Μηνυματα με πολλους αποδεκτες στην κεντρικη ομιλια του Αλεξη Τσιπρα απο την Κομοτηνη

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» - «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως διάκριση ή διχαστική λογική»

Η ένατη στη σειρά ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια μιας ημέρας, είχε τη σφριγηλότητα της ηλικίας ενός 42χρονου πρωθυπουργού, και την πίστη, παρά τα μνημόνια που έχουν μεσολαβήσει, στην πραγματικότητα ενός άλλου κόσμου που είναι εφικτός.
 
Με κατάμεστη τη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Arcadia από «συντρόφους», «συντρόφισσες», φίλα προσκείμενους στην κυβερνώσα παράταξη και πολλούς δημοσιογράφους, με συνεχή τηλεοπτική κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση, ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποίησε πλήρως το πολυπληθές κοινό που προσήλθε να τον ακούσει. Με μια ομιλία που προέρχονταν από τη Θράκη κι ακουμπούσε στη Θράκη, την γεωγραφία και την ανθρωπογεωγραφία της οποίας αποδείχθηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά. Μιλώντας για όλες και για όλα. Για τη γεωστρατηγική θέση της Θράκης, που ακόμη δεν έχει επιλέξει τη δυναμική της, για τον αγωγό ΤΑΡ που ήδη κατασκευάζονται από τον IGB που μέλλεται να γίνει, για το φτηνό φυσικό αέριο που θα αξιοποιήσουν μέχρι το 2021 τα νοικοκυριά.
 
Για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη σύνδεσή του με το Μπουργκάς και τη σιδηροδρομική Εγνατία. Για τον πρωτογενή τομέα που είναι ένα από τα μείζονα εργαλεία της περιοχής προς την ανάπτυξη, και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί να θεραπεύει τις ανισότητες χρόνων. Για την αξία της πολυπολιτισμικότητας και την επίσκεψή του στη Φιλλύρα, όπου συνάντησε άνδρες και γυναίκες, -«λίγες γυναίκες», όπως παρατήρησε- «που πρώτη φορά» στα χρονικά του οικισμού τους ήρθαν κοντά με έλληνα πρωθυπουργό, υποσχόμενος να καταβάλλει προσπάθεια να μικρύνει επιτέλους η απόσταση από το κέντρο.
 
Για τη μειονοτική εκπαίδευση και την αξία του δημόσιου σχολείου και για τους μειονοτικούς. Για την προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνόγλωσσου προγράμματος που έχει γίνει, για τη δυνατότητα να συμμετέχουν και μειονοτικοί μαθητές στα ολοήμερα δημόσια σχολεία. Για την αντίθεση της κυβέρνησης προς τις «δυνάμεις» που αξιοποιούν το διχασμό, και προς κάθε λογική διαίρεσης. Για την αποφυγή κάθε πολιτικής γύρω από τις ταυτότητες που εγείρει προστριβές.
 
Τέλος, για το μέλλον της χώρας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι το τελευταίο εμπόδιο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση με την έξοδο της χώρας στις αγορές. Με την υπόσχεση ότι μετά από αυτή θα αρχίσει η δουλειά να μικρύνουν οι αποστάσεις μεταξύ του εθνικού κέντρου και της ελληνικής περιφέρειας, αλλά να μικρύνουν και οι ανισότητες. Να σταματήσει η αιμορραγία του brain drain, να σταματήσουν τα φαινόμενα της διαπλοκής και της ανισότητας στη χώρα και να αρχίσει η πραγματική μεταπολίτευση.
 
Από το σύνολο της ομιλίας του πρωθυπουργού ακολούθως εστιάζουμε σε δυο κομβικά της σημεία, ιδιαίτερα, κατά την άποψή μας, σημαντικά. Στη διαφανή στάση του πρωθυπουργού απέναντι στη γείτονα μεν, αλλά προκλητική Τουρκία, σε σχέση με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με την υπενθύμιση ότι η ιστορία έχει τους δικούς της ρυθμούς, «η ιστορία – ΜΠΟΡΕΙ να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη της πορεία. Μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών ή εις βάρος τους», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας μια ακόμη φορά τη στάση της χώρας έναντι του κυπριακού ζητήματος.
 
Εστιάζουμε, επίσης, στην αναφορά του πρωθυπουργού στη μειονοτική εκπαίδευση και την ανοικτή πρόσκληση προς το μειονοτικό αλλά και το δημόσιο σχολείο και κυρίως την έκκλησή του για ελληνομάθεια, κι ακόμη την ευθεία βολή προς τις δυνάμεις, στο εσωτερικό μέτωπο, που σπέρνουν το διχασμό, εις βάρος ακόμη και της πατρίδας.

«Καλό θα είναι να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις» 

 «[…]Οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και την σταθερότητα με τους γείτονές μας. Αυξήσαμε τις επαφές και τις συναντήσεις μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τις σχέσεις μας. Παραμείναμε σταθεροί στις αρχές μας, αλλά επιμείναμε στον διάλογο και βρήκαμε λύσεις. Όχι μόνο στην οικονομία, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.
 
Στο Προσφυγικό – ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας – επιταχύναμε την εφαρμογή του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ θέσαμε τις βάσεις για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την ενεργοποίηση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά όσον αφορά την ραγδαία μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο.
 

Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς. Η βάση αυτής της συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και βέβαια την σταθερή προσήλωση σε όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε.
 
Η αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών είναι απαράδεκτη. Η παγκόσμια ειρήνη, η ευημερία των λαών, οι διεθνείς ισορροπίες, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις Διεθνείς Συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά σε όλη την περιοχή. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ιστορία όμως – ΜΠΟΡΕΙ να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη της πορεία. Μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών ή εις βάρος τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία και τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας.» 

«Η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί» 

«Αν οι γείτονές μας επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας, δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλον τον Κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Έναν λαό που ζει τόσα χρόνια σε μια διαιρεμένη, διχασμένη πατρίδα. Έναν λαό που δικαιούται να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυητές. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε σταθερά τις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού διεθνούς ζητήματος. Στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ. Παρεμβαίνοντας συγκεκριμένα στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και πιστεύουμε ειλικρινά, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.» 

«Η γεωγραφική θέση της Θράκης, είναι η μεγάλη της προίκα» 

«Αυτοί οι δρόμοι που παλεύουμε να ανοίξουμε – για την ανάπτυξη, για την ειρήνη, για τις αξίες μας, αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό εδώ, στην Θράκη.
 

Η γεωγραφική θέση της Θράκης, είναι η μεγάλη της προίκα. Είναι ο μοχλός με τον οποίο αυτή η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί σε εμπορικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου- συνδεόμενη με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο. Για τον λόγο αυτό, το βάρος της πολιτικής μας, πέφτει, πρώτα από όλα στην αξιοποίηση, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής. Αναφέρομαι κυρίως στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έργο το οποίο επισκέφθηκα σήμερα το πρωί. Στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, και την σύνδεσή του με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Αλλά και στην σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο έως το Μπουργκάς, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά εμπορευμάτων από τον Εύξεινο Πόντο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων. Αναφέρομαι επίσης στην κατασκευή οδικών αξόνων κάθετα στην Εγνατία, που θα αναβαθμίσουν το δίκτυο μεταφορών, αλλά και θα καταστήσουν τον τόπο ταχύτερα και ευκολότερα προσβάσιμο για επισκέπτες. Όλα αυτά τα έργα, σε διάφορες φάσεις σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης, αλλά και μια σειρά μικρότερα έργα υποδομών, στοχεύουν ακριβώς στην στρατηγική που προανέφερα: στην αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Θράκης, του ότι βρίσκεται στην μέση όλων των δρόμων προς την Ευρώπη[…] 

«Η πρόσθετη πρόκληση για την Θράκη είναι η μειονοτική εκπαίδευση» 

«Η πρόσθετη πρόκληση για την Θράκη είναι η μειονοτική εκπαίδευση. Γι’ αυτό, προχωράμε σε στοχευμένες κινήσεις που συνεχίζουν και βαθαίνουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Η προσπάθεια αυτή αφορά αφενός το καθεαυτό μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα που αποτελεί εγγυημένο δικαίωμα της μειονότητας, αφετέρου το δημόσιο σχολείο που αποτελεί επίσης μια εκπαιδευτική επιλογή για πολλούς γονείς. Αφορά επίσης και μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης όπως το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Μουσουλμανικής Μειονότητας», η ενισχυτική διδασκαλία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
 

Κύριος στόχος μας είναι η περαιτέρω μείωση της σχολικής διαρροής, η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εννιάχρονης εκπαίδευσης αλλά και του λυκείου και η κατάκτηση της ελληνομάθειας που θα επιτρέπει στους νέους και τις νέες της μειονότητας να διεκδικούν το μέλλον τους με ίσους όρους στην πατρίδα τους. Ως προς το μειονοτικό σχολείο, στόχος είναι αυτό να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο σε ποιότητα με το δημόσιο σχολείο, μέσω της αναβάθμισης των παιδαγωγικών εφοδίων των εκπαιδευτικών, της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων και των δύο προγραμμάτων, σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες με όλες τις ειδικότητες και ολοήμερο σχολείο.» 

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να υπάρξουν δυνάμεις ή ξένες Αρχές να μας διχάσουν» 

«Και θέλω εδώ να τονίσω, για μια ακόμα φορά, κατηγορηματικά το εξής:
 
Αυτή η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους Ελληνες πολίτες. Και δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως διάκριση η διχαστική λογική. Δεν θα δεχθεί να υπάρξουν δυνάμεις ή ξένες Αρχές που θα αξιοποιήσουν τις διαφορές μας ή τα λάθη του παρελθόντος για να μας διχάσουν. Κάθε πολιτική διαίρεσης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Δεν ωφελεί τίποτα και κανέναν, εκτός από αυτούς που θέλουν το κακό της χώρας μας. Γι’ αυτό δεν σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε πολιτικές που θα προκαλούσαν φοβικές αναδιπλώσεις γύρω από την ταυτότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάγκες όλων των ελλήνων πολιτών. Και οι ανάγκες αυτές σχετίζονται με το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και την ευημερία, με το δικαίωμα όλων στη σύγχρονη παιδεία, με την καταπολέμηση της διαφθοράς, με την παραγωγική ανασυγκρότηση αυτού του τόπου.
 
Αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, δυναμικής περιόδου σε αυτήν την προσπάθεια. Ενός νέου δρόμου.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.