Νεο θεσμικο μοντελο τριτοβαθμιας εκπαιδευσης

Την πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Βέροια απασχόλησαν μια σειρά από θέματα, ανάμεσά τους και το μέλλον των απολυτηρίων εξετάσεων. Επιτροπή υπό τον πρύτανη Μπαμπινιώτη ετοίμασε πρόταση προς τη Σύνοδο, προκειμένου να εμπλακούν τα πανεπιστήμια στα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων και όχι μόνο το υπουργείο και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο επιμένει στον αδιάβλητο χαρακτήρα των εξετάσεων, χωρίς να διαφωνεί με την εμπλοκή των πανεπιστημίων.

Το μέλλον της Διεύρυνσης

Τα τμήματα της Διεύρυνσης που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ χτύπησαν από καιρό καμπανάκι δυσλειτουργίας. Με δεδομένο ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φιλοξενεί 7 τμήματα Διεύρυνσης και κουβαλάει ήδη έναν αρνητικό προϋπολογισμό εύλογα αναμένει τις απαντήσεις που θα δοθούν εντός των ημερών από το υπουργείο για το πώς θα χρηματοδοτηθούν και πώς θα πληρώνονται οι καθηγητές τους. Η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης υπολογίζεται στο 15% και θα λειτουργήσει ως πρόσθετη βοήθεια μέχρι το Δεκέμβρη. Ο πρύτανης Ι. Σχινάς και η υπουργός Μ. Γιαννάκου θα έχουν μια σειρά από συναντήσεις για να εξεταστούν οι τρόποι που μπορούν να δώσουν λύση στα αδιέξοδα.

Η υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και η θεσμική ανανέωση του πανεπιστημίου. Αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις για το θεσμικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου. Ενδέχεται να μειωθεί, όπως μαθαίνουμε, ο αριθμός των εισακτέων αλλά και της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου (ισχύει το 8 προς 10). Είναι γνωστές εξάλλου κάποιες συμφωνίες που γίνονται κάτω από το τραπέζι ανάμεσα σε ορισμένους καθηγητές και επαγγελματίες συνδικαλιστές φοιτητές.

Μετεγγραφές

Η παρωνυχίδα στην κρίση του πανεπιστημίου –όπως τη χαρακτηρίζει εις εκ των συμμετεχόντων στη σύνοδο- οι μετεγγραφές, που μονοπώλησαν άστοχα για κάποιες μέρες την τηλεοπτική επικαιρότητα, ήρθαν στο τραπέζι του διαλόγου της συνόδου, αν και το μείζον θέμα παραμένει το πόσα χρήματα θα δίνονται για την παιδεία. Η επικαιρότητα κατευθύνει σε αποφάσεις σκληρές για το σύνολο των αιτούντων μετεγγραφών, με εξαίρεση, μάλλον, αυτές των πολυτέκνων. Τα νεότερα θα τα δούμε εγγεγραμμένα στο σχετικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών το υπουργείο Παιδείας το οποίο θα διέπεται κατά τη ρήση της κ. Γιαννάκου από «σαφή, μετρήσιμα και περιοριστικά κριτήρια». Οι κοινωνικοί λόγοι και οι λόγοι υγείας –με εξαίρεση τους σοβαρούς- καταργούνται από φόβο να μη νοσήσει εκ νέου το σύστημα.

Ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης

Με δίδακτρα και αντί πιστοποιητικού

Τα ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης είχαν απασχολήσει και την πρόσφατη σύνοδο όπως και αυτή που είχε προηγηθεί, ειδικά επί της κατοχύρωσης ή μη των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η κ. Γιαννάκου ήταν κάθετα αντίθετη σ’ αυτή την εξέλιξη, η οποία και θα απαξίωνε το ρόλο που επιτελεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι σπουδαστές, όπως φαίνεται, θα λαμβάνουν πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει το αντικείμενο που παρακολούθησαν και στο οποίο ειδικεύτηκαν. Υπάρχει το ενδεχόμενο τα Ινστιτούτα να ελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών που θα θελήσουν τη βελτίωση του επιπέδου των εργαζομένων τους. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο θα χρηματοδοτούν και θα πριμοδοτούν αυτή την κατάρτιση.

Δεν έχει βέβαια αποφασιστεί αν τα ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή αν θα οργανωθούν καθαρά από φορείς ιδιωτών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.