«Να βαλουμε στο κεντρο τον ανθρωπο»

Ο προγραμματιστής – αναλυτής συστημάτων, Ανέστης Ελευθεριάδης με σπουδές στη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών Ηρακλείου επέλεξε να δημιουργήσει την εταιρεία «FD INFOMATICS» στην Κομοτηνή. Έτοιμος να δώσει λύσεις σε κάθε απλό χρήστη αλλά και σε επαγγελματίες που θέλουν να στήσουν μια ιστοσελίδα για να διαφημιστούν μ’ ένα σύγχρονο τρόπο βάζει μπροστά το σύνθημα της εταιρείας που είναι «ο άνθρωπος στο επίκεντρο, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του». Οι γρήγορες, έξυπνες και κατάλληλες λύσεις είναι το στοίχημα της τεχνολογίας το οποίο για να το κερδίσουμε θα πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε. Η «FD INFOMATICS» προσεγγίζει και τους μαθητές μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων βοηθημάτων τα οποία ο Ανέστης Ελευθεριάδης τα χαρακτηρίζει ένα βιβλίο πολυεπίπεδο, αλλά δεν αρνείται ότι και η χρήση των υπολογιστών από τα παιδιά θέλει τρόπο και μέτρο.

Έμφαση στους επιχειρηματίες

«Η κεντρική ιδέα της εταιρείας μας είναι να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληροφορικής, από hardware –ν’ αγοράσει ο πελάτης μηχανήματα και ν’ αναλάβουμε το σέρβις – μέχρι προγραμματισμό». Η ειδικότητα του Ανέστη Ελευθεριάδη είναι προγραμματιστής και μπορεί να φτιάξει προγράμματα κατά περίσταση όπως και ιστοσελίδες. Από μια απλή ιστοσελίδα μέχρι ένα internet shop. «Επίσης, πάνω στο internet shop έχουμε και web hosting, με την έννοια ότι μπορούμε να φιλοξενούμε σε δικό μας server τις σελίδες που φτιάχνουμε για να έχουμε πρόσβαση από το internet. Είναι ένας τρόπος διαφήμισης που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να φτάσουν σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Ειδικά με τα internet shop. Μια επιχείρηση που έχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να έχει απήχηση στο κοινό όλης της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, αν ενδιαφέρεται».

Ο κ. Ελευθεριάδης εξηγεί ότι ιστοσελίδα θα πρέπει να διαθέτουν και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είναι δείγμα υψηλής οργάνωσης και ποιότητας υπηρεσιών. «Ακόμη και μικρά καταστήματα μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδες λόγω του χαμηλού κόστους, που είναι 10 ευρώ το μήνα και από 200 έως 300 ευρώ για τη δημιουργία της». Θεωρεί τους Κομοτηναίους επιχειρηματίες αρκετά συνειδητοποιημένους, προσθέτοντας ότι μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα προγράμματα που επιδοτούν την ηλεκτρονική ενίσχυση ενός καταστήματος. «Προσπαθούμε να κάνουμε την πληροφορική προσιτή στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κομοτηνή δεν έχουν εξειδίκευση. Είναι λογικό οι εταιρίες να μην έχουν τμήματα μηχανογράφησης. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε λύσεις, να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουν, ώστε να φέρουμε την πληροφορική κοντά στο μέσο άνθρωπο».

Η εκμάθηση υπολογιστών είναι μία από τις δυνατότητες που σταδιακά θα παράσχει η εταιρεία. Οι υπολογιστές έχουν πλήθος και βάθος δυνατοτήτων, αλλά η πλειοψηφία των χειριστών γνωρίζει μόνο τα βασικά. Στην «FD INFOMATICS» όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά της τεχνολογίας μπορούν να μάθουν προγραμματισμό, βάση δεδομένων. «Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει προγραμματισμό μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στους υπολογιστές, αρκεί να διδαχθεί με τον κατάλληλο τρόπο» σημειώνει ο κ. Ελευθεριάδης.

