Νατασσα Μποφιλιου «Υπαρχουν μικρες εκλαμψεις, ωστοσο δεν μπορουμε να πουμε οτι ηρθαν συνολικα οι μερες του φωτος»

Η αγαπημένη ελληνίδα τραγουδίστρια ανοίγει το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου - «Γράφουμε τραγούδια για να πούμε αυτά που αισθανόμαστε, αλλά κατοικώντας μέσα σε έναν κόσμο»

Η Ροδόπη αποχαιρετά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και καλωσορίζει τον δεύτερο, από το Φανάρι. Το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου ανοίγει αύριο, Παρασκευή, 30 Ιουνίου τις πόρτες του, με πρώτη καλλιτέχνη επί σκηνής, την αγαπημένη τραγουδοποιό Νατάσσα Μποφίλιου.
 
Η Νατάσσα Μποφίλιου, έχοντας στο πλευρό της τους σταθερούς της συνεργάτες και δημιουργούς Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο, επιστρέφουν στη Ροδόπη, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια απουσίας, έχοντας στις «αποσκευές» τους την καλοκαιρινή εκδοχή της «Βαβέλ 2», της παράστασης δηλαδή που εδώ και δύο χρόνια πρωταγωνίστησε στις μουσικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και του εξωτερικού και πλέον ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.
 
Με νέους σταθμούς, τους οποίους όπως μαρτυρά η ίδια η Νατάσσα Μποφίλιου, επισκέπτονται για πρώτη φορά, «ικανοποιώντας» το βασικό στόχο και νόημα των δημιουργών, την επικοινώνηση του έργου τους στο κοινό, με το Φανάρι να αποτελεί τον τρίτο σταθμό της φετινής τους περιοδείας.
 
Η Νατάσσα Μποφίλιου, επιστρέφει στη Ροδόπη και κατ’ επέκταση και στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την οικογένεια αλλά και το κοινό του οποίου, συνδιαλέγεται σε κάθε επίσκεψή της στα θρακικά εδάφη. Για να μιλήσει για την «Βαβέλ», το Φεστιβάλ Φαναρίου, την κοινωνικοπολιτική χροιά της δουλειάς της, τις συνεργασίες αλλά και τα επόμενα βήματά της.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: Μετά από αρκετά χρόνια, απουσίας σας από τα θρακικά εδάφη, επιστρέφεται και «ανοίγεται» το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου με την καλοκαιρινή έκδοση της Βαβέλ. Μία παράσταση, βασισμένη στην πέμπτη δισκογραφική σας δουλειά, με τους Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο, η οποία για δεύτερη χρονιά θριάμβευσε στην Αθήνα και όχι μόνο.  Ποιες αλλαγές υπάρχουν ανάμεσα στις δύο εκδοχές της παράστασης;
Ν.Μ:
Η καλοκαιρινή εκδοχή της Βαβέλ είναι πολύ κοντά σε αυτό που παρουσιάσαμε τον χειμώνα. Λόγω των συνθηκών, του γεγονότος δηλαδή ότι δεν παίζεις σε ένα μαγαζί με ότι αυτό σημαίνει είναι πιο «σφιχτή». Δεν έχει διάλειμμα ενώ υπάρχουν και κάποιες αλλαγές στη ροή του προγράμματος. Από κει και πέρα έχει όλα τα στοιχεία που θέλαμε και αυτή η εκδοχή της Βαβέλ. Έχει συζήτηση, εξωστρέφεια, δύναμη, χαρά, κέφι, ενώ είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι που ξεκινάμε μία περιοδεία, κατά την οποία θα παίξουμε σε διαφορετικά μέρη. Ακόμα και στην Ροδόπη, θα παίξουμε σε ένα μέρος που δεν έχουμε ξαναπαίξει αλλά και οι περισσότερες πόλεις της περιοδείας είναι πόλεις που δεν έχουμε ξαναπάει και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Γιατί θα παρουσιάσουμε το τελευταίο μας άλμπουμ σε ανθρώπους που δεν το έχουν ξαναδεί και αυτό νομίζω πως είναι  το νόημα αυτού που δημιουργούμε και σχεδιάζουμε. Να μπορούμε να επικοινωνούμε την μουσική μας με τους ανθρώπους. 

