Νεοι οριζοντες για τη μελισσοκομια

Γεώργιος Γκόρας «Οι μελισσοκόμοι είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος στην πρωτογενή παραγωγή που δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την μάθηση» - Ένας νέος τρόπος καταπολέμησης του ακάρεος βαρρόα παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων για την ημερίδα εκπαίδευσης μελισσοκομίας που διοργάνωσαν από κοινού το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το κεντρί» στο χώρο του κέντρου το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου.
 
Σε αυτή ο κ. Γεώργιος Γκόρας παρουσίασε στους μελισσοκόμους, που είχαν γεμίσει την αίθουσα, πώς η χρήση του οξαλικού οξέος σε γλυκερίνη μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα σημαντική αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του ακάρεος βαρρόα, ξεπερνώντας το 95%, εφόσον όμως δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρασκευής του διαλύματος. 

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων 

Το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων ήταν πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς πως μελισσοκόμοι ήρθαν από τον Έβρο, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Δράμα αλλά ακόμα και από τη Λάρισα για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, μιας και «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ασθένειες που υπάρχουν στα μελίσσια, και μπορεί να αποτελέσει αιτία πολλών άλλων κακών καθώς απομυζεί την ενέργεια της μέλισσας», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου κ. Νίκος Καρακωστίδης.
 

Η μέθοδος που γνώρισαν οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στα Ιωάννινα, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από τους συνέδρους, για αυτό αποφάσισαν να κάνουν μια ενημέρωση και στην Κομοτηνή.
 
Η επιτυχία της συγκεκριμένης μεθόδου σύμφωνα με τον κ. Καρακωστίδη, έγκειται στο γεγονός ότι επιτεύχθηκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, με χαμηλό κόστος και χωρίς υπολείμματα στο μέλι και μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, χωρίς να επηρεάζεται ο γόνος, αλλά και η ωοτοκία της βασίλισσας, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα.
 
Ελπίζουν λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότεροι μελισσοκόμοι να μάθουν για αυτή την θεραπεία και να εξαλείψουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το άκαρι, μιας και θα ενισχύσουν τα μελίσσια τους. 

Βιολογική και οικονομικότερη η νέα μέθοδος 

Η δυνατότητα καταπολέμησης του ακάρεος βαρρόα με τη χρήση του οξαλικού οξέος ήταν γνωστή από παλαιότερα, όμως η αποτελεσματικότητά περιοριζόταν από την ύπαρξη γόνου.
 
Όμως μια ομάδα ερευνητών από την Αργεντινή βρήκε τρόπο, εφαρμόζοντας το οξαλικό οξύ διαλυμένο σε γλυκερίνη (10 γραμμάρια οξαλικό σε 20ml γλυκερίνης) και εμποτισμένο σε λωρίδες χαρτονιού, με αποτέλεσμα βρίσκοντας πως η δράση του οξαλικού διαρκεί έως και 42 ημέρες με υψηλή αποτελεσματικότητα (93% κατά μέσο όρο) ακόμα και παρουσία γόνου, ανεξαρτήτου θερμοκρασιών όλες τις εποχές του έτους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. προκειμένου να δοκιμαστεί η συνταγή αυτή και να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στα ελληνικά δεδομένα, με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, και έτσι θεωρούν πως έχει προστεθεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του μελισσοκόμου εναντίον της βαρρόα, το οποίο είναι βιολογικό, με ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα, δυνατότητα εφαρμογής το καλοκαίρι ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς απώλειες μελισσών και εφαρμογή ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι του γόνου.
 

Φυσικά οι περαιτέρω δοκιμές και η χρήση του από τους μελισσοκόμους θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, σημείωσε ο κ. Γκόρας, αναφέροντας πως η βαρρόα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των μελισσοκόμων παγκοσμίως, μιας και δεν καταπολεμείται εύκολα, έχει συνεχή ανάγκη διαχείρισης και υπάρχουν σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
 
Στο πλαίσιο της βιολογικής μελισσοκομίας περιγράφονται ουσίες όπως το οξαλικό οξύ, το οποίο έφερε καλά αποτελέσματα στους ερευνητές στην Αργεντινή, για αυτό και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν στην Ελλάδα, προσαρμόζοντάς το στα ελληνικά δεδομένα, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να το εφαρμόζουν Έλληνες μελισσοκόμοι.
 

Το ενδιαφέρον από τους μελισσοκόμους να μάθουν καινούρια πράγματα είναι πολύ μεγάλο, σημείωσε, τονίζοντας πως «οι μελισσοκόμοι είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος στην πρωτογενή παραγωγή που δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μάθηση», διαβάζοντας, αναζητώντας την ενημέρωση, συμμετέχοντας σε σεμινάρια και ημερίδες.
 
«Είναι η μέλισσα τέτοια, είναι η δουλειά και η εφαρμογή της μελισσοκομίας τέτοια, που χρειάζεται συνεχή ενημέρωση» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.