Νατασα Πολιτουδη: «Η επομενη μερα θα αναδειξει μια νεα ταξη πραγματων σε ολα τα επιπεδα, εργασιακο, κοινωνικο, διαπροσωπικο»

Η πανδημία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία μέσα από τον λόγο έξι ροδοπιτών

Η Νατάσα Πολιτούδη ζει εδώ και 7 χρόνια στην Ντόχα του Κατάρ. Εργάζεται ως
Project Manger στον τομέα της ανακύκλωσης βιομηχανικών υποπροϊόντων και την αξιοποίησή τους στον κατασκευαστικό κλάδο ως αδρανή υλικά.

ΠτΘ: Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα διαμονής σας σε σχέση με τον κορωνοϊό;
Ν.Π.:
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντιστοιχούν περίπου στο 0.1% του συνολικού πληθυσμού και η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά σε ένα σύνολο ατόμων που διαμένει στη βιομηχανική περιοχή (με χαμηλού επιπέδου βιωτικό επίπεδο), η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα εδώ και αρκετές εβδομάδες.
 
Σε γενικές γραμμές επικρατεί ψυχραιμία. Ο κόσμος κάνει υπομονή μέχρι να ξαναγυρίσει στους κανονικούς του ρυθμούς. Σε οικονομικό επίπεδο έχουν επηρεαστεί σχεδόν όλοι οι εργασιακοί κλάδοι και κυρίως ο ξενοδοχειακός.
 
Η πολιτική διαχείριση φαίνεται να είναι επαρκής με αποτελεσματική ενημέρωση (χωρίς υπερπληροφόρηση) και μέτρα, τα οποία κλιμακώνονται σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση.
 
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σου σε σχέση και με το παράδειγμα της Ελλάδας που «εξυμνείται» σε διεθνές επίπεδο για την έως τώρα πορεία της;
Ν.Π:
Ως προς την Ελλάδα θεωρώ ότι υπήρξε μία έγκαιρη παρέμβαση του κράτους, η οποία βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και προβλέψεις με στόχο την προστασία των πολιτών. Η Ελλάδα έκανε το αυτονόητο ως ανεπτυγμένη χώρα.
 
ΠτΘ: Πώς έχει επηρεαστεί η καθημερινότητά σου; Κυρίως σε εργασιακό επίπεδο τι έχει αλλάξει; Υπάρχει ανασφάλεια ως προς την επόμενη ημέρα της πανδημίας;
Ν.Π.:
Η καθημερινότητά μου, όπως και της πλειοψηφίας των εργαζομένων ─εκτός αυτών που απασχολούνται στην κατασκευή─ έχει επηρεαστεί αναμφισβήτητα. To καθεστώς εργασίας είναι από το σπίτι (home-office) με μειωμένα ωράρια. Υπάρχει μία γενικευμένη ανασφάλεια, όχι μόνο σε επίπεδο Κατάρ, αλλά κυρίως στη βαθιά οικονομική ύφεση που έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

 «Η ιατρική περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου ακόμα και στο δημόσιο νοσοκομείο της Ντόχα»

ΠτΘ: Ποια η πρόσβαση ενός οικονομικού μετανάστη όπως εσύ στο εκεί σύστημα υγείας και ποια η ευρύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία; Υπάρχουν μέτρα στήριξης και για εσάς;
Ν.Π.
: Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι εύκολη. Η ιατρική περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου ακόμα και στο δημόσιο νοσοκομείο της Ντόχα. Είναι σύνηθες, βέβαια, οι οικονομικοί μετανάστες από προηγμένες χώρες να επιζητούν περίθαλψη από ιδιωτικά νοσοκομεία, στα οποία η κάλυψη της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης επιβάλλεται, λόγω του πολύ υψηλού κόστους. Μέτρα στήριξης δεν έχουν ανακοινωθεί για τους οικονομικούς μετανάστες και ούτε προβλέπεται.
 
ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι είσαι σε άλλο κράτος σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης μακριά από γονείς, οικογένεια και φίλους; Υπάρχει ο φόβος και η αγωνία γι’ αυτούς;
Ν.Π.:
Ο μηχανισμός στήριξης οικογένειας, δηλαδή συγγενείς και καλοί οικογενειακοί φίλοι, ο οποίος είναι λειτουργικός εδώ και πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την καθημερινή επικοινωνία δρουν ευεργετικά στη διαχείριση του όποιου άγχους. 

 «Ως Ελληνίδα προβληματίζομαι ιδιαίτερα για την περαιτέρω επέκταση της περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα μου και τις επιπτώσεις της» 

ΠτΘ:Τι πιστεύεις για την επόμενη ημέρα. Θα μας βρει καλύτερους; Υπό την έννοια ότι ενδεχομένως θα «επαναξιολογήσουμε» κάποια πράγματα στην ζωή μας; Τι ελπίζεις;
Ν.Π.:
Η επόμενη μέρα θα αναδείξει μια νέα τάξη πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα, εργασιακό, κοινωνικό, διαπροσωπικό. Όπως σε όλες τις δυσκολίες, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, είναι θέμα αντιμετώπισης και ατομικού επαναπροσδιορισμού των καταστάσεων για τη συνέχεια της ζωής. Ως Ελληνίδα, όμως, και προερχόμενη από μία γενιά, η οποία θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να βρίσκεται στην πιο παραγωγική της φάση, προβληματίζομαι ιδιαίτερα για την περαιτέρω επέκταση της περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα μου και τις επιπτώσεις της σε ατομικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Δείτε το σύνολο των συνεντεύξεων εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.