Ο Αντωνης Σαμαρας απο βηματος ΔΕΘ

Με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή «front rοw», ελληνιστή στην πρώτη σειρά, του ακροατηρίου, εμφανίστηκε ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το βράδυ.

Επαναφέροντας στην μνήμη παρευρισκομένων και μη που παρακολουθούσαν την ομιλία, τον τρόπο ανάπτυξης της επιχειρηματολογίας σε εκθέσεις επιχειρηματολογίας υπέρ και κατά ενός θέματος, ο Αντώνης Σαμαράς ονόμασε τα υπέρ «ψέματα» και τα κατά «αλήθειες» και προχώρησε στην ανάπτυξη κάθε ενός εξ αυτών.

Κάλυψη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το Μνημόνιο και προτάσεις όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η απελευθέρωση κεφαλαίων από το Δημόσιο για έργα υποδομής, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και αύξηση των συντάξεων από χρήματα που υπάρχουν, ήταν μόνο το μερικό περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας.

 

Στο κομμάτι του προλόγου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωστοποίησε στο κοινό το περιεχόμενο της επικείμενης επιχειρηματολογίας, το βασικό δηλαδή θέμα πάνω στο οποίο θα επιχειρηματολογήσει υπέρ και κατά, που δεν είναι άλλο από την «εγκατάλειψη της οικονομίας», χρησιμοποιώντας βέβαια και παραδείγματα που ενίσχυσαν την παραπάνω θέση.

 

«Η εγκατάλειψη φαίνεται από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25% το Α’ εξάμηνο του 2010. Από τη μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής το αντίστοιχο διάστημα. Από τον αφανισμό των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας: Ως το τέλος Αυγούστου έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη 2.140 επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι στην ευρύτερη περιοχή μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν τους 149.284».

Επτά «Ψέματα»

Περνώντας στο κομμάτι της επιχειρηματολογίας, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα επτά επιχειρήματα υπέρ του θέματος. Επιχειρήματα, «ψέματα» όπως ο ίδιος τα ονόμασε, με τα οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάθος χρόνου κατάφεραν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση.

Ψέμα πρώτο: «μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη»
«Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα απ’ αυτές που αποτελούν σήμερα την Ευρωζώνη. Είχε χρέος ελάχιστο: Μόλις το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός»
«Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το χρέος της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 110% του ΑΕΠ! Αυτά που ευθέως δανείστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 – μαζί με τα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ που εγγυήθηκε τότε το Δημόσιο και κατέπεσαν οι εγγυήσεις του λίγο αργότερα – μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης».

Ψέμα δεύτερο: «το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Ιδιαίτερα θερμός ήταν κατά την επιχειρηματολογία του παραπάνω επιχειρήματος ο Αντώνης Σαμαράς. Χρησιμοποίησε στοιχεία και αριθμούς και προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των τελικών προορισμών των 80 δισεκατομμυρίων που δανείστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ την τετραετία 2004-2008.
«Από τα 80 δισεκατομμύρια που «χρεώνουν» τη Νέα Δημοκρατία ότι επιβάρυνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ΠΑΣΟΚ».

Ψέμα τρίτο: «για όλα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, και πάλι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
«Η αλήθεια, είναι πολύ διαφορετική» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, «Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους τρείς μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο. Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.»
«Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη».

Ψέμα Τέταρτο: «η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης ήταν, «αναπόφευκτη»
«Μέσα στον Ιανουάριο οι διεθνείς αγορές προσέφεραν άνεση δανεισμού, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της για ολόκληρο το 2010»
«Αν η Ελλάδα είχε πάρει τότε τα χρήματα που της πρόσφεραν οι αγορές, δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα χρειαζόταν να υπογράψουμε το Μνημόνιο’
«Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου, οι ξένες αγορές μας πρόσφεραν, για διάρκεια άνω του έτους, πάνω από 43 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά αντλήσαμε μόλις 14»

Ψέμα Πέμπτο: «η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί το Μνημόνιο όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να την δανείσουν»
«Ακόμα και στις αρχές Μαΐου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν εξαντλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης[…]Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο, το οποίο όχι απλώς δεν έλυνε το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά το έκανε πολύ χειρότερο».

