«Νεκρωνουν» την προσεχη εβδομαδα τα δικαστηρια της Κομοτηνης

Με καθολική αποχή απαντούν οι δικηγόροι στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Η καθολική αποχή από τις 11 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και το κλείσιμο των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, είναι η απάντηση των δικηγόρων της Ροδόπης στις ρυθμίσεις, που εισάγονται με το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι οποίες καθορίζουν το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών στο 38,5% του εισοδήματός τους.
 
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, έλαβε επίσης την απόφαση να συγκληθεί την προσεχή Τρίτη έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου, όπου θα τεθεί το ερώτημα της λήψης απόφασης για αποχή διαρκείας.
 
Στη δήλωσή του στον «ΠτΘ», ο κ. Γιώργος Κυμπαρίδης εξέφρασε την αγανάκτηση του δικηγορικού κόσμου για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ διέκρινε πως η τυχόν εφαρμογή τους θα σημάνει τον αφανισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων του. Απαριθμώντας δε τους φόρους και τις λοιπές οικονομικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων, οι οποίες θα προστεθούν στο 38,5% της ασφαλιστικής τους εισφοράς, διαπίστωσε ότι απομένει ένα καθαρό εισόδημα της τάξεως του 13-14%, το οποίο είναι αδύνατο να εξασφαλίσει συνθήκες επιβίωσης.

Γιώργος Κυμπαρίδης
 
«Απομένει ως καθαρό εισόδημα για  κάθε δικηγόρο ένα ποσοστό της τάξης του 13-14% περίπου,  το οποίο είναι ανέφικτο να εξασφαλίσει την επιβίωση»

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «δεν τείνουν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά στον αφανισμό των ασφαλισμένων». Με τις ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου, όπως εξήγησε, «το συνολικό ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς κάθε συναδέλφου ανέρχεται περίπου στο 34,45% και με την επιβάρυνση του 4% της εφάπαξ εισφοράς από την προηγούμενη διαχειριστική χρήση φτάνει στο ποσοστό του 38,45%». «Αν προστεθεί η φορολόγηση, η οποία κυμαίνεται από 26% έως 33% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ», συνέχισε, «μαζί και με τις επιβαρύνσεις του ΦΠΑ 23% και με εκείνες που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, στο τέλος επιτηδεύματος κλπ, απομένει  ουσιαστικά ως καθαρό εισόδημα για  κάθε δικηγόρο ένα ποσοστό της τάξης του 13-14% περίπου». «Είναι ένα ποσοστό, το οποίο είναι ανέφικτο να εξασφαλίσει την επιβίωση», υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης.

«Δεν πρόκειται για ασφαλιστική εισφορά, αλλά για φόρο»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται για ασφαλιστική εισφορά, αλλά για φόρο», εξηγώντας ότι «δεν μπορεί μια ασφαλιστική εισφορά να ανέρχεται στο 40% του εισοδήματος ενός ανθρώπου- δεν είναι εισφορά αυτό το πράγμα».

«Το  αύριο των δικηγόρων της χώρας δε θα υπάρχει με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο σχέδιο νόμου του ασφαλιστικού»

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων, αν δεν αλλάξουν σημαντικά τα υφιστάμενα δεδομένα σε σχέση με το ασφαλιστικό, θα αποτελέσει μονόδρομο για τους δικηγόρους, σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη. Ο ίδιος έκανε λόγο για «κινητοποίηση επιβίωσης», επικαλούμενος ότι «το αύριο των δικηγόρων της χώρας δε θα υπάρχει με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο σχέδιο νόμου του ασφαλιστικού». «Το ερώτημα στη γενική συνέλευση θα είναι η αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά μας», συνέχισε, «μιας και δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης εν προκειμένω για να μπορέσουμε να καταδείξουμε το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα του καταποντισμού και του αφανισμού των δικηγόρων και όχι μόνο».

«Ακόμα και με το υφιστάμενο σύστημα εισφορών ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δικηγόρων, που υπερβαίνει το 60%, είχε καταφύγει σε ρυθμίσεις»

Ο κ. Κυμπαρίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως ακόμα και με το υφιστάμενο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων του δυσκολεύεται ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις. « Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δικηγόρων, που υπερβαίνει το 60%», παρατήρησε, «είχε καταφύγει σε ρυθμίσεις, για να μπορέσει να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές». «Την τελευταία 5ετία αποχώρησε μεγάλος αριθμός συναδέλφων από τη δικηγορία», επισήμανε, «επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους και λόγω βέβαια της βαθύτατης κρίσης, η οποία δεν άφηνε περιθώρια επιβίωσης». «Ήταν υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων ,που δήλωσαν τις παραιτήσεις», συμπλήρωσε, «ακόμα και μετά από άσκηση της δικηγορίας για 10 και για 15 έτη».

Έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων σήμερα στην Αθήνα

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν και τα διοικητικά συμβούλια των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ για σήμερα το πρωί στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας να συγκληθεί και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σημειώνεται τέλος ότι στην περίπτωση, που θα συμπέσουν χρονικά η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, πιθανόν να αλλάξει η ημέρα διεξαγωγής της πρώτης.

Κινητοποιήσεις και από τους δικαστικούς υπαλλήλους

Σε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος προκήρυξε δίωρες (9 έως 11 π.μ.) πανελλαδικές προειδοποιητικές διακοπές των συνεδριάσεων των ακροατηρίων και των άλλων εργασιών στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να αναδειχθούν και να βρεθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου τους και των γραμματειών των δικαστηρίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.