Μικρη η συμμετοχη· μεγαλη η αγωνια για το μελλον του κλαδου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στο κτίριο της Περιφέρειας - «Κάτω τα χέρια από την Κτηνοτροφία» βροντοφώναξαν

Κτηνοτρόφοι από όλη την ΑΜΘ αψήφησαν τα δριμέα καιρικά φαινόμενα, με το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν την περιοχή και συγκεντρώθηκαν, το πρωί της Πέμπτης, όπως είχαν προαναγγείλει, μπροστά από το κτίριο της περιφέρειας, προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου. Καίτοι η συμμετοχή δεν χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, όπως σχολίασαν αρνητικά και οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι, αυτό δεν θα τους αποθαρρύνει, όπως διαβεβαίωσαν, από το να συνεχίζουν να αγωνίζονται προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες -οικονομικές και μη- κάτω από τις οποίες καλούνται σήμερα να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
 
Το παρών στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων έδωσαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. 
 
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική διάλυσης, που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας» επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ σε σχετικό ψήφισμα που συνέταξαν, στρέφοντας τα βέλη τους προς τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές στον κλάδο. «Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας» εξηγούν σχετικά για να υπογραμμίσουν πως «η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης».
 
«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας» υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ για να περιγράψουν στη συνέχεια τις κυβερνητικές πολιτικές ή παραλείψεις που, κατά τη γνώμη τους, εξωθούν σε μαρασμό τον κλάδο. «Ξεκινήσατε με την άδική διανομή της ΚΑΠ το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου» τονίζουν. 

«Μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά» 

Παράλληλα, απευθυνόμενοι προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνουν πως «μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα, και εσείς μέχρι σήμερα τους χαϊδεύετε» για να εξηγήσουν πως «δεν αρκεί να διατυμπανίζετε ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια».
 
Και συνεχίζουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ «η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες, για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας». 

«Καταστροφική η πολιτική που εφαρμόζετε» 

«Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε» τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, διαβεβαιώνοντας σε κάθε τόνο πως «με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς… κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία». 

Συνεργασία για τα προβλήματα που αφορούν την Περιφέρεια ΑΜΘ 

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως τα αιτήματά τους, όσο αφορά την Κυβέρνηση, θα τα μεταφέρει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στην συνάντηση που θα έχουν οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Όσο για τα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, όπως οι δασικοί χάρτες και τα βοσκοτόπια, τόνισε πως θα έχουν ξεκάθαρη ενημέρωση όταν αυτά θα συζητούνται, για να δουν πού θα καταλήξουν. Επίσης για τα έργα υποδομής που δεν έχουν γίνει ακόμα, σημείωσε πως έχουν εγκριθεί έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όμως πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένες διαδικασίες του νόμου, και θεωρεί πως θα προχωρήσουν σύντομα. 

Απαραίτητη η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου 

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ τόνισε πως «η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων είναι δικαιολογημένη, γιατί έχουν  πληγεί έντονα τη φετινή χρόνια».
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρόλο που οι καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή, θεωρεί πως αυτό που συμβαίνει στη κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στην αιγοπρόβατοτροφία, έχει οδηγήσει στα όρια τον κτηνοτροφικό κόσμο, και δεν γίνεται πια λόγος για μείωση εισοδήματος ,αλλά για την ίδια την  ύπαρξη και την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, με άμεσες επιπτώσεις στη τοπική ανάπτυξη και την οικονομία.
 
Παράλληλα ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως  αναμφισβήτητα  σημαντικά  μέτρα που ελήφθησαν και κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, όπως η σήμανση της προέλευσης στο γάλα, η ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα γάλακτος και κρέατος, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενίσχυση μέσω de minimis των κτηνοτρόφων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κά., είναι αναγκαία μεν, δεν αρκούν όμως για να ανακόψουν την φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας, κάτω από το βάρος των χρόνιων και μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά και της ομηρίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.
 
«Οφείλουμε όλοι, ιδιαίτερα όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης, όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να αναλάβουν πρωτοβουλίες  για την επεξεργασία και συνδιαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακοπή της φθίνουσας πορείας. Ενός προγράμματος για την ανόρθωση της κτηνοτροφία μας, αξιοποιώντας  τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτουμε ως περιοχή» ανέφερε, τονίζοντας πως με ένα τέτοιο σχέδιο στο τραπέζι μπορούμε να πείσουμε αλλά και να διεκδικήσουμε από το ΥΠΑΑΤ λύσεις για τους κτηνοτρόφους και το τόπο. 

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ 

-Άμεση εφαρμογή μέτρων για την κτηνοτροφία.
-Πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής.
-Εφαρμογή της εξόφλησης της παραγωγής εντός 60 ημερών.
-Εφαρμογή ενίσχυσης μέσω de minimis λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι.
-Εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων.
-Εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού των 15.000€ κατά έτος προσαρμοσμένο στον πρωτογενή τομέα.
-Ένταξη των μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ.
-Άμεση ακύρωση της μείωσης της αποζημίωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωονόσους και επαναφορά της στα προηγούμενα επίπεδα.
-Ενεργοποίηση της περιφέρειας και των δήμων της ΑΜΘ για κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής για την κτηνοτροφία.
-Προσοχή στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την περιφέρεια μέσω των οποίων οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά τρεις φορές, ώστε να επέλθει ισορροπία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
-Προσοχή στην κύρωση των δασικών χαρτών και στα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων.
-Ενίσχυση μέσω de minimis για τρίτη χρονιά των 85 κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.
-Απαράδεκτη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μην εντάξει τις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα όπως έγινε για τη Θράκη, δημιουργώντας μια περιφέρεια δύο ταχυτήτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.