Ντυνοντας τη ζωη με ελπιδα

Με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου ολοκληρώθηκε η καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Υποδοχής της Βέννας, που έγινε με ευθύνη του Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Ροδόπης.

Η μεταφορά των συγκεντρωθέντων υλικών και η διανομή τους έγινε την Κυριακή 9 Δεκέμβρη. Τα υλικά να σημειωθεί ότι μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα του στρατού.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το πρωί ο νομάρχης Ροδόπης χαρακτήρισε «εξαιρετική τιμή» τη συνεργασία του με τις αξιοθαύμαστες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρίες του Ερυθρού Σταυρού δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού αναδεικνύει και αποτυπώνει την ιστορία του εθελοντισμού στη Ροδόπη. «Ειλικρινά μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, πάνω απ’ όλα όμως ανθρωπιά όλες αυτές οι πρωτοβουλίες. Ήδη, σε συνεργασία με τη Νομαρχία, έχουμε επιλέξει προϊόντα και είδη για να καλύψουμε τις ανάγκες κάποιων ανθρώπων που αναζητούν ελπίδα ζωής φεύγοντας από τις δικές τους πατρίδες», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απεριόριστη συμπαράστασή του προς τις κυρίες του Ερυθρού Σταυρού.

Από την πλευρά της η κ. Άσπα Κυρατζόγλου πρόεδρος του Παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η παρουσία τους «εδώ σε αυτούς τους ανθρώπούς που με προδομένα όνειρα αναζήτησαν αλλού τη λύτρωση συνδέεται με ό,τι συνεπάγεται για αυτούς αλλά και για τις χώρες που καταφεύγουν. Πολυσχιδή τα θέματα μεγάλα τα προβλήματα της διαχείρισης ανάμεσα σε αυτά της στέγασης, της ένδυσης αλλά και της στοιχειώδους υγιεινής διαβίωσης. Ωστόσο ο νομάρχης μας ευαισθητοποιημένος ξεκίνησε αυτή την καμπάνια, μια χειρονομία αγάπης μαζί με εμάς το Παράρτημα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κατάθεση ψυχής σε αυτούς που χωρίς τον ήλιο μοίρα βιώνουν τη στέρηση χρονιάρες μέρες τώρα».

Η κ. Κυρατζόγλου ευχαρίστησε το νομάρχη Άρη Γιαννακίδη που, όπως είπε, «πιστώνεται αυτή την πρωτοβουλία της κινητοποίησης στους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στο αίτημά μας», αλλά και τις εθελόντριες του Παραρτήματος, συγκεκριμένα την Σμαρώ Αντωνιάδου, την Πόπη Παπαδοπούλου, την Κατερίνα Μανανά, αλλά και τις άλλες εθελόντριες που στήριξαν την πρωτοβουλία.

Ο αντινομάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας ανέφερε ότι σήμερα στο Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών της Βέννας φιλοξενούνται 180 άτομα, ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι πάνω από 200, τονίζοντας ότι πλέον οι συνθήκες είναι καλές. «Η νομαρχία Ροδόπης φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου όσον αφορά στις παρεχόμενες υποδομές. Φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση με τη φύλαξη. Πρόσφατα επισκευάστηκε το σύστημα θέρμανσης και θερμού νερού, δρομολογείται τους επόμενους μήνες η κατασκευή δρόμου προσπέλασης στο Κέντρο, γιατί δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχουμε αρκετά προβλήματα με το σύστημα αποχέτευσης, όπου η Νομαρχία από ίδιους πόρους χρηματοδοτεί με 100.000 ευρώ την αποπεράτωση της αποχέτευσης για λόγους υγιεινής. Μαζί με τις εθελόντριες προβήκαμε σε αυτή την πρωτοβουλία και εστιάσαμε περισσότερο σε θέματα υγιεινής, γιατί εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη έλλειψη ήταν σε είδη προσωπικής καθαριότητας όπως σαπούνια, ξυριστικά εσώρουχα πετσέτες και λιγότερο σε ρουχισμό».

Όπως είπε ο κ. Κατσιμίγας, «η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική λαμβανομένου υπόψη ότι η πόλη μας είναι μικρή, ωστόσο η ψυχή μας είναι μεγάλη και το υλικό που συγκεντρώθηκε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα ήταν αντίστοιχο μιας πόλης και ενός νομού με τριπλάσιο πληθυσμό».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.