Μικρη συμμετοχη αγροτων στο συλλαλητηριο για το βαμβακι

Στην ΕΑΣ Ροδόπης δόθηκε τελικά το ραντεβού των αγροτικών συλλόγων της Ροδόπης, των πολιτικών φορέων και των αγροτών το πρωί της Δευτέρας με συνθήματα να «αρθεί η αδικία σε βάρος του Ν. Ροδόπης. Να παραδώσουμε όλα τα βαμβάκια που καλλιεργήσαμε. Να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας». Ανάμεσα στους πολιτικούς που έδωσαν το «παρών» ήταν οι βουλευτές Χρύσα Μανωλιά και Ιλχάν Αχμέτ, ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι Αιγείρου, Σώστη, Αρριανών, κ.κ. Λίτσος, Μουσταφά Ογλού και Χαλήτ Μεμέτ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Δαμιανός Μαρουφίδης και το Δ.Σ. της ΕΑΣ, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Νίκος Σκοπιανός και ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Κρόκος, όπως και εκπρόσωποι των κομμάτων. Μετά τις ομιλίες που έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΑΣ αντιπροσωπεία των ενώσεων των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα στο Γ.Γ. της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλο.

Η μικρή συμμετοχή αποδίδεται από τους διοργανωτές στην ανησυχία των παραγωγών λόγω του καιρού και στην αγωνία τους να παραδώσουν το βαμβάκι, αλλά οφείλεται και στα γενικότερα χαλαρά ανακλαστικά των πολιτών σε παρόμοιες συγκυρίες. Μερίδα, εξάλλου των αγροτών θεωρεί το ζήτημα ως μη γενόμενο και αναμένει να ανέβει η ηρτημένη με τη δεύτερη κατανομή που θα γίνει το Νομέμβρη, περισσότερων από 100.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ο νομάρχης, Άρης Γιαννακίδης μίλησε για συμπαράσταση στους αγρότες, «γιατί όταν αγκομαχάει η αγροτιά ταρακουνιέται όλη η τοπική οικονομία. Η σημερινή συγκέντρωση δεν έχει σχέση ούτε με κόμματα, ούτε με χρώματα. Αποτυπώνει τη λαϊκή οργή των αγροτών. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να ακουστεί η φωνή μας, να εντοπίσει και να πιάσει τους κλέφτες του βαμβακιού που δεν είναι Θρακιώτες». Σχολιάζοντας τη συμμετοχή μόλις 250 αγροτών σε σύνολο 5.263 βαμβακοπαραγωγών ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε: «Είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή εκδήλωση να βρίσκονται 200 αγρότες. Όλοι οι θεσμικοί φορείς, τα κόμματα και οι εκπρόσωποι των πολιτικοοικονομικών φορέων δώσαμε αμέσως μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα το «παρών» στο υπουργείο. Περιμέναμε μια ανταπόκριση από τον κόσμο».

Η βουλευτής Χρύσα Μανωλιά χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του υπουργείου «γιατί δε συνεκτίμησε στον υπολογισμό των κιλών που πρέπει να παραδώσουν οι αγρότες τις ζημιές των 2 προηγούμενων χρόνων. Η απόφαση αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους βαμβακοπαραγωγούς μας και κυρίως γι’ αυτούς που επλήγησαν –χωρίς να φταίνε σε τίποτα –από τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες». Η κ. Μανωλιά επανάλαβε το αίτημα «να παραμένει η ηρτημένη της φετινής χρονιάς τουλάχιστον ίδια με την περσινή».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης, κ. Τζελέπης μίλησε για την αδικία που υφίσταται η Ροδόπη συγκριτικά με τη Θεσσαλία. «Σαν Ομοσπονδία θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Ζητήσαμε από την πολιτεία να μην υπάρχει απόκλιση στη στρεμματική απόδοση ανά παραγωγό στην Ελλάδα πάνω από 15 κιλά.

Φέτος θα παραδώσουμε 50 κιλά λιγότερα από άλλες χρονιές». Ο κ. Τζελέπης σημειώνει ότι το βαμβάκι είναι η μοναδική ελπίδα της περιοχής γιατί το σιτάρι δεν πήγε καλά. «Εάν δεν εισακουστούμε θα κατέβουμε πιο δυναμικά και οργανωμένα, ακόμη και με τρακτέρ. Υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε και δρόμους». Για τη συνάντηση στο υπουργείο ο κ. Τζελέπης εξηγεί ότι ο κ. Μαρουφίδης ως εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε διαφωνήσει με τις αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Σκοπιανός εξήγησε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και η ΠΑΣΕΓΕΣ είχαν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο που οριζόταν από το μέσο όρο της τριετίας, τη φετινή εξέλιξη της παραγωγής και τις κακές προηγούμενες χρονιές. Χαρακτήρισε τη συγκέντρωση προειδοποιητική και τόνισε ότι αναμένονται εξελίξεις το Νοέμβρη, οπότε θα γίνει η δεύτερη επανεκτίμηση. «Τότε, ο κάθε αγρότης θα ζει στο πετσί του το πρόβλημα, όταν θα έχει πολλές ποσότητες εκτός ενίσχυσης». Εκτιμά ότι ούτε στη δεύτερη μοιρασιά οι αγρότες της Ροδόπης θα είναι δικαιωμένοι. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα αγώνα χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων, όπως εξήγησε ο κ. Σκοπιανός.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι των αγροτών επισκέφθηκαν την περιφέρεια κατέθεσαν ψήφισμα στον γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Μιχάλη Αγγελόπουλο, ο οποίος ζήτησε αναλυτική παράθεση των αιτημάτων τους, ενώ δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κυριάκος Κρόκος, αντιπρόεδρος ΕΑΣ, ζητά:

