Νικη των πολιτων

Παρόλο που το ερώτημα για το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής εκκρεμεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως μη υφισταμένου σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης, όπως εξάλλου έγραψε πριν λίγες ημέρες η Ελένη Σκάβδη, με μία απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τον αγώνα των πολιτών της περιοχής ενάντια στο χρυσό. Συγκεκριμένα με την υπ’ αρ. 2315/2008 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως μη νόμιμη από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία προεγκρίθηκε το 1999 η χωροθέτηση επιχείρησης χρυσού στην περιοχή του Περάματος από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε», με εργοστάσιο χρυσού, λίμνη τελμάτων και μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης.

Σε σχετικό δελτίο τύπου των Οικολόγων –Πρασίνων τονίζονται τα εξής: «Ως σημαντική νίκη σε έναν πολύχρονο αγώνα θα πρέπει να θεωρήσουμε την απόφαση του ΣτΕ ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα της Θράκης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να διαφοροποιήσουμε ριζικά την πολιτική και μοντέλο ανάπτυξης σε πιο πράσινες κατευθύνσεις.

Πρόκειται για έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα σχέδια των εταιρειών χρυσού, από πολίτες και οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής που στήριξαν επαγγελματικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς από τους νομούς Έβρου και Ροδόπης καθώς και εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση. Τα «χρυσοφόρα» (για κάποιους) έργα στις Σάπες και στο Πέραμα αντιμετωπίστηκαν ως σημαντικό πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη Θράκη και με τη συγκρότηση Διανομαρχιακής Επιτροπής, σύσσωμη η κοινωνία διακήρυξε “Όχι στην εξόρυξη του χρυσού”.


Το έργο του Περάματος, στα όρια των Νομών Έβρου και Ροδόπης, είχε απορριφθεί πανηγυρικά από τα δύο Νομαρχιακά Συμβούλια. Εκτιμάται ότι τα δύο μεταλλεία θα αποτελέσουν την αρχή επεμβάσεων με την ίδια λογική σε ολόκληρο το χρυσοφόρο πεδίο Αισύμης-Σαπών-Πετρωτών, έκτασης 20 χλμ Χ 4 χλμ, όπου κυριαρχούν τα θειούχα πετρώματα. Οι εξορυκτικές δραστηριότητες προβλέπεται να αναπτυχθούν σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τις κατοικίες του Περάματος, με προφανείς τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη σκόνη που προκαλείται από τη θραύση του μεταλλεύματος, τις αποθέσεις στείρων, τις λίμνες τελμάτων, τις υψικάμινους φρύξης, τη μετακίνηση βαρέων οχημάτων κ.λ.π.

Τώρα, με την υπ’ αρ. 2315/2008 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως μη νόμιμη από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία προεγκρίθηκε το 1999 η χωροθέτηση επιχείρησης χρυσού στην περιοχή του Περάματος από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε», με εργοστάσιο χρυσού, λίμνη τελμάτων και μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης.

Η εξόρυξη του χρυσού, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και την παγκόσμια εμπειρία, είναι μια υδροβόρος μεταλλουργία, όπου ο χρυσός ανακτάται με τη χρήση επικίνδυνων δηλητηρίων. Σε περιοχές που αναπτύχθηκαν τέτοιες δραστηριότητες, λόγω της τοξικότητας των αποβλήτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, εξαφανίσθηκαν όλες οι άλλες δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Για αυτό, όπου επιχειρείται να γίνει εργοστάσιο χρυσού, υπάρχει δυναμική αντίδραση των κατοίκων, όπως στην Πέργαμο της Τουρκίας, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, στη Μήλο, στην Τσεχία κ.α.

Έτσι, το πράσινο φως για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, που δίνει το άρθρο 7 του νέου εθνικού χωροταξικού σχεδίου, επιβεβαιώνει τον αδιέξοδο αναπτυξιακό δρόμο της κυβέρνησης, σε αντιπαράθεση με όλες τις δυνάμεις του τόπου. Τι κι αν υπουργοί όλων των κυβερνήσεων διαβεβαίωναν ότι “εφόσον η τοπική κοινωνία δεν θέλει, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία”; Τι κι αν τα νομαρχιακά συμβούλια Ροδόπης και Έβρου, όπως και το ΤΕΕ Θράκης, έχουν γνωματεύσει κατά των ΜΠΕ για την εξόρυξη χρυσού τόσο με κυάνιο όσο και χωρίς αυτό; Τα μεγάλα συμφέροντα επέβαλαν τις δικές τους επιταγές. Και με την οσμή των σκανδάλων να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και να απαξιώνει τα κυβερνητικά κόμματα, δικαιούμαστε να κάνουμε πικρές σκέψεις.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν ερωτήματα τι, πως, ποιος, γιατί και για ποιον παράγει και αναζητούμε άλλους τρόπους παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής του εισοδήματος. Επιμένουμε ότι η χώρα μας, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε χαμηλού κόστους παραγωγή, μπορεί να γίνει πόλος έλξης “πράσινων τεχνολογιών” και “πράσινων επενδύσεων”, απαντώντας με σύγχρονο τρόπο τόσο στη φυγή παραδοσιακών βιομηχανιών σε πιο φτηνές χώρες όσο και στις αυξανόμενες απαιτήσεις για “πράσινα” προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στις σύγχρονες προκλήσεις για την απασχόληση.

Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και με ποιο τίμημα. Οι πολίτες αρνούνται μια ανάπτυξη με τοξικά απόβλητα, με λίγες θέσεις εργασίας μελλοθανάτων (40 για το εργοστάσιο των Σαπών και 100 περίπου για το εργοστάσιο του Περάματος), με καταστροφή της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου (που ανέρχονται σε 13 δις δραχμές περίπου για τα δύο εργοστάσια) ζητούν να δοθούν σε έργα ανάπτυξης και σε σοβαρές επενδύσεις, όπου θα απασχοληθούν εκατοντάδες πολίτες.


Το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας –Θράκης, που δημιουργεί αληθινές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή, κινδυνεύει να μείνει όρος κενός περιεχομένου, αν ευοδωθούν τα σχέδια των χρυσοθήρων και των πετρελαϊκών εταιριών. Το χρυσωρυχείο στις Σάπες της Ροδόπης θα είναι μια διαρκής απειλή για τον ποταμό Φιλιούρι και την λίμνη Μητρικού. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 36 μέτρων θα χωρίζει τον προστατευόμενο υδροβιότοπο από την λίμνη τοξικών τελμάτων. Το χρυσωρυχείο στην περιοχή Περάματος – Πετρωτών είναι η προφανής αιτία που αφέθηκε εκτός της προστασίας του Εθνικού Πάρκου το δάσος Μαύρης Πεύκης, μοναδικό στην Ευρώπη σε τέτοιο υψόμετρο.

Οι καταστροφές που συντελούνται στον πλανήτη και τη χώρα μας, ως επακόλουθο της ίδιας της αδιέξοδης πορείας του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, μας οδηγούν στην ανάγκη να αλλάξουμε στάση και συμπεριφορά ως πολίτες, αλλά και να διαφοροποιήσουμε ριζικά το ρόλο και την κατεύθυνση της ίδιας της πολιτικής σε ένα πιο πράσινο και αειφορικό μέλλον».

Επιμέλεια: Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.