«Να ενωθουμε για να προχωρησουμε»

Σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν δύο παλαιά μέλη της, ο ζαχαροπλάστης κ. Βασδέκης και ο εμποροράφτης κ. Μπαρδούκας. Παρόντες στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Ομοσπονδίες Θεσσαλονίκης και Ξάνθης δια των εκπροσώπων τους και η Ομοσπονδία Σερρών δια του προέδρου της.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος καταγγέλλοντας ότι, παρά το ότι τους αποκαλούσαν ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και σήμερα καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, τους αντιμετωπίζουν τώρα σαν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες «δεν μπορούμε να ενωθούμε, να συνδικαλιστούμε και, έτσι όπως είμαστε διαλυμένοι, μας κάνουν ό,τι θέλουν. Εδώ και χρόνια όλοι οι Έλληνες πολίτες συνταξιοδοτούνται με 35 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εμείς ή πρέπει να έχουμε 37 χρόνια μόνο στο ΤΕΒΕ ή να γίνουμε 60 χρονών και να έχουμε 35 χρόνια εργασίας ή να πάμε στα 65, πάρα πολύ λίγοι, γιατί δεν προλαβαίνουμε για να πάρουμε σύνταξη 600 ευρώ». Ο κ. Αργυρόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι «έβαλαν χέρι» στα αποθεματικά του ταμείου. Ξεκινώντας από την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων των Επαγγελματιών επί κυβερνήσεως Σημίτη είπε ότι «όλοι τότε για το καλό των επαγγελματιών δεχτήκαμε κάποιους όρους. Είχαμε ένα ταμείο υγιέστατο, ΤΕΒΕ, και γίναμε δύο νέα ταμεία ΤΑΕ και ΤΣΑ με προβλήματα. Εμείς σαν συνδικαλιστές θέσαμε κάποιους όρους στην τότε κυβέρνηση για να γίνει ενοποίηση μόνο εάν η πολιτεία καλύψει τα ελλείμματα των δύο ταμείων. Η τότε κυβέρνηση το δέχτηκε αλλά δυστυχώς δεν κάλυψε τίποτα. Τον Ιούλιο του 2006 το Ανώτερο Συνδικαλιστικό όργανο ΓΣΕΒΕΕ ανακάλυψε ότι η τωρινή κυβέρνηση πήγε να περάσει Προεδρικό Διάταγμα που μιλούσε για αύξηση εισφορών μέχρι 30% και μείωση συντάξεων πάνω από 30%. Καταφέραμε με διάφορες κινητοποιήσεις να πάρουν πίσω το Προεδρικό Διάταγμα και να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Υποσχέθηκαν καμιά αύξηση, καμιά μείωση των συντάξεων. Εμείς ως συνδικαλιστές, επειδή το συνταξιοδοτικό είναι στην επικαιρότητα, λέμε ναι στην ενοποίηση των ταμείων μας, αλλά με υγιείς όρους για όλα τα ταμεία».

Ο κ. Αργυρόπουλος
τόνισε ότι πολλά από τα προβλήματα που μεταφέρονται στην Ομοσπονδία βρίσκουν λύσεις, ενώ αναφερόμενος στην δραστηριότητά της μεταξύ άλλων ανέφερε στην πραγματοποιήσει σεμιναρίων για τεχνικούς ασφάλειας, στα σεμινάρια εκμάθησης τουρκικής γλώσσας καθώς και στα σεμινάρια με θέμα «Εισαγωγή στην Πληροφορική».

Τέλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι «ήμασταν ο μόνος φορέας που κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ακούστηκε χθες στην τηλεόραση να λέει στην κ. Υπουργό π0ως το ταμείο μας είναι στο κόκκινο. Αυτό σημαίνει πως τα αποθεματικά του είναι μόνο για δέκα μήνες αν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει αυτά που μας χρωστάει. Συνάδελφοι κάτι πρέπει να κάνουμε για μας και για τα παιδιά μας. Φοβάμαι ότι δεν θα πάρουμε σύνταξη ή θα πάρουμε πολύ λιγότερη από ότι περιμέναμε».

Ακολούθησε η κοπή πίτας και η βράβευση των δυο παλαιών μελών της Ομοσπονδίας, του ζαχαροπλάστη κ. Βασδέκη και τον εμποροράφτη κ. Μπαρδούκα, ενώ δυναμική ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο χορό που ακολούθησε αμέσως μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων. Το φλουρί στα μικρά πιτάκια κέρδισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων κ. Καρδίμη, ενώ το φλουρί στη μεγάλη έτυχε στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ροδόπης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν οι: Γ. Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης, Α. Γιαννακίδης και Χ. Τσαραμπουλίδης, νομάρχης και αντινομάρχης Ροδόπης, αντίστοιχα, Δ. Κοτσάκης και Κ. Ναλμπάντης, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Κομοτηνής, αντίστοιχα, Κ. Αμούτζας, δήμαρχος Ιάσμου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.