Νεος αναπτυξιακος νομος – Ενα συγχρονο και αποτελεσματικο εργαλειο αναπτυξης

Άρθρο του Γιώργου Πεταλωτή- Κυβερνητικού Εκπροσώπου

 

Η χώρα μας, οργανικά ενταγμένη στο διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό σύστημα, βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις. Με τις οποίες επαναδιατυπώνεται το κοινωνικό μοντέλο. Δυστυχώς η Ελλάδα τις βιώνει με μία ανεπανάληπτη κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν την ευθύνη να την αντιμετωπίσουν και σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος συντονισμού διεθνών και εγχώριων παρεμβάσεων. Κοινός παρονομαστής όλων των απόψεων για την πρόοδο και σωτηρία της ελληνικής οικονομίας είναι η έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε πιο υγιή και βιώσιμη βάση. Είναι επιτακτικό να επιτρέψουμε στις δυνάμεις που μπορούν να ανορθώσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό οικοδόμημα της χώρας, να το κάνουν. Απρόσκοπτα, γρήγορα και κοινωνικά υπεύθυνα.

Το μεγάλο ερώτημα και στοίχημα της ανάπτυξης δεν μπορεί να έρθει με τη χρήση ξεπερασμένων εργαλείων του παρελθόντος. Σαν αυτά που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων για ασύμφορες και ύποπτες επενδυτικές δραστηριότητες, οι οποίες κατέληξαν να σπείρουν στοιχειωμένα κουφάρια στις βιομηχανικές περιοχές της Θράκης. Που πρόδωσαν τα οράματα τοπικής ανάπτυξης.
Μετά από προσεκτική επεξεργασία πολλών σύνθετων παραμέτρων, δόθηκε σε διαβούλευση ο νέος επενδυτικός νόμος, με τη λήξη πρακτικά των περισσότερων ανειλημμένων υποχρεώσεων του παλιότερου. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή που την έχει ανάγκη ο τόπος και οι επιχειρήσεις και η οποία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν ακόμη μηχανισμό ευκαιριακών επιδοτήσεων, όπως αυτούς που είδαμε να εφαρμόζονται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί δε τον κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού μας για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Για αυτό και επιδιώκουμε να ισχύσει το συντομότερο δυνατόν.

Με το νέο νόμο:
•Στηρίζουμε την ανάπτυξη στην επιβράβευση αποδεδειγμένα επιτυχημένων επενδύσεων υψηλής απόδοσης
•Εγκαταλείπουμε τη λογική των επιδοτήσεων περιορίζοντάς τες σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες
•Ενισχύουμε τις βιώσιμες επενδύσεις με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά δάνεια

Ο νέος νόμος προβλέπει τρεις γενικές και τέσσερις ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων δηλαδή:

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
•Γενικής Επιχειρηματικότητας
•Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
•Περιφερειακής Συνοχής και Πράσινης Ανάπτυξης

ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
•Επιχειρηματικότητας των Νέων
•Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων
•Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων (για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων)
•Συνέργειας και Δικτύωσης

Τα παραπάνω καθεστώτα συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κεφαλαίου και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Παράλληλα, ενεργοποιείται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ – πρώην ΤΕΜΠΜΕ) για την άμεση έγχυση ρευστότητας στην αγορά, μέσω της χορήγησης επιδοτούμενων δανείων στις επιχειρήσεις. Έτσι, με το νέο αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται ένα μοναδικό πλέγμα επενδυτικών ευκαιριών.

Σύμφωνα με την πρότασή μας, τα επενδυτικά σχέδια θα κατατίθενται προς αξιολόγηση δύο φορές το χρόνο, με τον επόμενο Απρίλιο να ορίζεται ως η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων.

