Νεα περιοδος στην Κυπρο: Δικαστηρια, περιουσιακες υποθεσεις, αποζημιωσεις…

Δύσκολες μέρες επιφυλάσσει το 2006 για την Τουρκία και τους τουρκοκυπρίους όσον αφορά το Κυπριακό και συγκεκριμένα το θέμα των αποζημιώσεων και της επιστροφής των περιουσιών υποστηρίζει ο αρθρογράφος Χασάν Καχβετζήογλου

του περιοδικού Azinlikca μεταφρασμένο από τη Σιμπέλ Χατζή Αλή. Και μάλιστα όπως υποστηρίζει «αποτελεί την πλέον περίπλοκη περίοδο των τελευταίων 30 χρόνων». Επίσης η σελίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκιουντέμ» που αναφέρεται στην καμπάνια e-mail και κάρτας που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρκικών Συλλόγων με σκοπό να υποστηρίξει αυτούς που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω του άρθρου 19…

Νέα περίοδος στην Κύπρο: Δικαστήρια, περιουσιακές υποθέσεις, αποζημιώσεις…

Tο 2005 υπήρξε «νεκρό» έτος για το Κυπριακό ζήτημα. Ο ΟΗΕ απέφυγε να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο γ.γ. Ανάν ενώ δηλώνει ότι «δεν σχηματίστηκαν ακόμα οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», το «βαθύ χάσμα» μεταξύ των απόψεων των δυο πλευρών μεγάλωνε όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2005.

Δεν περνάει μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των δυο πλευρών να μην επιτίθενται ο ένας στον άλλον με βαριές κουβέντες. Μέσα σε μια τέτοια συγκυρία κάποιες λέξεις αρχίζουν να χάνουν τη «δημοτικότητά» τους. Για παράδειγμα οι λέξεις, όπως « κυπριακό» ή « επίλυση» δεν κατέχουν πια την πρωταρχική θέση στα μηνύματα των πολιτικών, εν αντιθέσει με τη φράση «περιουσιακές υποθέσεις», η οποία έχει επικρατήσει στην καθημερινότητα και των δυο πλευρών. Ένα μέρος των τουρκοκυπρίων, που έφυγαν από τον βορρά στον νότο το 1974 μετά από την επέμβαση της Τουρκίας, κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ακίνητα που εγκατέλειψαν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για χρόνια, παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, αυτές οι υποθέσεις παρέμειναν στην άκρη. Για πρώτη φορά μια ελληνοκύπρια, η Λοϊζίδου κατάφερε να καταδικασθεί η Τουρκία και να της πληρώσει 1.300.000 ευρώ.

Το 2003 όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, το κοινοβούλιο των τουρκοκυπρίων ψήφισε στα γρήγορα το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονταν να δοθεί αποζημίωση στους ελληνοκυπρίους.

Μετά από αυτήν την απόφαση σχηματίστηκε μια επιτροπή στην Βόρεια Κύπρο, η οποία θα δεχόταν τις προσφυγές των ελληνοκυπρίων που είχαν εγκαταλείψει περιουσίες στον βορρά, με σκοπό να γλιτώσει η Τουρκία από τις αποζημιώσεις. Φυσικά οι ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύτηκαν τη συγκεκριμένη επιτροπή και δεν υπέβαλλαν αίτηση. Εντωμεταξύ πέρασαν μήνες από τότε και ύστερα από την υπόθεση της Λοϊζίδου ήρθε στην επικαιρότητα η υπόθεση μια άλλης ελληνοκύπριας της Μοίρας Αρέστης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν δέχτηκε να εξετάσει την υπόθεση έκανε αναφορά και στην επιτροπή. Κατέκρινε «την επιτροπή» των τουρκοκυπρίων γιατί δεν προέβλεπε την επιστροφή περιουσιών υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν θα αντιμετώπιζε δίκαια τις προσφυγές, γιατί δεν περιλάμβανε νομικό διεθνούς επιπέδου.

Η «απόφαση» ήταν ελπιδοφόρα για την τουρκική πλευρά, η οποία άρχισε να ετοιμάζει ένα καινούργιο νομοσχέδιο με τη συμμετοχή των πλέον γνωστών νομικών της Τουρκίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με νομικούς κύκλους του Στρασβούργου με στόχο να εμποδιστεί η προσφυγή των ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε φουρτούνες στην τουρκική πλευρά. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν για «ξεπούλημα της Κύπρου», γιατί προέβλεπε την επιστροφή των περιουσιών στους ελληνοκυπρίους, όπως επίσης και την πληρωμή αποζημιώσεων που είχαν συγκεντρωθεί από το 1974, ενώ στην επιτροπή θα συμμετείχαν και δυο νομικοί διεθνούς επιπέδου.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Τουρκία σχεδίαζε να γλιτώσει την πληρωμή χιλιάδων δολαρίων αποζημιώσεων, γιατί ο αριθμός αυτών που κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έφτανε τους 1400.