Ψέμα Έκτο: «Παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί σε έξοδο από την κρίση»
«Στην πραγματικότητα η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε
«Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος! Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες».

Ψέμα Έβδομο: «η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»
Το χειροκρότημα των παρευρισκομένων κέρδισε το έβδομο και τελευταίο «ψέμα» που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, το βαρύ «πυροβολικό» της επιχειρηματολογίας του, η ορθή ή μη χρήση της λέξης υπευθυνότητας από την μεριά της κυβέρνησης.
«Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα: Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα».
«Αυτό είναι ανευθυνότητα! Αυτό είναι Η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο: το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν»!»
«Μας λένε ότι τότε δεν γνώριζαν την κατάσταση. Λένε ψέματα! Την γνώριζαν! Όπως ήξεραν ακόμα, ότι τα ελλείμματα σε όλη την Ευρώπη είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της διεθνούς κρίσης. Κι όμως βγήκαν προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα: λεφτά υπάρχουν! Και τώρα μας κάνουν… μαθήματα υπευθυνότητας».

Το μνημόνιο

Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο καίριο ζήτημα του μνημονίου και υπεραμύνθηκε της θέσης της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως προέβησαν σε προσεχτική και λεπτομερειακή ανάγνωση του, από την οποία προέκυψαν τα συμπεράσματα ότι η υπογραφή του μνημονίου «Οδηγεί σε βαθύτερη κρίση. Οδηγεί σε ελλείμματα – στο εξής πλέον – λόγω ύφεσης και λόγω υπερχρέωσης. Οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο χρέος, σε φαύλο κύκλο λουκέτων, ανεργίας, επίμονα υψηλών ελλειμμάτων, σκληρότερων μέτρων, επίμονης ύφεσης, και νέων σκληρότερων μέτρων».

«Ρεκόρ Ασυνεννοησίας»

Για ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο «εσωτερικά» του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης και υποστήριξε πως κάθε υπουργός άλλα λέει κι άλλα κάνει, από εκείνα που δηλώνουν συνάδελφοί του σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, γεγονός που κάνει την νυν κυβέρνηση να σπάσει κάθε «ρεκόρ ασυνεννοησίας».

Επτά προτάσεις

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τις προτάσεις του κόμματος του για το μνημόνιο, προχώρησε στις προτάσεις του κόμματος για την ανάπτυξη, το οικονομικό μείγμα που εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανατραπεί η ύφεση και οι οποίες αφορούν:
• «Μέτρα αντισταθμιστικά της προκαλούμενης ύφεσης, ώστε να τη φρενάρουμε, να σταματήσουμε τα λουκέτα, να συγκρατήσουμε την εκτίναξη της ανεργίας, να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα[..]μέτρα τόνωσης της Οικονομικής δραστηριότητας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους», όπως για παράδειγμα «Γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων και οδικών. Η επαναφορά του προγράμματος για τη βελτίωση του ενεργειακού δυναμικού κατοικιών και γενικότερα η στήριξη της οικοδομής. Που θα φέρει περισσότερα έσοδα απ’ όσο θα «κοστίσει»».
• «Συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που είναι τεράστια, μεγαλύτερη από το συνολικό μας χρέος σε αντικειμενική αξία, αλλά είναι πλήρως αδρανής».
• «Μέτρα που διορθώνουν κάποιες αδικίες. Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές των συντάξεων που δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε» είπε ο κ. Σαμαράς και ολοκλήρωσε, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από αλλού».
• «Μέτρα Ανάπτυξης, μερικά των οποίων μπορούν να ληφθούν από τώρα, τουλάχιστον για να αλλάξουν το κλίμα».
Και τέλος «Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το Μνημόνιο εποχή…».

Επτά «Αλήθειες»

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς, το αφιέρωσε στην επιχειρηματολογία του «κατά» του κεντρικού θέματος της, που δεν είναι άλλο από την «εγκατάλειψη της ελληνικής οικονομίας». Επιχειρήματα κατά, τα οποία προφανώς αποτελούν αποτελεσματικές, προτάσεις και πάλι, διεξόδου, ή καλύτερα αποφυγής της προαναφερθείσας «εγκατάλειψης».

