Νεες υποχρεωσεις φερνει για τους επαγγελματιες το 2019

Συνεχίζεται και το 2019 η αβεβαιότητα για τα πνευματικά δικαιώματα - Αύξηση στο τέλος της πλαστικής σακούλας, πρόβλεψη από την ΟΕΒΕΣ για την δημιουργία καταλόγων Braille

Με πολλές υποχρεώσεις, τόσο λόγω της νομοθεσίας όσο και της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία και τους τομείς εκείνους που αφορούν μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών, όπως τα πνευματικά δικαιώματα ή οι πλαστικές σακούλες και άλλα, ξεκινά ο νέος χρόνος, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα.
 
Τα νέα το 2019 όμως δεν είναι όλα άσχημα, μιας και με την είσοδο του νέου έτους οι φορολογικές συντελεστές πέφτουν από το 29% στο 28%, για τα εισοδήματα του 2019, μια μείωση μικρή βέβαια, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, γίνεται προς μια θετική κατεύθυνση.
 
Επίσης υπάρχει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα άνω των 7 χιλιάδων ευρώ, ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών, το οποίο έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση. 

Μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας 

Το 2019 όμως φέρνει και πολλές υποχρεώσεις, μιας και από 1-1-2019 αυξάνεται το τέλος πλαστικής σακούλας, από τα 4 στα 9 λεπτά, μια αλλαγή που αφορά κυρίως μάρκετ και καταστήματα εστίασης που έχουν ευρύτερα διαδεδομένη χρήση της πλαστικής σακούλας. Ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως θα πρέπει όσοι επαγγελματίες διαθέτουν πλαστικές σακούλες να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μην έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.
 
Το 2018 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του τέλους της πλαστικής σακούλας, και η επιβολή του φάνηκε να μειώνει τη χρήση της, παρόλο που αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, γιατί οι επαγγελματίες πέραν των μεγάλων μάρκετ, τείνουν να μην μετακυλύουν το κόστος στους πελάτες, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παρά το επιπλέον κόστος επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις λεγόμενες βιολογικές σακούλες.
 
Πάντως η αύξηση του τέλους θεωρεί πως θα μειώσει περισσότερο τη χρήση της γενικότερα. 

Συμφωνία για τους καταλόγους Braille 

Πλέον όμως είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν στα καταστήματα και τιμοκατάλογοι τύπου Braille για τους τυφλούς στα καταστήματα εστίασης αλλά και καφέ και κέντρα διασκέδασης, η μη ύπαρξη των οποίων επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ.
 
Για αυτό και η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και το σωματείο Εστιατόρων, σε συνεργασία με το τοπικό σωματείο ΑμεΑ ήρθαν σε συμφωνία ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν εύκολα γρήγορα και φτηνά.
 
Έτσι θα έχουν συνεργασία με μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεργάζεται με τη Σχολή Τυφλών, και με κόστος περίπου 30 ευρώ για δύο καταλόγους, θα μπορούν να είναι νόμιμοι.
 
Ο κ. Βαφειάδης ζήτησε από όποιους ενδιαφέρονται να απευθυνθούν στην ΟΕΒΕΣ, ώστε να τους δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας για να γίνουν γρήγορα οι κατάλογοι, ώστε να μην τους επιβληθούν πρόστιμα. Ευχαρίστησε δε τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Τρύφωνα Καρούντζο για τη βοήθεια του ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. 

Αβεβαιότητα για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων 

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων θα συνεχίσει να ταλανίζει τους επαγγελματίες τόσο τοπικά όσο και πανελλήνια, μιας και το τοπίο παραμένει ασαφές.
 
Η ΑΕΠΙ έπαψε να υφίσταται νομικά το Μάιο του 2018 και αντικαταστάθηκε από τον Ιούλιο από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) που δημιούργησε το ελληνικό κράτος και η οποία φαίνεται να πελαγοδρομεί, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της.
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς γίνεται, όμως ήδη η ΕΥΕΔ έχει αρχίζει να ζητά πληρωμές σε άλλες πόλεις. Υπάρχει όμως και η εταιρεία Αυτοδιαχείριση, η οποία είναι επίσης εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, η οποία μάλιστα έχει αγοράσει το ρεπερτόριο αρκετών ξένων καλλιτεχνών. Για αυτό και κάλεσε τους επαγγελματίες, αφού καθορίσουν τι μουσική παίζουν, να ζητήσουν από τους αντιπροσώπους των δύο εταιρειών να τους δώσουν τους καταλόγους των δημιουργών που έχουν, τα αμοιβολόγια και τα κοστολόγιά τους, και να αποφασίσουν στη συνέχεια σε ποια εταιρεία θα πληρώσουν το τέλος του 2019 το οποίο είναι υποχρεωτικό.
 
Η νομοθεσία βέβαια καθορίζει πως οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν δημόσια  αναρτημένα τόσο τους δημιουργούς, όσο και το αμοιβολόγιο του τρέχοντος έτους,  κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη δεν έχει γίνει ακόμα.
 
Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΕΣΕ έχουν αναλάβει δράση για το ζήτημα, όμως ήδη οι αντιπρόσωποι έχουν αρχίσει να ζητούν χρήματα, για αυτό και ζήτησε από τους επαγγελματίες να είναι προσεκτικοί και να επιλέξουν μία από τις δύο εταιρείες.
 
Επίσης θα πρέπει να πληρωθεί -όποια εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων και αν επιλέξουν- η GEA, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.