Πέντε μέρες μετά από την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο των τουρκοκυπρίων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με τη δίκη Αρέστη. Η απόφαση ήταν και θετική και αρνητική από πλευράς Τουρκίας. Η Τουρκία δεν καταδικάζεται να πληρώσει αποζημίωση αλλά πρέπει μέσα σε 6 μήνες να βρει μια «λύση» για την υπόθεση των 1400 ελληνοκυπρίων. Δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει μια «ευκαιρία» στην Τουρκία για να φροντίσει μόνη της τόσο το θέμα των αποζημιώσεων όσο και το θέμα της επιστροφής περιουσιών.

Από την άλλη «ο περιουσιακός νόμος» ο οποίος εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο των τουρκοκυπρίων προβλέπει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά στην επιστροφή περιουσιών στους ελληνοκυπρίους. Για παράδειγμα μια περιουσία που ανήκει σε τουρκοκύπριο που έχει μεταναστεύσει από το νότο στο βορρά, ή στον στρατό δεν θα επιστραφεί.

Σε τούτη την περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως συνέβη με τον πρώτο νόμο, μπορεί και το νέο νόμο να τον θεωρήσει «ανεπαρκή» ή να μην τον δεχθεί ως «εσωτερικό δίκαιο».

Όπως φαίνεται το κυπριακό αν και αποτελεί «πολιτικό ζήτημα» έχει μεταφερθεί στα δικαστήρια. Καθώς οι ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι τουρκοκύπριοι άρχισαν να υποβάλουν αιτήσεις στα ελληνοκυπριακά δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των περιουσιών τους που άφησαν στο νότο, ενώ κάποιοι ετοιμάζονται να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή το κυπριακό έχει μεταφερθεί στα δικαστήρια της Ευρώπης και της Κύπρου.

Τι επόμενες μέρες μπορεί να είμαστε μάρτυρες μιας υστερικής «αναμέτρησης». Με λίγα λόγια το 2006 επιφυλάσσει δύσκολες μέρες για τους τουρκοκυπρίους και την Τουρκία. Και μάλιστα αποτελεί την πλέον περίπλοκη περίοδο των τελευταίων 30 χρόνων. Άραγε μπορεί από μια καινούργια «κρίση» να γεννηθεί καινούργια «ελπίδα»; Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς αλλά ούτε και να το προβλέψει…

Χασάν Καχβετζήογλου

Azinlikca

Ιανουάριος 2006

Ανοιχτή υποστήριξη από την FUEN

στην καμπάνια για το άρθρο 19

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εθνών (FUEN), η μεγαλύτερη μειονοτική οργάνωση της Ευρώπης, στηρίζει την καμπάνια e-mail και κάρτας που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρκικών Συλλόγων με σκοπό να υποστηρίξει αυτούς που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω του άρθρου 19. Με τα 72 μέλη της μέλη η FUEN θα συμμετέχει στην σχετική καμπάνια.

Ο γενικός γραμματέας της FUEN Frank Nickelsen, δήλωσε ότι κάλεσαν και τις άλλες οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται να υποστηρίξουν, μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρκικών Συλλόγων και έστειλε την πρώτη κάρτα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Rene van der Linden.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρκικών Συλλόγων κ. Χαλήτ Χαμπίμπογλου υπογράμμισε ότι έχουν σταλεί 5.000 κάρτες στα μέλη συλλόγους και στους μειονοτικούς φορείς στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης αναγκάστηκαν να ξανατυπώσουν κάρτες.

Ο κ. Χαμπίμπογλου αφού υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης που παρέχει η FUEN στην καμπάνια πρόσθεσε ότι όλη η Ευρώπη είναι μαζί τους. «Η καμπάνια που ξεκινήσαμε ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρκικών Συλλόγων συνεχίζεται σε περισσότερα από 100 διαφορετικά σημεία. Ο σκοπός μας είναι να δοθεί ένα τέλος στα βάσανα των συμπολιτών μας. Με την άρση του άρθρου το 1998 το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί στο πι και φι αλλά ακόμα δεν έγινε αυτό. Εμείς ως ένα κομμάτι της Ευρώπης πιστεύουμε ότι η λύση θα είναι δυνατή μόνο μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων. Η Κομισιόν είναι το πιο κατάλληλο και σωστό μέρος για αυτό».

Όπως είπε ο ίδιος από το 1982 όπου η Ελλάδα έγινε μέλος της Ε.Ε. μέχρι το 1998 πολλοί ήταν αυτοί που στερήθηκαν την ιθαγένεια. «Το θέμα δεν είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας αλλά ευρωπαϊκό και αφορά όλη την Ευρώπη. Για αυτό το λόγο καλώ όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς και ιδιώτες οι οποίοι πιστεύουν στην δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Γκιουνδέμ

30/12/2005

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.