Νεοι δανειοθαλαμοι για αμμοληψιες στη Ροδοπη

Στους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την απαγόρευση των αμμοληψιών, εστιάστηκε το ενδιαφέρον των συναρμόδιων φορέων, που μετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση είναι προσανατολισμένες σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στη διασφάλιση μιας βραχυπρόθεσμης λύσης του προβλήματος ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν προσωρινά οι οικοδομικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες μεταποίησης αφετέρου στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις αλόγιστες αμμοληψίες.


Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις μέσα σε 30 μέρες θα υπάρχουν νέοι δανειοθάλαμοι στους Δήμους Νέου Σιδηροχωρίου, Αρριανών και Φιλλύρας ενώ παράλληλα ξεκίνησε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τα αντίστοιχα έργα προκειμένου να γίνει προστασία και των πρανών αλλά και των βάθρων των δύο γεφυρών της οδικής και της σιδηροδρομικής, στην περιοχή του Κομψάτου.

Εντός του έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες έτσι ώστε να ανοίξει και ο δανειοθάλαμος του Πολυάνθου που κυρίως εξυπηρετεί μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια βραχυπρόθεσμη λύση με την εκπόνηση μιας μελέτης σχεδίου παροχής και παράλληλα προσπαθούμε να δούμε και τη διαχρονικότητα της λύσης. Η Περιφέρεια ΑΜΘ ανέλαβε την εκπόνηση μιας μελέτης αλλά και την κατασκευή του έργου για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την αλόγιστη αμμοληψία που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά δήλωσε εκτός των άλλων ο Νομάρχης κ.Άρης Γιαννακίδης ο οποίος αναφέρθηκε και στην συνεργασία του με τους Δημάρχους του νομού, ώστε να συγκεντρωθούν δικαιολογητικά και να ξεκινήσουν αμμοληψίες στις περιοχές της Φιλλύρας, των Αρριανών και του Ν.Σιδηροχωρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα σε ένα δίμηνο περίπου θα δοθούν λύσεις και στο πρόβλημα της επιχωμάτωσης.

Στη σοβαρότητα των επιπτώσεων από την απαγόρευση των αμμοληψιών, στάθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Σταύρος Καζάκης ο οποίος διαπίστωσε ταυτόχρονα, πως μέχρι πρόσφατα το όλο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και την κοινωνία του Ιάσμου, δεν αντιμετωπίστηκε με το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Ο ίδιος υποστήριξε χαρακτηριστικά,

πως δεν έφυγε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης αλλά με ανανεωμένες τις ελπίδες για την εξεύρεση οριστικής λύσης. Μίλησε δε για το φαινόμενο της αναστολής της λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης όπως επίσης για το γεγονός ότι το προσωπικό που απασχολούνταν σε αυτές τις εταιρείες μένει χωρίς εργασία.

Ο κ. Καζάκης επαναδιατύπωσε το αίτημα του Δήμου Ιάσμου «να παραχωρηθεί επίσημα ένας χώρος τον οποίο θα ελέγχει ο Δήμος όπως τον ήλεγχε μέχρι τώρα για να συνεχιστούν οι αμμοληψίες και να λυθούν τα προβλήματα». Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμηση πως δύσκολα θα υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και προσώπων «για να γίνει το επόμενο βήμα».

Δεν υπάρχουν λύσεις «μαγικού ραβδιού»

Τη θέση ότι η πολιτεία πρέπει να δίνει ορθολογικούς και ασφαλείς τρόπους για την απόληψη με γνώμονα πάντα την αειφορική ανάπτυξη διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, ο οποίος μετείχε στην συνάντηση.

Ο κ. Πλέσιας σημείωσε ότι στην περιοχή υπήρξε μια υπερεκμετάλλευση λόγω των μεγάλων έργων που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, όπως η Εγνατία, και πως σήμερα η κατάσταση την οποία δημιούργησε η υπερεκμετάλλευση δεν μπορεί να διευθετηθεί με «λύσεις μαγικού ραβδιού».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε ως βραχυπρόθεσμη λύση τη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από ασφαλείς αποφάσεις για την προσωρινή εξυπηρέτηση των υφιστάμενων αναγκών. «Αυτές οι διαδικασίες να κρατήσουν για πολύ μικρό, συγκεκριμένο, χρονικό διάστημα στο οποίο παράλληλα θα εκπονηθούν όλες οι αντίστοιχες απαιτούμενες μελέτες και τεκμηριώσεις ώστε να έχουμε μια ορθολογική περαιτέρω διαχείριση των αδρανών υλικών» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Νέοι δανειοθάλαμοι σε 30 μέρες

Σε 30 ημέρες αναμένεται ότι θα υπάρξουν δανειοθάλαμοι στους Δήμους Νέου Σιδηροχωρίου, Φιλύρας και Αρριανών, για την εξυπηρέτηση ιδιωτών και εργοληπτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του Γ.Γ ΠΑΜΘ κ. Αναστάσιο Παράσχο. «Κινηθήκαμε καταρχήν στην κατεύθυνση να βοηθήσουμε όλους τους Δήμους να εκπονήσουν τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες για να εξευρεθούν χώροι. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι χώροι που θα έχουμε σε πολύ σύντομο

χρονικό διάστημα θα είναι 3-4» τόνισε. Αναφορικά με την περιοχή του Κομψάτου «όπου έγινε μια αλόγιστη αμμοληψία τα προηγούμενα χρόνια» όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, ξεκίνησε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τα αντίστοιχα έργα προκειμένου να γίνει προστασία και των πρανών αλλά και των βάθρων των δύο γεφυρών της οδικής και της σιδηροδρομικής. Εντός του έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες έτσι ώστε να ανοίξει και ο δανειοθάλαμος του Πολυάνθου που κυρίως εξυπηρετεί μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.