«Η ψυχική και πνευματική μας συνοχή, με τον Θέμη και τον Γεράσιμο, είναι τόσο μεγάλη που όταν δημιουργούμε είναι σαν να ενώνονται τρεις φωνές σε μία» 

ΠτΘ: Η «Βαβέλ» είναι η πέμπτη δισκογραφική σας δουλειά, με τους σταθερούς σας συνεργάτες, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Μια «σχέση» που τραβάει χρόνια. Πώς πάει η συγκατοίκηση αυτή;
Ν.Μ:
Είμαστε τρεις άνθρωποι που αγαπιόμαστε βαθιά. Αγαπάμε ο ένας τον άλλον στην ουσία του. Αγαπάμε και τα ελαττώματα του άλλου και αυτό είναι κάτι που έχει κρατήσει αυτή την ομάδα τόσο κοντά, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συνεργασίας. Γιατί ακόμα και αν ξέρεις ότι μπορεί κάτι να σε νευριάζει στον άλλον, επειδή ξέρεις να αγαπάς όλα του τα στοιχεία, πάντοτε το αντιμετωπίζουμε χαριτωμένα. Και όσο και αν τσακωνόμαστε ξέρουμε ότι η σχέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη, αδιαμφισβήτητη και είναι τόσο μεγάλη η ψυχική και η πνευματική μας συνοχή, που όταν δημιουργούμε είναι σαν να ενώνονται τρεις φωνές σε μία. Η συγκατοίκηση μας είναι συναρπαστική, με τις γκρίνιες, τις δυσκολίες αλλά και τις πολλές χαρές της, τα γέλια, τις στιγμές που αγκαλιαζόμαστε και ξέρουμε ότι μιλάμε ακριβώς την ίδια γλώσσα και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου διαφορετική ή σε ένα άλλο πλαίσιο. Η μεγαλύτερη τύχη της ζωής μου είναι να έχω αυτούς τους δύο ανθρώπους για αδέρφια και συνεργάτες μου. 

«Τα τραγούδια μας δεν είναι ξεκομμένα από το σήμερα» 

