Ντερμπι «εξομαλυνσης» μεταξυ Μπαραν – Τσαλιδη μεχρι πρωιας

Ξενυχτισμένη και νυσταλέα βρήκε η επόμενη μέρα την Ξάνθη…

Οι εκλογές της Κυριακής 7 Μαρτίου του 2004 δεν είχαν τελικώς τίποτα να ζηλέψουν σε αγώνα από αυτές του 2000, όσον αφορά την οριστικοποίηση των ονομάτων της βουλευτικής τριάδας του Νομού! Διότι, μπορεί από το Ζάππειο οι αρχηγοί των κομμάτων να έθεσαν τέρμα από νωρίς το βράδυ στην αναμονή των ψηφοφόρων για την έκβαση της αναμέτρησης, αλλά σε τοπικό επίπεδο η κατανομή των εδρών βάσει της εκλογικής νομοθεσίας και η σταυροδοσία κράτησαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας ανοικτό το Νομαρχιακό Κατάστημα και επί ποδός τα επιτελεία των υποψηφίων των οποίων η «τύχη» διακυβεύονταν από την περιπλοκότητα του εκλογικού συστήματος καθώς αποφασιστικός παράγοντας για το αν αναδειχθούν ή όχι στο αξίωμα του βουλευτή, αποδείχθηκε η β΄ και γ΄ κατανομή των αδιάθετων σε απόλυτους αριθμούς…

Οι υπολογισμοί, δύσκολοι και οι εναλλαγές στο χρώμα των εδρών που έδινε κατά τη διάρκεια της νύχτας το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν άφηναν περιθώρια ασφαλούς πρόβλεψης για κανέναν από τους «επί ξηρού ακμής» βουλευτές.


Τα ονόματά τους, Μπουρχάν Μπαράν του ΠΑΣΟΚ και Φίλιππος Τσαλίδης της ΝΔ.

Η εκλογή του ενός ή του άλλου στη Βουλή εξαρτώνταν από την κατανομή εδρών μεταξύ των δυο κομμάτων στους Νομούς Ξάνθης και Καβάλας με το δεύτερο να ρυθμίζει το χρόνο και το αποτέλεσμα εξαιτίας της αργής ροής μετάδοσής τους.

Η εικόνα αποσαφηνίστηκε τελικώς το πρωί όταν με υπολειπόμενα δυο εκλογικά τμήματα από την περιφέρεια Καβάλας και επί του 100% των τμημάτων της περιφέρειας Ξάνθης, ξεθώριασε το ερωτηματικό που μέχρι εκείνη την ώρα έμπαινε δίπλα στο όνομα του Φίλιππου Τσαλίδη ως δεύτερου βουλευτή Ξάνθης της πλειοψηφούσας ΝΔ. Έτσι, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα: στη Βουλή μπαίνουν ο Αλέκος Κοντός (ΝΔ) με 14.368 ψήφους, ο Φίλιππος Τσαλίδης (ΝΔ) με 7.278 ψήφους και ο Παναγιώτης Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ) με 9.404 ψήφους.

Εν ηρεμία…

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο Νομό

Το μικροεπεισόδιο που τάραξε προσωρινά το 112ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Ξάνθης, μεταξύ εκλογέα και δικαστικού αντιπροσώπου, θεωρείται η εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών και του εν γένει «πολιτισμένου» πολιτικού κλίματος το οποίο επικράτησε.

Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι το ίδιο βράδυ παραδόθηκε στις φλόγες το τέμενος των Τοξοτών από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί τις 9:20 το βράδυ στο ισόγειο του λιθόκτιστου κτιρίου για να μεταδοθεί με ταχύτητα στους υπόλοιπους χώρους και να τυλίξει ολόκληρο το τέμενος, λόγω του ξύλινου μεσωπατώματος και της κεραμοσκεπούς στέγης.

Η πυροσβεστική δύναμη της Ξάνθης, με τέσσερα οχήματα, και δεκάξι άνδρες, υποβοηθούμενη και από την πυροσβεστική της Χρυσούπολης (ένα όχημα), και της Καβάλας (δυο άνδρες), κατόρθωσε με την παρέμβασή της να περιορίσει την πυρκαγιά στο χώρο που εκδηλώθηκε για να την κατασβέσει εν συνεχεία.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, κάηκαν, εκτός από τις ξύλινες κατασκευές μέσα στο κτίριο, θρησκευτικά βιβλία, σύμβολα καθώς και πήλινες στάμνες.

