Μηνυμα χωρις αποδεκτη

Η μη ένταξη της Καβάλας και της Δράμας στην Δ΄ Ζώνη κινήτρων συνεχίζει ν’ απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο, που προβληματίζεται για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το αν έκανε τα δέοντα προκειμένου να γίνει η αναπροσαρμογή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Την άποψη για ένταξη των δύο νομών της περιφέρειας στην Δ΄ Ζώνη μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα «κίνητρα των ιδιωτικών επενδύσεων» και ο βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μαρδίρης μίλησε στον ΠτΘ για την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου να συμπεριληφθεί και η περιοχή στην ίδια ζώνη με τη Θράκη, όπως και για τη δραματική καθυστέρηση του υπουργείου ν’ απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στοιχεία που δείχνουν την προβληματική φυσιογνωμία των δύο νομών

«Υπάρχει κατ’ αρχήν μια δέσμευση του υπουργού στο εισηγητικό του αναπτυξιακού νόμου που λέει ότι όταν θα έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα υποβάλλει τροπολογία στη Βουλή για να ενταχθεί η Καβάλα και η Δράμα. Γνωστό είναι ότι από το υπουργείο έφυγε εδώ και καιρό ένα έγγραφο προς την Ε.Ε. που ζητούσε να ενταχθούν η Δράμα και η Καβάλα στην Δ΄ Ζώνη κινήτρων. Η απάντηση της Ε.Ε. ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τεκμηρίωση του αιτήματος η οποία θα αποδεικνύει ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα. Το υπουργείο δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα, κάτι που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόθεση από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα» μεταφέρει ο κ. Μαρδίρης.

Το έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 23 Νοεμβρίου έλεγε ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προσκομίσουν επαρκή στοιχεία που θα αποδεικνύουν σημαντικές μεταβολές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στις εν λόγω περιοχές, οι οποίες να δικαιολογούν την αναπροσαρμογή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων».

Ο κ. Μαρδίρης προβάλει το ερώτημα γιατί μέχρι τώρα δεν απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας. «Κατά πόσο υπάρχει συνέπεια των λόγων και των έργων θα φανεί από τη συνέχεια. Θεωρώ ότι το υπουργείο έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους φορείς της Καβάλας για το πότε θα στείλει τα τεκμήρια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα αξιοπιστίας των υπουργών και της κυβέρνησης. Οι Καβαλιώτες επαγγελματίες ανέμεναν συνέπεια από τη νέα κυβέρνηση και τώρα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

32% η ανεργία στην Καβάλα

Τα ποσοστά ανεργίας στην πόλη της Καβάλας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει ο κ. Μαρδίρης. «Με μια καταμέτρηση που έχει γίνει στον ενεργό πληθυσμό, στην πόλη της Καβάλας, το ποσοστό φτάνει στο 32%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις γυναίκες και τους επιστήμονες». Ο κ. Μαρδίρης σημειώνει ότι είναι λογικό ένας επιστήμονας να διεκδικεί καλύτερους όρους και θέση εργασίας.

Κριτικά διακείμενος απέναντι στον αναπτυξιακό νόμο και στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σχολιάζει. «Κανένας δεν υποστηρίζει ότι αν τυχόν μπει και η Καβάλα στην Δ΄ Ζώνη από τη μια μέρα στην άλλη θ’ αρχίσουν οι επενδύσεις και θ’ αλλάξει το κλίμα υποανάπτυξης που διακρίνει την περιοχή. Όμως, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια μελλοντική προοπτική. Ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι θα πρέπει να χαραχτεί μια πολιτική ανάπτυξης που να συμπεριλαμβάνει όλη την περιφέρεια, δεδομένου ότι θα πρέπει ν’ αναπτυχθεί μια περιφερειακή συνείδηση και μια περιφερειακή προσπάθεια, γενικότερης ανάπτυξης».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.