ΠτΘ: Η «Βαβέλ» είναι ο πιο πολιτικοποιημένος δίσκος σας; Η Βαβέλ είναι συνυφασμένη στο μυαλό μας, με ανθρώπους που ναι μεν μιλούν αλλά δεν υπάρχει κατανόηση μεταξύ τους, με πολέμους κ.ο.κ.  
Ν.Μ:
Σαφώς έχει πάρα πολλές κοινωνικοπολιτικές αναφορές. Εμείς πάντα βλέπουμε τον εαυτό μας, ενταγμένο μέσα σε ένα σύνολο. Δεν γράφουμε αποκομμένοι από τον κόσμο και δεν φτιάχνουμε πράγματα μόνο για μας ή πράγματα που αφορούν μόνο τη δική μας ζωή. Γράφουμε τραγούδια για να πούμε αυτά που αισθανόμαστε αλλά κατοικώντας μέσα σε έναν κόσμο. Και στις προηγούμενες δουλειές μας, τα τραγούδια μας είναι κοινωνικά, με την έννοια ότι και ένα ερωτικό τραγούδι είναι ένα τραγούδι που αφορά έναν ερωτευμένο άνθρωπο στο σήμερα, στον κόσμο αυτό. Επομένως πάντα τα τραγούδια μας δεν είναι ξεκομμένα από το σήμερα. Στο άλμπουμ όμως αυτό είχαμε ανάγκη να μιλήσουμε ως πρόσωπα, μέσα στον δρόμο. Ως πρόσωπα που περπατούν καθημερινά σε μία Αθήνα, σε μία χώρα, που γίνονται αυτά που γίνονται. Θέλαμε κάθε τραγούδι να έχει μια αναφορά, στη στιγμή που ένας άνθρωπος βγαίνει από το σπίτι του και σε όλα αυτά που βλέπει. Είτε είναι μία φωτεινή πλευρά, όπως «Η ομορφιά της Αθήνας» που είναι η πλευρά της Αθήνας που έχουμε αγαπήσει, είτε είναι η «Βαβέλ» που περιγράφει απόλυτα τη θέση μας και τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Μεγαλώνοντας και περνώντας τα χρόνια βγαίνεις από το δωμάτιο σου. Ακόμα και αν έχεις φτιάξει έναν κόσμο, όπως τον θες, μέσα στον χώρο σου, δεν παύει να είσαι ένας άνθρωπος που ζει σε μια πραγματικότητα που δεν την έχεις επιλέξει και θα έπρεπε  – και εμείς θέλουμε – να την αλλάξεις, εφόσον δεν την έχεις επιλέξει και δεν σου αρέσει. Η Βαβέλ δημιουργήθηκε ακριβώς με αυτή μας την αγωνία, την στάση και την σκέψη, γι’ αυτό έχει και περισσότερες και πιο έντονες κοινωνικές αναφορές. 
 
ΠτΘ: Το 2013 στην συνέντευξη που είχαμε κάνει με αφορμή την παράσταση «Το πέρασμα των μάγων» είχατε δηλώσει πως «οι μέρες του φωτός είναι αυτές που πρέπει να κατακτήσουμε». Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε φτάσει έστω λίγο πιο κοντά σε αυτές;
Ν.Μ:
Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Νομίζω ωστόσο πως όχι. Δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή που έχουν έρθει αυτές οι μέρες. Υπάρχουν μικρές εκλάμψεις φωτός στις μέρες που ζούμε, που βρίσκονται στο χαμόγελο ενός ανθρώπου που αγαπάμε, σε κάτι όμορφο που έχουμε κατακτήσει, σε κάτι για το οποίο έχουμε παλέψει και έγινε. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε συνολικά ότι ήρθαν οι μέρες του φωτός. 

«Βάση της καλλιτεχνικότητας, η προσπάθεια να πας παρακάτω» 

ΠτΘ: Η Βαβέλ κυκλοφόρησε πέρυσι. Κατά το διάστημα που ακολούθησε, πέραν της  περιοδείας και των παραστάσεων σας, σας είδαμε στην «Ταράτσα» Δεληβοριά, στην rnb «Σκλάβα» μαζί με τον Antoni B, όπου θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια «οικογενειακή σας υπόθεση» καθότι πρωταγωνιστεί στο βίντεο κλιπ και η αδερφή σας. Πείτε μας λίγο για αυτές τις πολλές και διαφορετικές, σε σχέση με όσα σας έχουμε συνηθίσει, συνεργασίες.
Ν.Μ:
Έχουμε και οι τρεις το στοιχείο και την ανάγκη  να αναμειγνυόμαστε με διαφορετικά καλλιτεχνικά πράγματα, να γνωρίζουμε ανθρώπους διαφορετικούς και να παίρνουμε από αυτούς έμπνευση. Πόσο δε μάλλον όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι που εκτιμούμε βαθιά, και άνθρωποι που έχουν σημαδέψει το τραγούδι που έχουμε αγαπήσει. Ο Φοίβος Δεληβοριάς για παράδειγμα είναι ένας καλλιτέχνης που αγαπώ και ένας πολύ αγαπημένος φίλος. Κάναμε μαζί κάτι πολύ όμορφο στην «Ταράτσα» και με τον Άγγελο Τριανταφύλλου που είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης και παιδικός μου φίλος. Αντίστοιχα και με την Λένα Πλάτωνος, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την προηγούμενη εβδομάδα ή με τον αδερφό μου ο οποίος με φώναξε και μου είπε πως θέλει να κάνει μια διασκευή. Γενικά μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα διαφορετικά πράγματα, που με βγάζουν έξω από τα νερά μου και με αναγκάζουν να εφεύρω έναν άλλον καλλιτεχνικό εαυτό, ο οποίος ναι μεν είναι δικός μου, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το φτιάξω, να δω που μπορεί να πάει και όλο αυτό είναι η έκπληξη. Μια έκπληξη που με κάνει να νοιώθω πραγματικά ένας καλλιτέχνης με ανησυχίες. Γιατί είναι πολύ εύκολο να βολευτείς σε αυτά που κάνεις, σε αυτά που έχεις κατακτήσει, ειδικά όταν αυτό που κάνεις είναι πετυχημένο.  Εγώ θα αυτοκτονούσα, αν ήξερα ότι πρέπει να κάνω ένα πράγμα. Το χουμε και οι τρεις αυτό το στοιχείο λοιπόν, γι’ αυτό και συνέχεια προσπαθούμε να είμαστε διαφορετικοί.
 