Παιδιά – υπολογιστές – σχολείο

Η σχέση των παιδιών με τους υπολογιστές είναι ευχής έργον να έχει σαν στόχο τη μάθηση, αλλά τις περισσότερες φορές είναι μια ευκαιρία για παιχνίδι και μάλιστα χωρίς μέτρο. Ο Ανέστης Ελευθεριάδης αναγνωρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις από τους ενήλικες με τους υπολογιστές, γιατί βρίσκουν ενδιαφέρον. «Έχουν γίνει έρευνες πάνω στην κατάχρηση των υπολογιστών και είναι κοινά αποδεκτό ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπολογιστές δεν έχουν περισσότερες βλαβερές συνέπειες από την τηλεόραση. Οπότε οι κανόνες που ισχύουν για την τηλεόραση μπορούν να εφαρμοστούν στους υπολογιστές, οι οποίοι είναι χρήσιμοι και μπορούν να διδάξουν πολλά πράγματα στα παιδιά». Ο κ. Ελευθεριάδης τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη χρήση των υπολογιστών. «Τα βασικά προγράμματα που υπάρχουν στους περισσότερους υπολογιστές προσφέρουν πολλές δημιουργικές δυνατότητες. Ειδικά το διαδίκτυο είναι ένα υπερπολύτιμο εργαλείο πληροφόρησης. Από κει και πέρα υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα που έχουν στόχο συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, μέσα από τα οποία μπορούν να μάθουν τα μαθήματά τους, να ζωγραφίσουν, να μάθουν επεξεργασία εικόνας, φωτογραφιών, κάτι που ενδιαφέρει βέβαια και τους ενήλικες».

Εκπαιδευτικές σειρές – βοηθήματα για τα μαθήματα του σχολείου έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα ελληνικά σπίτια ως ένας άλλος τρόπος. «Υπάρχουν προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα των σχολικών μαθημάτων του υπουργείου, προγράμματα που αφορούν την εκμάθηση αγγλικών και ξένων γλωσσών ευρύτερα, αλλά και μουσικής.

Τα περισσότερα προγράμματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται το κάθε πρόγραμμα. Τα μαθήματα, για παράδειγμα, για τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού είναι πολύ εύκολα στη χρήση, έχουν μικρά σκίτσα, μουσική, οπτικά βοηθήματα, επεξηγήσεις. Το μάθημα των Αρχαίων της Β΄ Γυμνασίου είναι επίσης διασκεδαστικό, έχει πιο μοντέρνο παρουσιαστικό, απευθύνεται σε εφήβους, για να μπορέσει να κρατήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον τους».

Στο ερώτημα κατά πόσο ένα καλό πρόγραμμα βοηθήματος μπορεί να αντικαταστήσει το ιδιαίτερο μάθημα ο κ. Ελευθεριάδης διευκρινίζει ότι πολλά πράγματα εξαρτώνται από τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού αλλά και τη φιλοσοφία των γονιών. «Αν είναι ή όχι αρκετά από μόνα τους εναπόκειται στην κρίση του γονέα κατά πόσο θέλει κάτι περισσότερο για το παιδί του. Θεωρώ αυτά τα βοηθήματα σαν ένα καλύτερο και πολυεπίπεδο βιβλίο. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πολύ πιο ελκυστικά για ένα παιδί από ένα βιβλίο κι έχουν πολύ καλή δομή, με στόχο το παιδί να καταλάβει καλύτερα τα μαθήματά του».

Η μοναξιά (;) του υπολογιστή

Για πολλούς ανθρώπους και μάλιστα για τη νέα γενιά, ο υπολογιστής είναι πηγή γνώσης αλλά και συντροφιά μέσα από τις παρέες που δημιουργούνται στο διαδίκτυο. Πού αρχίζουν και πού σταματούν τα όρια της μοναχικότητας και πότε κάποιος πρέπει να στρέφεται στους φίλους του είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κάποιος. Ο Ανέστης Ελευθεριάδης εξηγεί ότι είχε μια έφεση και μια αγάπη για τους υπολογιστές αλλά στην εφηβεία του δεν είχε υπολογιστή. «Ο υπολογιστής είναι ένα υπέροχο μέσο – δια του διαδικτύου – για να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν τόποι όπου μπορούν να γίνουν ανταλλαγές απόψεων αλλά και γνωριμίες με άτομα από όλο τον κόσμο κι αυτό είναι υπέροχο, αλλά ο υπολογιστής δε μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή».

