«Να κρατησουμε τους νεους μας στην περιοχη»

Με τη Μπελγκέ Φερχάτ, μια νέα κοπέλα, οδοντίατρο και αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Ιάσμου συζητάμε για το όραμά της για την περιοχή. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, αλλά ξεκίνησε την ενημέρωσή της για τα θέματα του δήμου με πολύ μεγάλο μεράκι. Ήταν υποψήφια κι εκλέχθηκε για πρώτη φορά παρόλα αυτά, όμως, έχει καθαρή και σαφή εικόνα της περιοχής αλλά και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον των κατοίκων δίνοντας έμφαση στους νέους και στα κίνητρα που απαιτούνται για να μείνουν στον τόπο τους. «Το όνειρό μου είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι του δήμου, να κάνουμε ό,τι καλύτερο. Βρισκόμαστε στη θέση αυτή γι’ αυτούς και θα προσφέρουμε ό,τι μπορούμε» δηλώνει.

Η Μπελγκέ Φερχάτ πιστεύει ότι για να προχωρήσουν τα πράγματα σε μια περιοχή χρειάζεται ευρύτερη συνεργασία «της νομαρχίας, των υπουργείων και του δήμου. Όλες οι βαθμίδες της εξουσίας οφείλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σ’ ένα κοινό στόχο κι αυτός να είναι ο συνάνθρωπός μας». Θεωρεί ότι η «κάθε ψήφος έχει μεγάλη σημασία γιατί οι ψηφοφόροι εκφράζουν την εκτίμησή τους στο πρόσωπό μας» και τονίζει ότι στην εποχή των γρήγορων εξελίξεων πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται άμεσα κι αποφασιστικά τα προβλήματα.

ΠτΘ: Ο δήμος Ιάσμου, πέρα από το ότι διαθέτει πολλές ομορφιές κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθυσμό του.

Μ.Φ.:
Έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους τους δήμους την επιστροφή της νεολαίας στα πατρικά εδάφη.

ΠτΘ: Έχετε κάποιο όραμα τώρα που αναλάβατε αυτή τη θέση;

Μ.Φ.:
Και βέβαια, αν και είμαστε ένας μικρός δήμος έχουμε ν’ αναδείξουμε ένα φυσικό πλούτο, ο οποίος πρέπει ν’ αξιολογηθεί και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας. Επιθυμώ να γίνει ο τόπος μας ελπιδοφόρος, να κρατήσουμε τους νέους μας στην περιοχή γιατί χρειαζόμαστε τη νεολαία προκειμένου ν’ αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Εργασία

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι οι νέοι της περιοχής του Ιάσμου βρίσκουν ευκαιρία για δουλειά που είναι και βασικό κίνητρο για να επιστρέψει ή να παραμείνει κάποιος στην περιοχή του;

Μ.Φ.:
Υπάρχουν οι νέες αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από ένα σημείο κι έπειτα το ζήτημα είναι πώς αξιολογεί ο καθένας μας την ποιότητα ζωής που θέλει. Με την έννοια, αν θέλει να ζήσει στην επαρχία και να υποστεί και κάποιες δυσκολίες, γιατί σίγουρα η ζωή στην επαρχία δεν είναι τόσο εύκολη όσο σε μια μεγαλούπολη. Από την άλλη, είμαστε ένας δήμος που βρίσκεται κοντά στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μπορούν να βρεθούν θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση να δοθεί η κατάλληλη ώθηση, να υπάρξει επιμόρφωση και ίσως να γίνουν κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι ο δήμος Ιάσμου μπορεί να δημιουργήσει υποδομές για να ελκύσει νέους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή;

Μ.Φ.:
Βεβαίως μπορεί. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εμπορικού καταστήματος το οποίο μπορεί να προσφέρει δουλειά στους νέους και να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης.

Ίσες αποστάσεις

ΠτΘ: Ένα άλλο πλεονέκτημα έχει να κάνει με το ότι ο Ίασμος απέχει εξίσου από την Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Μ.Φ.:
Εάν ο χώρος εργασίας κάποιου είναι στην Ξάνθη ή την Κομοτηνή δεν είναι απαραίτητο να είναι και η διαμονή. Μπορούν να μείνουν στα όρια του δήμου Ιάσμου και μάλιστα είναι προτιμότερο για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να ζει σ’ ένα διαμέρισμα κι επιλέγει ν’ ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό του ή με τη φύση.

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τις υποδομές στα σχολεία υπάρχουν προβλήματα με τη σχολική στέγη;

Μ.Φ.:
Προς το παρόν είμαστε ένας από τους λίγους δήμους που δεν έχουν πρόβλημα με τη σχολική στέγη. Στα σχέδιά μας, όμως, περιλαμβάνεται – εάν ολοκληρωθούν οι μελέτες – μια νέα υποδομή όπου θα στεγαστούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ένας πολυχώρος που θα περιλαμβάνει και κέντρα ψυχαγωγίας και πιθανόν να στεγάσει και τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Μέσα από τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των Συλλόγων Δασκάλων και Καθηγητών διακρίνουμε ότι δεν υπάρχουν πολλές ελλείψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Αγροτική οικονομία

ΠτΘ: Τι κλίμα επικρατεί στον αγροτικό πληθυσμό;

Μ.Φ.:
Το 80% και πλέον του πληθυσμού του δήμου μας ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες και συνήθως με τον καπνό. Συνεχώς υπάρχουν προβλήματα γιατί τα δικαιώματα ελαττώνονται, οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, πόσο μάλλον για να επενδύσουν. Θα πρέπει να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική από την κυβέρνηση, γιατί χρειάζεται να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις της καπνοκαλλιέργειας. Απαιτούνται ειδικοί επιστήμονες που θα μελετήσουν προγράμματα και θα τα προωθήσουν στους αγρότες, φροντίζοντας να έχουν και οικονομική ενίσχυση.

ΠτΘ: Η αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλο το νομό Ροδόπης που αριθμεί 6.500 καλλιεργητές καπνού.

Μ.Φ.:
Έτσι είναι γιατί όσο οι καπνοκαλλιεργητές δεν βγάζουν τα προς το ζην εμείς οι επαγγελματίες έχουμε πρόβλημα στις συναλλαγές. Η κατάσταση δυσχεραίνει διαρκώς, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που σπουδάζουν τα παιδιά τους ή πηγαίνουν στο σχολείο κι έχουν πολλές ανάγκες. Τα έξοδα διαβίωσης αυξάνονται διαρκώς γι’ αυτό και θα πρέπει ν’ ανταποκριθούν και οι αγρότες σ’ ένα σημαντικό βαθμό στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν σεμινάρια επιμόρφωσης στους αγρότες γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κάτι άλλο, έχουν μάθει από γενιά σε γενιά ν’ ασχολούνται με τον καπνό. Βέβαια, θα πρέπει της επιμόρφωσης ν’ ακολουθήσει και οικονομική ενίσχυση, ειδικά για τους νέους αγρότες μια και θα πρέπει να παροτρύνουμε τους νέους ν’ ασχοληθούν με τη γη.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.