ΝΑΙ στη μειωση του Δημοτικου φορου απο 2% σε 0,5%

Θετικό βήμα αποτελεί για τους εστιάτορες η εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας για τη μείωση του Δημοτικού φόρου 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων σε εστιατόρια, σνακ μπαρ, καφετέριες κλπ. σε 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2009. Αυτό δήλωσε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας Αργύριος Αργυρόπουλος.

«Για εμάς υπήρξε ένα πάγιο αίτημα εδώ και πολλά χρόνια η κατάργηση του 2%. Ωστόσο, δεχόμαστε και τη μείωση στο 0,5% και λέμε ΝΑΙ σ’ αυτή την εξέλιξη. Γι’ αυτό ευχαριστούμε και τον κ. πρωθυπουργό», είπε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας Αργύριος Αργυρόπουλος.

Επομένως, το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας -παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τον κλάδο- απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να παγώσουν και αν είναι δυνατόν να μειώσουν τις τιμές, παρά τις αυξήσεις των τροφίμων, την κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500, τις αυξήσεις των Δημοτικών Τελών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης να διατηρήσουν με κάθε κόστος τις θέσεις εργασίας, ανταποκρινόμενοι στην Εθνική προσπάθεια στήριξης του Τουρισμού και των εμπλεκόμενων Κλάδων.

«Δεν θα έχουμε καμία αύξηση για το 2009 κι αν μπορέσουμε θα μειώσουμε και τις τιμές μας ανεξάρτητα από την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα, όπως και δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας, με το δικό μας κόστος», διαβεβαίωσε ο κ. Αργυρόπουλος.

Το ιστορικό του 2%…

Με το 1984 χρονολογείται η έναρξη της εφαρμογής του Δημοτικού φόρου 2%, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, που ξεκίνησε προαιρετικά σε κάποιους τουριστικούς δήμους. Το 1989 ψηφίστηκε ο νόμος του κράτους, ο οποίος αφορούσε την καταβολή του 2% επί του τζίρου για τα περισσότερα καταστήματα και του 5% για τα κέντρα διασκέδασης. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση άρχισε να επιβαρύνει τους καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν χωρίς όμως καμία θετική εξέλιξη για τους ιδίους. «Βλέπαμε κάθε μέρα ότι δεν μπορούσαμε να επιβάλλουμε αυτό τον φόρο στις τιμές μας διότι αγορανομικά οι τιμές είναι ελεύθερες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να πουλάω έναν καφέ με 1,02 ευρώ, αλλά τον έχω με 1 ευρώ. Άρα, το 2% το έβαζα πάντα από την τσέπη μου».

Ο κ. Αργυρόπουλος έφερε ως παράδειγμα ένα μαγαζί που έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 100.000 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει 2.000 ευρώ ως Δημοτικό φόρο 2% ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρο ή μη. «Δηλαδή, με 100.000 ευρώ κινδυνεύω να μπω μέσα και να κλείσω το μαγαζί μου, αλλά οφείλω να πληρώσω στο Δήμο τα 2.000 ευρώ», όπως επεσήμανε.

Αντίθετοι οι δήμαρχοι…

Αντίθετοι στην προαναφερόμενη εξαγγελία του κ. πρωθυπουργού φέρονται οι δήμαρχοι, καθώς προβλέπεται η μείωση στα έσοδά τους. Σχολιάζοντας αυτή την στάση τους, ο κ. Αργυρόπουλος ισχυρίστηκε ότι «οι δήμαρχοι έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά τους. Όπως γνωρίζουμε όλοι, κάθε μέρα αυξάνουν τα τέλη καθαριότητας και τα τέλη πεζοδρομίου, τα οποία τελικά τα πληρώνουμε εμείς διότι εδώ και χρόνια δεν κάνουμε αύξηση, καθώς ο ανταγωνισμός δεν μας αφήνει να αυξήσουμε τις τιμές μας, όπως και η οικονομική κρίση. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι δουλεύαμε για να ανταποκριθούμε στα έξοδά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Αργυρόπουλου, περίπου 70 δήμαρχοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, απειλούν με την παραίτησή τους, καθώς δεν συμφωνούν μ’ αυτή την εξέλιξη όσον αφορά στο Δημοτικό φόρο 2%. «Σε περίπτωση αν παραιτηθούν οι δήμαρχοι αυτοί, υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να διοικήσουν τους δήμους».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.