκφράσει το βίωμα, τους φόβους, τις ανάγκες και να δώσει λόγο στους ανθρώπους που ποιμαίνει και που θυσιάζεται για αυτούς»

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ευχήθηκε ο Μητροπολίτης να είναι παράδειγμα προς μίμηση με την πορεία του και την τακτική του την οποία όπως είπε «καλό θα είναι να μπορέσουμε να τη συνεχίσουμε. Στην εποχή μας φοβούμεθα να μιλήσουμε για πράγματα που τα λέει η καρδιά μας, φοβούμεθα να τα εκφράσουμε μη τυχόν παρεξηγηθούμε από πολλούς και για πολλούς λόγους. Μακάρι ο θεός να αναδεικνύει τέτοιους επισκόπους, οι οποίοι θα συνεχίζουν το έργο του Χριστού έτσι όπως είναι δοκιμασμένο μέσα στην ελληνική πραγματικότητα εώ και πολλούς αιώνες»


Τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου μετέφερε ο εκπρόσωπός του Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος στην προσφορά του Σεβασμιότατου Μαρωνείας στα τριάντα αυτά χρόνια «σε μία νευραλγική περιοχή της πατρίδος μας δείχνοντας την καλή μαρτυρία Ιησού Χριστού, μη φειδόμενος κόπων και μόχθων προσβλέπων πάντοτε στην πνευματικήν και εν γένει πρόοδον και προκοπήν του ποιμνίου του». Στο τέλος ο Ξάνθης μετέφερε και τις δικές του ευχές προς τον Μαρωνείας.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Βαβατσικλής. Στην αρχή αναφέρθηκε στους λόγους της χρηματοδότησης της έκδοσης του τόμου και κατόπιν στην αξιολόγηση της προσωπικότητας και του ποιμαντικού και λοιπού έργου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, από τα πρώτα έτη της διακονίας του στο νομό μας ως φλογερού αρχιμανδρίτη ιεροκήρυκα της Μητρόπολης, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε στη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων.

«Καίτοι, για την πατρίδα μας, ήταν χαλεποί οι καιροί της ανάρρησής του στον Μητροπολιτικό θρόνο, τον ένδοξο εκκλησιαστικό θρόνο της Μαρωνείας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός βρέθηκε πάντα κοντά στον λαό και εδραιώθηκε οριστικά στην ψυχή του.

Ο κ. Βαβατσικλής αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της μητροπόλεως «προς όλες τις ομάδες και τις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν πραγματική ανάγκη. Και ουδεμία επιρροή στην αγαθοεργό δράση του Μητροπολίτη μας και της Τοπικής Εκκλησίας ασκεί το γεγονός ότι οι προστρέχοντες προς βοήθειαν είναι χριστιανοί ή αλλόθρησκοι ή ακόμη και άτομα που στερούνται θρησκευτικής πίστης».

Τέλος αναφέρθηκε στη συγγραφική του δραστηριότητα μέσα από την οποία όπως είπε «βλέπει κανείς ανάγλυφους τους αγώνες και τις αγωνίες ενός εμπνευσμένου Ιεράρχη, ο οποίος προβαίνει σε μεστωμένες αναλύσεις του γενικότερου προβλήματος της Θράκης.

Διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία αυτά αποκομίζει την εντύπωση ότι ο συγγραφέας τους είναι ένας οξυνούστατος και περισπούδαστος πολιτικός άνδρας, ένας μέγας πατριώτης και όχι ένας απλός ιεράρχης. Είναι ταυτόχρονα αμέτοχος σε ενίοτε παρατηρούμενες από άλλους ανεδαφικές εθνικιστικές τάσεις. Είναι διαπρύσιος κήρυκας υπέρ της καταλλαγής και της συναδελφώσεως και ειρηνικής συνυπάρξεως των ανθρώπων, χριστιανών και μη.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά της εκκλησιαστικής και ποιμαντικής δράσης του και συνεκτιμώντας όλα τα εθνωφελή στοιχεία της, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον αναγόρευσε πριν από λίγα έτη Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας».


Η παρουσίαση του τόμου έγινε από τον καθηγητή Γ.Κ. Παπάζογλου ο οποίος είχε και την επιμέλεια του τόμου. Ο κ. Παπάζογλου αιτιολογώντας τον τίτλο του τόμου τόνισε ότι «μια που ο Ιεράρχης Δαμασκηνός είναι η Θράκη του χθες, αλλά θα είναι και η άδολη και ανυπόκριτη Θράκη του αύριο, έδωσα τον κεντρικό αφιερωματικό τίτλο «ΘΡΑΚΙΟΣ». Ο Ιεράρχης Δαμασκηνός αν και Πελοποννήσιος στην καταγωγή, φαίνεται ότι γεννήθηκε για να γίνει Θρακιώτης».

Παρουσιάζοντας τον τόμο ανέφερε ότι κατανέμεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα εκδίδονται τα κείμενα, οι χαιρετισμοί, προσφωνήσεις, κεντρική ομιλία – έπαινος που αναεγνώσθησαν στην εόρτια τελετή «επί τη συμπληρώσει τριακονταετούς αρχιερατίας του Ιεράρχη. Στη δεύτερη ενότητα εκδίδονται κείμενα επιστημονικά, ομιλίες, λόγοι και αναφορές του τιμώμενου. Στην τρίτη ενότητα δίνονται χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή του Ιεράρχη, αλλά και από τις επαφές του με τους άρχοντες, εκκλησιαστικούς και άλλους και τέλος, στην τέταρτη ενότητα κατατίθενται επιστημονικές ανακοινώσεις – εργασίες οι οποίες συντάχθηκαν από καθηγητές και διδάσκοντες σε διάφορα Πανεπιστήμια, αλλά και από ιερωμένους και άλλους επιστήμονες.

Ο κ. Παπάζογλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου, την Δημοτική αρχή για την οικονομική στήριξη, τον Θεολόγο Νομικό κ. Σιδηρά, που προσέτρεξε για την επίλυση πρακτικών θεμάτων, το τυπογραφείο «Επικοινωνία» που με φιλοτιμία και φιλοπονία ανέχθηκαν «κάποιες από τις εμμονές και τις επιμονές μου».


Τέλος το λόγο πήρε ο τιμώμενος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωσή του.

Τέλος αναγνωρίζοντας την προσφορά του δημάρχου κ. Βαβατσικλή, της Προέδρου της ΔΕΠΑΚ κ. Μενεσελίδου, του καθηγητή κ. Παπάζογλου και του θεολόγου- νομικού κ. Σιδηρά τους απένειμε την ανώτατη εκκλησιαστική διάκριση της τοπικής Μητροπόλεως το «Χρυσούν Μετάλλιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής» συνοδευόμενο από επίσημο Παπύρινο Μητροπολιτικό Πιτάκιο.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.