Παρόντες στο συμβάν οι επικεφαλής της Νομαρχίας και της Μουφτείας μαζί με Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έδωσε εντολή να διερευνηθούν τα αίτια από επιτροπή πραγματογνωμόνων.

Να σημειωθεί, ότι το τέμενος των Τοξοτών, σύμφωνα με μαρτυρίες μουσουλμάνων της περιοχής, οι οποίοι περιορίζονται αριθμητικά σε ελάχιστες οικογένειες, ήταν παλαιό (αναφέρεται ηλικία διακοσίων ετών) και χρησιμοποιούνταν σπανίως, από τους πιστούς, όπως στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές των μουσουλμάνων.

Οι «χαμένοι»

Η αποχή ξεπέρασε την Κυριακή των εκλογών, το αξιοσέβαστο ποσοστό του 27% των εγγεγραμμένων αλλά δεν ήταν αυτή που κέρδισε τις …εντυπώσεις. Μια άλλου περιεχομένου αποχή ήταν αυτή που προκάλεσε όχι μόνο το θεωρητικό ενδιαφέρον των «πρωταγωνιστών» της Κυριακής αλλά και δυσάρεστες συνέπειες στην ροή μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Επρόκειτο για τη μη προσέλευση των «εντεταλμένων» για την συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών σε περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα του Νομού.

Φαινόμενο που , κατά τον αρμόδιο αντινομάρχη Θεόφιλο Παρτσαλίδη, , παρουσίασε εντυπωσιακή – σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές – έξαρση αυτή τη φορά. Έτσι, με το έργο της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και σταυρών, επιφορτίστηκαν σε περισσότερα από 110 τμήματα μόνοι τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με άμεση και εύλογη συνέπεια την καθυστέρηση στη ροή μετάδοσης. Τέλος καλό, όλα καλά, ωστόσο και για τους ίδιους, περί την τρίτη πρωινή ώρα όταν πλέον είχε προσέλθει με το σάκο του και ο 112ος από τους 118 εν συνόλω, στη Νομαρχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τώρα, στο 100% των τμημάτων, τη ΝΔ ψήφισαν 36.586 (47,84%) έναντι 32.234 στις εκλογές του 2000. Περισσότερα ψηφοδέλτια έπεσαν στην κάλπη και υπέρ του ΠΑΣΟΚ (33.135 έναντι 30.188 το 2000) που συγκέντρωσε ποσοστό 43,33%. Εντυπωσιακή από την άλλη, είναι η άνοδος του ΚΚΕ στην Ξάνθη, που υπερδιπλασίασε το ποσοστό του με ψήφους τις οποίες προσέλκυσε σε σημαντικό βαθμό ο Κεχαγιά Ιασάν. Συγκεκριμένα έλαβε 2.941 έναντι, 1204 το 2000, εκτοξεύοντας το ποσοστό του στο 3,85%. Άνοδο σημείωσε και το ΔΗΚΚΙ που έλαβε 975 ψήφους έναντι 534 στις προηγούμενες εκλογές. Την έκπληξη, ωστόσο,

διεκδικούν» τα δυο άλλα κόμματα της επικρατέστερης πεντάδας, ήτοι ο ΛΑΟΣ που έλαβε 1.088 ψήφους (1,42%) και ο Συνασπισμός που δεν κατάφερε να συντηρηθεί στο 1,80% του 2000. Σε τοπικό επίπεδο είναι το μοναδικό κόμμα που σημείωσε πτώση (534 ψήφοι έναντι 975 τις προηγούμενες εκλογές), σταματώντας στο 1,25%. Τόσο αυτό, όσο και τα επιμέρους άλλωστε ποσοτικά στοιχεία κομμάτων και υποψηφίων, θα αποτελέσουν για τις επόμενες ημέρες αντικείμενο ανάλυσης και ερμηνείας προκειμένου να «αναγνωρισθεί» με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια η εκλογική συμπεριφορά των Ξανθιωτών ψηφοφόρων.

Διεργασία η οποία και αναμένεται να τροφοδοτήσει την πολιτική επικαιρότητα με πλούσιο υλικό, αναμφισβήτητης αξίας τόσο από τις Νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων, όσο και από τους κερδισμένους αλλά πολύ περισσότερο τους «χαμένους» υποψηφίους της Κυριακής που μας πέρασε.

Μαρία Β. Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.