Αν παρατηρήσει κανείς, χωρίς να είναι κακοπροαίρετος, με αντικειμενικότητα, όλες οι δουλειές που έχουμε κάνει είναι πολύ διαφορετικές. Έχουν άλλο ήχο, άλλη στιχουργική τάση, εγώ είμαι διαφορετική ερμηνευτικά, προσπαθώ να βρίσκω πάντα κάτι καινούργιο να προσθέτω ή να αφαιρώ. Οι παραστάσεις μας κάθε 8 μήνες αλλάζουν ριζικά, από τον ήχο, την εικόνα γενικά που έχει ένας θεατής. Η φετινή μας παράσταση για παράδειγμα είναι φοβερά εξωστρεφής και εντελώς διαφορετική και σε ήχο και σε τρόπο, από αυτό που παρουσιάσαμε μερικούς μήνες πριν. Προσπαθούμε συνέχεια να αλλάζουμε  και αυτό μας κάνει ευτυχισμένους. Νομίζω άλλωστε πως αυτή είναι η βάση της καλλιτεχνικότητας. Αυτή η προσπάθεια δηλαδή να πας παρακάτω, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα το κάνεις καλά ή θα αποτύχεις. Επιβάλλεται όμως, ειδικά σε μία εποχή, που βλέπουμε ανθρώπους που έχουμε εκτιμήσει και αγαπήσει να κάνουν συνέχεια το ίδιο. Εμάς μας πιάνει ένας φόβος και λέμε δεν θέλουμε. Εξ ου και παρά είμαστε αεικίνητοι νομίζω.
 
ΠτΘ: Δισκογραφικά αναμένεται κάτι το προσεχές διάστημα;
Ν.Μ.:
Έχουμε μια σκέψη, για μια διαφορετική δουλειά η οποία όμως χρειάζεται πολύ χρόνο να ζυμωθεί. Εμείς ξεκινάμε με την σκέψη, μέχρι αυτή να φτάσει να ανθίσει κανονικά και να ξέρουμε τι θα γίνει, είναι για εμάς, μια πολύ μεγάλη διαδικασία. Είναι μία διεργασία στην οποία δίνουμε χρόνο. Υπάρχει ένα πλάνο, αλλά για μετά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Βαβέλ η δημιουργία και τα τραγούδια της μετρούν φέτος 2 χρόνια σχεδόν. Εμείς θέλουμε 3 με 4 χρόνια μέχρι το επόμενο άλμπουμ για να πούμε ότι είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ωστόσο τον δρόμο και το ύφος το έχουμε βρει και έχουμε ήδη ξεκινήσει να το δουλεύουμε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.