• Αλήθεια πρώτη: Να μειωθούν οι φόροι δραστικά. Σταθερότητα φορολογικής πολιτικής. Όχι διπλή φορολόγηση. Φορολογικό σύστημα απλό και αντικειμενικό. «Ό,τι άλλο και να κάνουμε είναι αδύνατο να περάσουμε στην Ανάπτυξη, αν δεν μειώσουμε δραστικά τους φόρους. Με προτεραιότητα στους έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα. Αλλά και με μείωση των φόρων στο εισόδημα και στα κέρδη. Κανείς δεν επενδύει σε μια υπερφορολογημένη χώρα».

• Αλήθεια δεύτερη: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές
«Για να αυξήσουμε τα ασφαλιστικά έσοδα πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Σταδιακά, ασφαλώς! Προσεκτικά, οπωσδήποτε. Επιδοτώντας όπου μπορούμε την εργασία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αλλά να αρχίσουμε, κάποια στιγμή, να μειώνουμε τις εισφορές. Και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Θα εισπράξουμε συνολικά περισσότερα, αν πάρουμε λίγο λιγότερα από πολύ περισσότερους.»

• Αλήθεια τρίτη: Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία.
«Όχι στα λόγια. Με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις άμεσης υλοποίησης, όπως για παράδειγμα, την δυνατότητα, κάθε Έλληνας πολίτης να προμηθεύεται ό,τι δημόσιο έγγραφο τον αφορά, καταθέτοντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς του, το ΑΦΜ του και το Αριθμό Ασφαλιστικού Μητρώου (ΑΜΚΑ), την ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης του πολίτη από το Δημόσιο, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την κατάργηση των συν-διαρμοδιοτήτων».

• Αλήθεια τέταρτη: Να δώσουμε προτεραιότητα στην Ανταγωνιστικότητα
«Βασική προϋπόθεση για να γίνει άμεσα η στροφή στην ποιότητα συνολικά, είναι να περάσουμε από το «κράτος-αφέντη» που έχουμε σήμερα, στο επιτελικό κράτος. Κι από την «κυβέρνηση των ατάκτων», σε «κυβέρνηση στρατηγείο».

• Αλήθεια πέμπτη: Να δώσουμε προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια.
«Πρέπει να ανακτήσουμε μερίδια της ίδιας της ελληνικής αγοράς με ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα. Και να κερδίσουμε μερίδια των διεθνών αγορών με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα».

• Αλήθεια έκτη: Να από-ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα:
«Όχι μόνο λόγια: Να μετατρέψουμε τη νομοθεσία και τη λειτουργία του κράτους σε φιλικότητα προς την επιχείρηση».

• Αλήθεια έβδομη: Να συντονίσουμε όλη την παραγωγική μας προσπάθεια στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Και κάτι πριν απ’ όλα: να τολμήσουμε να μιλήσουμε κάποτε για τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα».
«Πόσοι από σας γνωρίζουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους στην Πρωτογενή παραγωγή, είναι η ιχθυοκαλλιέργεια;»
«Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έχουμε σε εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης, βιολογικά και όχι μόνο. Και το εξάγουμε, κατά το μεγαλύτερο μέρος, χύμα…»
«Και στα γαλακτοκομικά, όπου έχουμε δυνατότητες να υπερδιπλασιάσουμε τις εξαγωγές ελληνικών τυριών με ονομασία προέλευσης. Και στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Και στη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής γενικότερα».

Επίλογος

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, πιστός στην δομή της «έκθεσης», ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μία μικρή επισκόπηση των όσων προείπε, «Αναφέρθηκα στα επτά ψέματα, που χρόνια τώρα μας στοίχειωναν και μας έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο. Σας μίλησα και για τις επτά αλήθειες, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας», και έκλεισε συμπεραίνοντας πως ως χώρα «έχουμε ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματα σε δεκάδες κλάδους. Πολλά ούτε που τα γνωρίζουμε. Αλλά ακόμα κι εκείνα που γνωρίζουμε, δεν τα αξιοποιούμε παρά σε. μικρό βαθμό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.