«Μοναδες κινητων βιβλιοθηκων και αισθητικης αγωγης»

Από το νομό Ροδόπης άρχισαν προχθές την περιοδεία τους οι κινητές βιβλιοθήκες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που επισκέπτονται τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία του νομού. Τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις κινητές βιβλιοθήκες θα έχουν αυτή τη φορά οι μαθητές από τις εξής περιοχές: Μαρώνεια, Άγιοι Θεόδωροι, Αρριανά, Παγούρια, Ξυλαγανή, Σιδηροχώρι, Δρανιά-Δρύμη, Έβρενος, Πάσσος, Λαμπρό και Φανάρι.

Πρόκειται για το β΄ κύκλο του προγράμματος που εφαρμόζουν οι «Μονάδες κινητών βιβλιοθηκών και αισθητικής αγωγής» για τη νέα σχολική χρονιά 2006-2007, το οποίο υποστηρίζεται, συντονίζεται και παρακολουθείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ανάγνωσης, η καλλιέργεια αισθητικής αγωγής και η δυνατότητα γνωριμίας και επαφής των μαθητών που φοιτούν σε απομακρυσμένα ολιγοθέσια ορεινά δημοτικά σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης μ’ όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα, που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

Για το β΄ κύκλο του προγράμματος των κινητών βιβλιοθηκών μίλησε στον ΠτΘ η Αθηνά Χατζηνικολάου, διευθύντρια Παιδείας-Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας. «Η μια ομάδα των «Μονάδων κινητών βιβλιοθηκών και αισθητικής αγωγής» βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία αυτή τη στιγμή και η άλλη ομάδα στο νομό Ροδόπης. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα επισκεφθούν τα ολιγοθέσια ορεινά δημοτικά σχολεία της περιοχής με σκοπό την προώθηση της ανάγνωσης και την πολιτιστική επικοινωνία. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν όλα τα σύγχρονα μέσα και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του πολιτισμού εν γένει, διότι αυτή η κινητή μονάδα διαθέτει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση για να μπορούν να δουν οι μαθητές οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικό DVD ή να ακούσουν CD. Υπάρχει υπολογιστής με εκτυπωτή και φαξ. Οι κινητές μονάδες είναι πλήρως εξοπλισμένες».

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του βιβλίου στις απομακρυσμένες περιοχές, η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για τα βιβλία στους μαθητές στα σχολεία και η επαφή τους με την αισθητική αγωγή, σύμφωνα με την κ. Χατζηνικολάου.

«Οι τίτλοι των βιβλίων ανέρχονται στους 3.000. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα αποσύραμε κάποιους τίτλους βιβλίων που δεν είχαν μεγάλη απήχηση στα παιδιά για να τα δανειστούν και τα αντικαταστήσαμε με καινούρια βιβλία που τρέχουν στη σημερινή κοινωνία. Οι κύκλοι του προγράμματος θα συνεχίσουν μέχρι το πέρας της σχολικής χρονιάς, κάθε φορά σε διαφορετικά μέρη».

Δυνατότητα να ζητήσουν το βιβλίο της αρεσκείας τους αλλά και οτιδήποτε από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δίνεται στους μαθητές των σχολείων μέσα από τη χρήση του γραμματοκιβωτίου που είναι τοποθετημένος στην κινητή βιβλιοθήκη.«Στην κινητή μονάδα έχουμε και ένα γραμματοκιβώτιο για να αλληλογραφούν τα παιδιά αν θέλουν να ζητήσουν κάτι. Δηλαδή μπορούν να βάλουν μέσα σ’ αυτό το γραμματοκιβώτιο όποιο βιβλίο θα ήθελαν περισσότερο να διαβάσουν, αν έχουν κάποιο παράπονο, αν θέλουν κάτι άλλο να ζητήσουν από το υπουργείο, ακόμα και να τους κάνει δώρο ένα βιβλίο».

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της σχολικής χρονιάς με διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. «Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα ακολουθήσει η ετήσια σχολική γιορτή των βιβλιοθηκών με θεατρικό, παιχνίδι που θα γίνει σε συνεργασία με τους δασκάλους των σχολείων», είπε κλείνοντας η κ. Χατζηνικολάου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.