«Επιλέξιμη παραγωγή ικανοποιητική για τους αγρότες»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, γεωπόνος και καλλιεργητής Κυριάκος Κρόκος στις ετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Δευτέρας μίλησε στον ΠτΘ για τις συνθήκες που βιώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί. «Όταν πήραμε τις ηρτημένες παραγωγές είδαμε ότι ο νομός ήταν πάρα πολύ χαμηλά με βάση τους μέσους όρους της τριετίας κι εκεί εντοπίσαμε ότι δεν είχαν συνυπολογιστεί οι δύο πολύ άσχημες χρονιές που είχε η Ροδόπη, το 2003 με το πράσινο σκουλήκι και το 2002 με τα αμάζευτα». Ο κ. Κρόκος κρίνει ικανοποιητική τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής στις διεκδικήσεις απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά θεωρεί ότι το αίτημά τους ικανοποιήθηκε μερικά. Υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο να αντιμετωπιστεί η αδικία. «Διεκδικούμε το επιπλέον για τη Ροδόπη με στόχο να έχουμε μια παραγωγή επιλέξιμη η οποία θα είναι ικανοποιητική για τους αγρότες της περιοχής μας. Στην αντίθετη περίπτωση, ο ευαίσθητος αυτός κοινωνικός χώρος θα χάσει σημαντικά ποσά από την επιδότηση, με δυσμενή αποτελέσματα στην τοπική οικονομία». Ο κ. Κρόκος αισιοδοξεί ότι το αίτημά τους θα εισακουστεί. Στο γειτονικό Έβρο αναφέρει ότι οι αγρότες είναι σε καλύτερη κατάσταση. «Ο Έβρος δεν υπέστη ζημιές το 2002 και το 2003, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ηρτημένες παραγωγές μέχρι και 290 κιλά ανά στρέμμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν η Ροδόπη και η Ξάνθη καθώς είναι οι νομοί με τις πιο χαμηλές ηρτημένες σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας είναι κοινός. Υπάρχει σε όλους μας ένα αίσθημα αδικίας το οποίο θα διορθωθεί πλήρως» καταλήγει ο κ. Κρόκος.

Μ. Αθανασιάδης, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία

«Μεγάλο έλλειμμα στην ενημέρωση των αγροτών»

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία Ροδόπης, Μιχάλης Αθανασιάδης στάθηκε από την αρχή στο πλευρό των αγροτών και δεν είναι λίγες οι φορές που ζήτησε ξεχωριστή συζήτηση για τα αγροτικά στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΠτΘ για το κατά πόσο είναι χρήσιμο να υπολογίζεται η στρεμματική απόδοση από το μέσο όρο της τριετίας με κίνδυνο να επαναληφθούν τα φετινά σενάρια ο κ. Αθανασιάδης αναγνωρίζει ότι ο νομός έχει αδικηθεί λόγω του τρόπου που υπολογίζεται η ποσότητα που θα πρέπει να παραδώσουν οι παραγωγοί. «Η φετινή παραγωγή κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα για την περιοχή μας, δυστυχώς όμως δε συνυπολογίστηκε κι αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές προτάσεις και από μέρους των αγροτών προκειμένου σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της ποσότητας αυτής να γνωρίζει ο κάθε αγρότης από την αρχή την ποσότητα που θα παραδίδει, έτσι ώστε να προγραμματίσει τα στρέμματα που θα σπείρει για να υπάρξει οικονομία και σε ό,τι αφορά το κόστος της εργασίας και της παραγωγής, αλλά να έχουμε και συνακόλουθα οφέλη όπως είναι η υδροοικονομία και η λιγότερη επιβάρυνση της γης από τα λιπάσματα».

Ο κ. Αθανασιάδης θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να αρθεί η αδικία εις βάρος της περιοχής αλλά και για να «δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης προς την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική από μέρους της κυβέρνησης».

Για το αν έγιναν λάθη στους χειρισμούς των διεκδικήσεων απαντά: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση των αγροτών. Δυστυχώς οι αποφάσεις του υπουργείου ελήφθησαν με τη συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Από την πλευρά των συνεταιριστικών οργανώσεων δεν υπήρξε έγκαιρα μια ενημέρωση των αγροτών κι αυτό το διαπιστώνουμε κατά τις καθημερινές μας περιοδείες στα χωριά.

Δυστυχώς πολλοί επιχείρησαν να εμπορευτούν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε» σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες πολιτικές ή προσωπικές. «Το δυστύχημα είναι ότι αυτή τη συμπεριφορά την πληρώνει ο αγρότης αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε το πρόβλημα του αγρότη κι όχι τις πολιτικές διαδρομές και τις κομματικές σκοπιμότητες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.