Δημητρης Χαριτου: «Το στοιχημα των ευρωεκλογων η διαμορφωση ενος προοδευτικου πολου απεναντι στην κυβερνηση Μητσοτακη»

Ο πρώην βουλευτής και μέλος τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την εσωτερική ανασυγκρότηση του κόμματος, την πρόταση δυσπιστίας και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Σε στάδιο ανασύνταξης μέσα από μια συντονισμένη και συγκροτημένη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 75 ημέρες πριν την «μάχη» των ευρωεκλογών.

Αυτό κατέθεσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 29 Μαρτίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, με την αφορμή και των χθεσινών πρώτων ανακοινώσεων των 400 υποψηφίων για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου που θα αναδείξουν τους υποψηφίους του κόμματος για την ευρωβουλή.

Ανάμεσά τους και υποψήφιοι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την διοικητική πρωτεύουσα της οποίας, την Κομοτηνή, αναμένεται να επισκεφθεί η πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κ. Δώρα Αυγέρη.

Το «στοίχημα» πάντως των ευρωεκλογών σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων να αποτελέσει όχι η δεύτερη ή η τρίτη θέση, αλλά ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πρωτοστατεί στην διαμόρφωση ενός εναλλακτικού της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη προοδευτικού πόλου. «Αυτός για μένα είναι ο πολιτικός στόχος της μάχης των ευρωεκλογών και προφανώς δεν μπορώ να το  προσδιορίσω  εκλογικά, αριθμητικά, γιατί αυτό επαφίεται  ακριβώς  στις θέσεις, τους ρόλους που τους δίνει  η ίδια  η κοινωνία με  τις  επιλογές της» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε πράγματι  να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να είμαστε η δύναμη που θα συμβάλουμε πρωταγωνιστικά  για να  διαμορφωθεί αυτός ο εναλλακτικός, ισχυρός  πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Μητσοτάκη».

Πέραν της προετοιμασίας για την κρίσιμη μάχη της 9ης Ιουνίου, ο κ.Χαρίτου έκανε λόγο για μια εν εξελίξει προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος σε πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας, ούτως ώστε «πράγματι συντεταγμένα, όχι μόνο πανελλαδικά  αλλά και τοπικά, να δώσουμε όσο  είναι δυνατόν με μεγαλύτερη επιτυχία την μάχη των ευρωεκλογών», για να εξηγήσει πως και στην περιοχή μας «παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και βέβαια θα  δώσουμε τη μάχη όσο είναι δυνατόν με μεγαλύτερη συσπείρωση και  ενότητα δυνάμεων, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό  αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην τριήμερη διαδικασία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών ο κ. Χαρίτου υπογράμμισε το μεγάλο κοινωνικό κύμα που έχει διαμορφωθεί και το οποίο ζητά την μη συγκάλυψη του εν λόγω εγκλήματος, το οποίο όπως τόνισε σε συνδυασμό και κάτω από τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, που όλοι γνωρίζουμε και ζούμε, διαμόρφωσαν ένα τοπίο στο οποίο ακόμα και οι βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν υπέρ της παραίτησης του πρώην υπουργού μεταφορών και υποδομών.

«Βαριά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόταση δυσπιστίας»

Αυτή την αναγκαιότητα όπως εξήγησε υπηρέτησε η πρόταση δυσπιστίας προς τη κυβέρνηση, με σκοπό  να ασκηθεί το μέγιστο της πίεσης, πρόσθεσε εκφράζοντας την άποψη πως για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από τη διαδικασία αυτή «βαριά τραυματισμένος».

«Η μειωμένη αλαζονεία που διέθετε, δεν μπορούσε να κρύψει ότι ουσιαστικά δεν απάντησε  στα κρίσιμα ερωτήματα που έβαζε, όχι η αντιπολίτευση, αλλά η κοινωνία» ανέφερε τονίζοντας πως πέραν όλων των υπολοίπων στην προσφιλή του τακτική «υποχρεώθηκε στην αποπομπή δυο εκ των στενότερων συνεργατών του, καθώς ως απεσταλμένοι του για  συμβιβασμό με “ολιγάρχη”, δεν τα κατάφεραν και αποκαλύφθηκαν».

Ερωτηθείς ως προς την αντιπολίτευση ο κ.Χαρίτου εξέφρασε την άποψη ότι βγήκε συνολικά αναβαθμισμένη, πρώτα και κύρια «ανταποκρίθηκε σε ένα αίσθημα  της κοινωνίας». «Δεν  έχει σημασία ποιος είχε την πρωτοβουλία, σε αυτό το κοινωνικό αίσθημα είμαι  βέβαιος ότι βγαίνει πιο  αναβαθμισμένο και το επίπεδο της συνεργασίας των προοδευτικών  δημοκρατικών δυνάμεων» ανέφερε εκφράζοντας την πεποίθηση πως «στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει συνέχεια, δεδομένου ότι αυτό έχει ανάγκη όλος ο δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος».

«Πιθανός ο εκλογικός αιφνιδιασμός μετά τις ευρωεκλογές»

Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο η κοινωνική αυτή απαίτηση να εξωθήσει τον Πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως «ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν χάσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων» για να τονίσει πως το μεγάλο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας θα γιγαντωθεί.

«Η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή η μομφή σε μια κυβέρνηση, ουσιαστικά είναι η οδός για να οδηγηθεί η  χώρα σε εκλογές και το είπε ακόμα πιο καθαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο κ.Κασσελάκης, που ζήτησε την παραίτηση του κ.Μητσοτάκη με αξιοπρέπεια ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές» πρόσθεσε για να τονίσει πως «αν η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σταθμίσει τις εξελίξεις για το τι θα βγει στην  κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι προφανές ότι θα δει το τι θα προκύψει ως κοινωνική δυσαρέσκεια  και  προφανώς θα κάνει  τις  επιλογές». «Μέσα σε αυτές  πιθανόν να είναι και ένας εκλογικός αιφνιδιασμός  το αμέσως επόμενο διάστημα, ο οποίος πλέον ωστόσο δεν θα είναι αιφνιδιασμός γιατί η κοινωνία αντιλαμβάνεται αυτή την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές  πολιτικές που ασκεί, την πολιτική  συγκάλυψης και καταπάτησης του κράτους δικαίου, όπως το έχουν αντιληφθεί και οι ευρωπαίοι» κατέληξε για να τονίσει πως «ουδείς δεν θα αιφνιδιαστεί πλέον αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε  μια τέτοια απόφαση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.