Νεες τεχνολογιες και Επιχειρηματικοτητα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ανταγωνιστικότητα, η υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων ήταν κάποια από τα θέματα που προσεγγίστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες και Επιχειρηματικότητα» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 14ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Θράκη».

Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ αντιστοιχούν 20 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΕΜΠΟΡΙΟ» που υλοποιεί ο ΕΟΜΜΕΧ, πρόγραμμα στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν έως και 300 από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο Πάνος Ψωρόϊδας, στέλεχος στην Κοινωνία της Πληροφορίας, παρουσίασε τη δράση που υλοποιείται με το όνομα «ΜΕΤΕΧΩ». Συμμετείχε στο σχεδιασμό της δράσης και εξήγησε. «Η εταιρεία έχει συστήσει μια ομάδα διαχείρισης των έργων ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των έργων που στοχεύουν στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων. Θα συμμετέχουμε στα επόμενα στάδια υλοποίησης μετά την προκήρυξή της, δηλαδή στην υποστήριξη των επιχειρήσεων για να υποβάλλουν προτάσεις, στις ενέργειες δημοσιότητας, στις αξιολογήσεις, στις πληρωμές.

Θα θέλαμε η προκήρυξη να γίνει την μεθεπόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου, αλλά οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατία. Έχουμε ολοκληρώσει τους οδηγούς, αλλά φορέας της άσκησης πολιτικής είναι το ΥΠΕΣΔΑ οπότε βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους διάφορους φορείς, ώστε να «βγει στον αέρα» το συντομότερο».

Ο κ. Ψωρόϊδας ενημέρωσε τι σημαίνει ο όρος «business to business» μέσα από παραδείγματα. «Είναι η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πουλάω αυτοκίνητα επαγγελματικά, επομένως στόχος μου είναι να καλύψω τις ανάγκες ενός επαγγελματία, όπως είναι η αντοχή, τα χιλιόμετρα, η αυτονομία, ενώ εάν πουλάω αυτοκίνητα σε καταναλωτές είναι άλλο το focus. Τα κριτήρια του ιδιώτη είναι διαφορετικά από αυτά του επιχειρηματία. Το αντίστοιχο εφαρμόζεται πιστότατα και στις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά».

Για τη σχέση των επιχειρηματιών και των καταναλωτών με τις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και την ταχύτητα αυτών των υπηρεσιών ο κ. Ψωρόϊδας σημείωσε. «Τα μεγέθη ανάπτυξης υπολείπονται της υπόλοιπης Δυτικής Ευρώπης που αποτελεί κύριο στόχο μας. Πολλοί παράγοντες δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών: Είναι πρώτον ο τρόπος που χρησιμοποιεί η μέση επιχείρηση. Ειδικά η μικρή έχει ν’ αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα επιβίωσης και σκέφτεται αμυντικά και όχι επιθετικά. Το δεύτερο είναι οι χαμηλές ταχύτητες γι’ αυτό κι ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος στοχεύει στην επιτάχυνση». Η όποια καθυστέρηση για τον επιχειρηματία που θέλει να μπει στο σωστό site τη σωστή στιγμή είναι σημαντική και παίζει ρόλο καθοριστικό. «Στα μειονεκτήματα είναι επομένως οι ταχύτητες και η εμπιστοσύνη, που λειτουργεί με ρόλο καθοριστικό στις καθημερινές συναλλαγές μας. Αγοράζοντας ένα προϊόν από ένα κατάστημα εμπιστεύομαι τον κύριο που μού την πούλησε ότι αξίζει τα λεφτά της. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο χρειάζεται ένας απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης. Το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι το τρίτο μειονέκτημα. Στη μικρή μας Ελλάδα έχουμε ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου, τις τράπεζες που κάνουν αρκετές συναλλαγές μέσω του e –banking. Είναι επίσης τα ξενοδοχεία που δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης και είναι μάλιστα αξιόπιστες συναλλαγές».

Δράσεις

του ΕΟΜΜΕΧ

Ο διευθυντής Ανταγωνιστικότητας του ΕΟΜΜΕΧ Νικόλαος Δομένικος παρουσίασε τη δράση «ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ». Μιλώντας για τη δράση του οργανισμού ενημέρωσε ότι πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, το «ΕΜΠΟΡΙΟ», ύψους 200 εκατ. ευρώ. «Είναι το πρώτο πρόγραμμα για τους εμπόρους οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν εκτός. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι επιβραβεύονται.

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα «ΔΙΚΥΤΩΘΕΙΤΕ», το «Πρόγραμμα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» στα οποία για πρώτη φορά έφτασε ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων πολύ περισσότερων από τους προηγούμενους τρεις κύκλους. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος της «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» έκλεισε την Παρασκευή 13 Μαΐου, οπότε οι αιτήσεις μέσω ταχυδρομείου συνεχίζουν να καταφθάνουν.

Υπολογίζουμε ότι πλησιάζουμε τις 3.000 αιτήσεις σε κάθε πρόγραμμα.

Επίσης είναι σε μια τελική επεξεργασία ο οδηγός της υπεργολαβίας που είναι ιδιαίτερο και συγκεκριμένο πρόγραμμα και αφορά υπεργολαβικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και βέβαια έχουν τη δυνατότητα εγγυητικών επιστολών. Το πρόγραμμα αφορά υπεργολαβικές επιχειρήσεις εντελώς συγκεκριμένες που έχουν συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα παρά λειτουργούν κατόπιν ιδιαιτέρων παραγγελιών, που απαιτούν ειδική τεχνολογία και τεχνογνωσία».

Επικεντρώνοντας στην περιφέρεια ΑΜ-Θ ο κ. Δομένικος εξήγησε ότι της αντιστοιχούν 20 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΕΜΠΟΡΙΟ» και υπολογίζουν να ενταχθούν περίπου 300 υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ο κ. Δομένικος δεν γνωρίζει κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια των προγραμμάτων, αλλά σημειώνει πιθανή την έναρξη νέου κύκλου μέσα στο 2005.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο γενικός διευθυντής της Θερμοκοιτίδας THERMI Α.Ε. Σταύρος Μαντζάκης. Η THERMI Α.Ε. φιλοξενεί νεοσύστατες καινοτόμες επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου εταιρικού συστήματος υποστήριξης με εξοπλισμένους χώρους, την ανάλογη γραμματειακή υποστήριξη, τηλεφωνικό κέντρο internet, λογιστικά, εκτυπώσεις και δημόσιες σχέσεις.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.