«Νεκρανασταση» της επιδοτησης εργασιας για τις επιχειρησεις;

«Χαμόγελα» αλλά και «μικρό καλάθι» από τους προέδρους των επιμελητηρίων μετά από τη συνάντηση με τον Γ.Σταθάκη

Συγκρατημένα μεν, αλλά πάντως αισιόδοξοι για την τύχη του μέτρου της επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποχώρησαν από το γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, οι πρόεδροι των επιμελητήριων της Περιφέρειάς μας. Η συνάντηση, που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης, αντέστρεψε πλήρως την εικόνα που είχε διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα γύρω από το θέμα του 12% και αναπτέρωσε τις ελπίδες των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην ακριτική μας περιοχή. Ο κ. Σταθάκης, παραλαμβάνοντας το υπόμνημα των προέδρων των Επιμελητηρίων, εμφανίστηκε διατεθειμένος να δρομολογήσει τη συνέχιση της επιδότησης εργασίας και τη διευθέτηση της καταβολής των οφειλόμενων ποσών, που ως γνωστόν μένουν «εγκλωβισμένα» από το β’ εξάμηνο του 2010. 

Νίκος Αγγελίδης «Υπάρχει μία διάθεση, η οποία είναι καθ’ όλα θετική, αλλά μένει να τη δούμε και στην πράξη»

Τη διαφαινόμενη θετική διάθεση εκ μέρους του Υπουργού αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος όμως έσπευσε να τονίσει ότι τα Επιμελητήρια «κρατούν μικρό καλάθι», προκειμένου να μη δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες, που ίσως διαψευστούν. «Υπάρχει μία διάθεση, η οποία είναι καθ’ όλα θετική», σημείωσε στη σχετική δήλωσή του στον «ΠτΘ», επισημαίνοντας ότι αυτή «μένει να τη δούμε και στην πράξη». «Βέβαια, δεν υπήρχε κανένας λόγος τώρα να γίνει πολιτική διαχείριση, αφού την προηγούμενη φορά είχε ξεκοπεί τελείως», προσέθεσε. «Για ποιον λόγο δηλαδή να δημιουργήσουν τώρα προσδοκίες», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, «την ώρα που είχαν τον τελικό ενταφιασμό και είχε τελειώσει το θέμα;». 

Προεργασία με τη συνδρομή εξειδικευμένων νομικών για την τεκμηρίωση της νομιμότητας του μέτρου

Τη διαφορά, σύμφωνα με τον Αγγελίδη, φαίνεται πως έκαναν τα επιχειρήματα, με νομική στοιχειοθέτηση που πρόβαλαν στο υπόμνημά τους οι εκπρόσωποι της περιοχής μας, η αναλυτική περιγραφή των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της παραμεθορίου, αλλά και η παράθεση των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια πιθανή δικαστική εμπλοκή μεταξύ του δημοσίου και των επιχειρήσεων εξαιτίας της παραγραφής των οφειλόμενων ενισχύσεων. «Συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία και τους δείκτες, που επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μας έχει πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο από τότε που θεσπίστηκε το μέτρο», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης, αναφερόμενος στην προεργασία που είχαν κάνει τα επιμελητήρια και στο περιεχόμενο του υπομνήματος, που δόθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης. «Γιατί, κάποια στιγμή σε απάντηση ερώτησης στη βουλή», συνέχισε, «ειπώθηκε ότι το μέτρο το θεωρούν παρωχημένο, ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, ότι είχε κάποια προβλήματα νομιμότητας και ότι δεν υπάρχουν και χρήματα. Εμείς λοιπόν παρουσιάσαμε επιχειρήματα ότι υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους θεσπίστηκε το μέτρο, ότι κάποιες επιχειρήσεις εξ αυτού του λόγου ήρθαν και ίδρυσαν δραστηριότητα στην περιοχή και επομένως ότι είναι εγκλωβισμένες. Κατά δεύτερον, το θέμα της νομιμότητας το αντιμετωπίζουμε με εξειδικευμένο γραφείο νομικών, το οποίο μας έδωσε γνωμοδότηση όπου είδαμε πως ένα τέτοιο μέτρο είναι δυνατόν να είναι εναρμονισμένο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για να μην υπάρχουν λόγια των «καρεκλοκένταυρων» των επιτροπών της Αθήνας, που λένε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί». 

Συμφωνία για την δυνατότητα καταβολής των οφειλόμενων μέσω συμψηφισμού

Για το θέμα των οφειλόμενων από το 2010, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κατέθεσαν στον υπουργό την πρόταση για συμψηφισμό ποσών της ενίσχυσης με οφειλές των επιχειρήσεων, που αφορούν στη φιλολογία ή σε οποιαδήποτε άλλη οφειλή που έχει να κάνει με τα έσοδα του δημοσίου. Η απάντηση του κ. Σταθάκη ήταν καταρχήν θετική, όπως μας μετέφερε ο κ. Αγγελίδης. «Συμφωνήσαμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον και ο Υπουργός επαναφέρει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατήργησε», σημείωσε. Στην παραπάνω συμφωνία εμπεριέχονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως ότι τα ποσά που θα συμψηφιστούν, αθροιζόμενα με πιθανές άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα μεγέθη. 

«Δε θα τσιγκουνευτούμε χρόνο και χρήματα, ώστε να τρέξουν τα πράγματα γρήγορα»

«Σε σχέση με το απόλυτο μηδέν, που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη», σχολίασε ο κ. Αγγελίδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης. «Βέβαια έχουμε μάθει στις υποσχέσεις των υπουργείων να κρατάμε «μικρό καλάθι»», επισήμανε, «αλλά έχουμε σκοπό να μην τσιγκουνευτούμε χρόνο και χρήματα, προκειμένου να ωριμάσουμε αυτό το θέμα και να το έχουμε έτοιμο να το δώσουμε στο γραφείο του Υπουργού, έτσι ώστε να τρέξουν τα πράγματα γρήγορα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.