Κανείς καλοπροαίρετος αναλυτής δεν μπορεί να αρνηθεί την θετική επίδραση για τη χώρα των πολλών καινοτομιών του προτεινόμενου νέου θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών επενδύσεων, όπως:

•Ο συγκεκριμένος («κλειδωμένος») προϋπολογισμός, αφού οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι θα είναι εξαρχής γνωστοί σε όλους
•Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων ώστε να ξεφύγουμε από την αντιπαραγωγική ισοπέδωση
•Τα αδιάβλητα κριτήρια επιλογής, σαφή και μετρήσιμα
•Η διαφανής και γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης η οποία συνίσταται σε αδρές γραμμές από:
-μετρήσιμα & αντικειμενικά κριτήρια
-Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών
-Ενιαίο Μητρώο Αξιολογητών
-Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα
-ελέγχους και πόθεν έσχες για κάθε εμπλεκόμενο
-συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Με το νέο νόμο οι δημόσιοι πόροι επανακτούν την αξία τους παρεμβαίνοντας στο παραγωγικό κύκλωμα όταν χρειάζεται και όπου χρειάζεται. Χωρίς σπατάλες ή άκαιρη διάθεση υπερπολύτιμης ρευστότητας την οποία δανειζόμαστε ως κράτος. Οι επιχορηγήσεις αξιοποιούνται μόνο στοχευμένα και επιλεκτικά ώστε να αποφεύγονται τα χαμηλής ποιότητας επενδυτικά σχέδια. Αντιμετωπίζονται οι υπερτιμολογήσεις ενώ ανταμείβονται οι επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες. Ταυτόχρονα επιταχύνεται η τόσο αναγκαία αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων μέσω της διοχέτευσής τους στο ΕΤΕΑΝ. Ακόμη ενισχύεται η επίσημη οικονομία, αφού κινητροδοτείται η παραοικονομία να εισέλθει κι αυτή στην επίσημη.

Πιστεύω προσωπικά ότι στο πλαίσιο της συνοπτικής αυτής τοποθέτησης, αξίζει να υπογραμμισθούν δύο σημαντικές μέριμνες του νέου νόμου, δηλαδή:
•η πρόβλεψη κατανομής πιστώσεων ανά Περιφέρεια για τα σχέδια Περιφερειακής Συνοχής
• η προνομιακή αντιμετώπιση της νεανικής επιχειρηματικότητας

Οι νέοι και οι περιφέρειες είναι το μέλλον της χώρας. Δεν τους ξεχνούμε και πάντα θα τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε με σχέδιο στην εξουσία και ανέλαβε να σώσει τη χώρα. Κόντρα στις ακροβασίες και τη μυωπική (έως τυφλή) κριτική όσων επενδύουν στη λογική κοινωνική δυσαρέσκεια. Η Κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νέο νόμο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων με υπεύθυνο τρόπο. Παρουσιάζει (και καλεί σε διαβούλευση για αυτό) ένα εργαλείο πολιτικής που εκφράζει αξίες και μια διαφορετική φιλοσοφία. Σύμφωνο με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Μακριά από «μαγικές» λύσεις λαϊκής κατανάλωσης και εξασφάλισης εντυπώσεων με κοινοτοπίες. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δύσκολης συγκυρίας. Στοχεύει στην κοινωνική συνοχή, ενισχύει τη διαφάνεια, σέβεται το δημόσιο χρήμα, καθιερώνει τη λογοδοσία, διέπεται επιτέλους από τη λογική της ίσης μεταχείρισης και της διαγενεακής δικαιοσύνης. Ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί μια σοβαρή πρόταση που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Διευκολύνει και υλοποιεί μια νέα, παραγωγικότερη και αποτελεσματικότερη φιλοσοφία επιχειρηματικής δράσης. Αντιμετωπίζει συντεταγμένα και αποφασιστικά χρόνιες δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις στον τομέα της αναπτυξιακής πολιτικής του κράτους. Απαντά στην κρίση με ρεαλιστικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που δημιουργούν θετικό έδαφος ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου. Αλλάζει τελικά τους όρους στα δεδομένα των ενισχυόμενων ιδιωτικών επενδύσεων με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πετύχει το σκοπό του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.