Παράθυρο στους επαγγελματίες

Στόχος της εταιρίας «FD INFOMATICS» είναι να παράσχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και λύσεις για τους επαγγελματίες, γι’ αυτό και προσπαθεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. «Σκοπεύουμε να ειδικευτούμε σε ορισμένους κλάδους, όπως είναι οι γιατροί και οι μηχανικοί». Ο κ. Ελευθεριάδης έχει υπό ανάπτυξη ένα πρόγραμμα για διαχείριση των ασθενών παθολογικού ιατρείου. «Ψάχνουμε παράλληλα στην αγορά κάθε νέο πρόγραμμα που βγαίνει για να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε τα καλύτερα στους επαγγελματίες και να κάνουμε τη δουλειά τους πιο εύκολη και συστηματική».

Συγκρίνοντας τις επιλογές των ελλήνων επαγγελματιών οι διαφορές με τους ευρωπαίους είναι εμφανείς. «Ο υπολογιστής δεν έχει γίνει βίωμα στους έλληνες επαγγελματίες στο βαθμό που έγινε στους ξένους. Δεν έβαλαν τους υπολογιστές στις καθημερινές τους εργασίες και όσο αυτό δε γίνεται τόσο δυσκολεύονται να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιήσουν. Όταν ένας επαγγελματίας αφιερώσει κάποιο χρόνο στην εκμάθηση ενός προγράμματος θα διαπιστώσει ότι η δουλειά του θα γίνεται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα, ενώ θα έχει και μείωση στα έξοδα λειτουργίας του γραφείου του.

Οι πρώτες βοήθειες που προσέφεραν οι υπολογιστές είναι στην οργάνωση των ανθρώπων. Ξεκινάμε από ηλεκτρονικές ατζέντες και φτάνουμε σε προγράμματα που αφορούν το λογιστήριο, τη διαχείριση αποθήκης.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος μιας επιχείρησης τόσο πιο εξειδικευμένες είναι οι ανάγκες της και τόσο διαφορετικά τμήματα υπάρχουν και λύσεις σε κάθε τομέα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σκοπός μας είναι να προσφέρουμε λύσεις πλήρεις, χωρίς να προσφέρουμε εξειδικευμένες δυνατότητες που θα τους είναι περιττές».

Για εύκολη ζωή

Το κατά πόσο τα έξυπνα μηχανήματα θέλουν έξυπνους χειριστές επιδέχεται μεγάλη συζήτηση και αμφισβήτηση έχει όμως και μεγάλη δόση αλήθειας, γι’ αυτούς που γνωρίζουν καλά το μέγιστο των δυνατοτήτων. Ο Ανέστης Ελευθεριάδης μιλάει για στροφή στην Πληροφορική. «Μέχρι πριν 2- 3 χρόνια σκοπός της Πληροφορικής ήταν να δουλέψει το πρόγραμμα γρήγορα και σωστά. Αυτό έχει αλλάξει. Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον ο άνθρωπος. Σκοπός είναι να δουλέψει εύκολα, να το μάθει ο χρήστης χωρίς δυσκολίες, να τον βοηθάει να μην κάνει λάθη, να του εξηγεί το πρόγραμμα πώς λειτουργεί, να του εξηγεί ποια βήματα πρέπει να κάνει.

Τα προγράμματα πρέπει να είναι ευκολόχρηστα, γρήγορα στην εκμάθηση, αποδοτικά.

Όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν κάνει αυτή τη στροφή και το έχουν ενσωματώσει αυτό στα προγράμματά τους. Έχει γίνει μεγάλη μελέτη, ακόμη και από ψυχολόγους, για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο πρέπει να παρουσιάζονται τα πράγματα σ’ ένα πρόγραμμα ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν κατά το δυνατόν λιγότερα για να το χρησιμοποιήσουν και να απαιτείται λιγότερη δυνατή προσπάθεια».

Γραφιστικές υπηρεσίες

Η «FD INFOMATICS» είναι σε θέση να προσφέρει και γραφιστικές υπηρεσίες μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Δημιουργούμε κάρτες, φυλλάδια, προγράμματα, θερμοκολήσεις, πλαστικοποιήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής τους σε μικρές ποσότητες και άμεσα. Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να στείλουμε κάτι στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο Ανέστης Ελευθεριάδης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.