Μηδενικη Ανοχη, ΠΕΡΠΑΤΩ και ΚΕΕΡΦΑ ενωσαν τα χερια εναντια στους διαχρονικους φραχτες, τον φασισμο και τον ρατσισμο

Με την πραγματοποίηση δύο πορειών, στην Ορεστιάδα και στις Καστανιές, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι διήμερες δράσεις της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) ενάντια στο φράχτη του Έβρου και υπέρ της ελεύθερης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας.
 
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, με αφορμή την κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στον φράχτη, ο κ. Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και μέλος της Κίνησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» και ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών έκαναν μια στάση στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ προκειμένου να συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Μηδενική Ανοχή» και ο ΠΕΡΠΑΤΩ, υπενθυμίζοντας σε όλους πως πέρα από τους υλικούς φράχτες τα άτομα με αναπηρία έρχονται αντιμέτωπα και με άλλους διαχρονικούς φράχτες στη ζωή τους. 

Αντώνης Ρέλλας «Για εμάς ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν κάνει διακρίσεις»

«Διασύνδεουμε τους φράχτες που εμποδίζουν την απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους ανθρώπους με αναπηρία με τον «φράχτη της ντροπής», τον φράχτη του Έβρου, και όλα αυτά που συμβαίνουν αναφορικά με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Ρέλλας εξηγώντας το περιεχόμενο της εκδήλωσης.
 
«Οι φράχτες για τους ανθρώπους με αναπηρία» συνέχισε «είναι διαχρονικοί και πρωτίστως σχετίζονται με τις νοοτροπίες. Σχετίζονται με το στίγμα, με τις προκαταλήψεις που έχει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για τους ανθρώπους με αναπηρία. Τα παραπάνω μάλιστα πολλές φορές έχουν ως πρωταγωνιστές και τους ίδιους τους ανάπηρους».

Μάλιστα ο κ. Ρέλλας εξήγησε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν να κάνουν μόνο με το υλικό περιβάλλον και τις υποδομές όπως πολύ νομίζουν αλλά αφορούν και όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. «Η εκδήλωση δεν σχετίζεται απλά με το κομμάτι που λέμε εμείς ως πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον αλλά και με το κομμάτι που σχετίζεται με το περιεχόμενο, είτε στην πληροφορία από τα ΜΜΕ είτε στον πολιτισμό είτε στην υγεία» διευκρίνισε.
 
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της «Μηδενικής Ανοχής» στις δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στον φράχτη του Έβρου ο ίδιος παρατήρησε πως «η αναπηρία είναι καθολική εμπειρία. Έτσι λοιπόν σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που βιώνουν διαχρονικά ρατσισμό και διακρίσεις. Ένα 30% των ανθρώπων που έρχονται στην χώρα μας μέσω των μεταναστευτικών ροών έχουν αναπηρία. Πέρα και έξω όμως από το γεγονός ότι υπάρχουν ανάπηροι μεταξύ των προσφύγων, για εμάς ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν κάνει διακρίσεις. Οφείλουμε και είναι υποχρέωση μας να συμμετέχουμε στη διαδήλωση ενάντια στον φράχτη του Έβρου».
 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκουμέντο από την κατάληψη του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών «Από το άσυλο στην κοινωνία» ενώ στη συνέχεια μίλησαν για την εν λόγω εμπειρία τους τα μέλη της Κίνησης «Μηδενική Ανοχή» κ.κ.Αντώνης Ρέλλας, Έρη Αρίκου και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος.
 
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και των μελών της Κίνησης «Μηδενική Ανοχή» τόσο γύρω από την υφιστάμενη κατάσταση του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών αλλά και γενικότερα γύρω από το ζήτημα της αποϊδρυματοποίησης, με τα μέλη της Κίνησης να προκρίνουν τη δημιουργία ανοιχτού τύπου δομών, όπως αυτές που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά και στην κατεύθυνση αποφυγής του καθημερινού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ενώ στην έναρξη της ο κ. Θανάσης Παπαντωνόπουλος, μέλος της Κίνησης «Μηδενική Ανοχή» προχώρησε σε ακουστική περιγραφή του περιεχομένου της. 

Πέτρος Κωνσταντίνου «Δεν μπορείς να υποβάλλεις κατατρεγμένους ανθρώπους στο βασανιστήριο της αντοχής, αν μπορούν δηλαδή να περάσουν με τη βάρκα απέναντι μέσα σε ένα τρικυμισμένο πέλαγος»

Με τη σειρά του ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ σημείωσε τη χαρά του που βρίσκεται στη Θράκη, μια περιοχή με «βαριά» ιστορία όπως εξήγησε ο ίδιος καθώς είναι η γη του «Σπάρτακου», του ηγέτη της μεγαλύτερης εξέγερσης δούλων που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα. Μάλιστα ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει και έναν παραλληλισμό του Σπάρτακου του χθες με το σήμερα της Θράκης και τα όσο διημείφθησαν μεταξύ αγροτών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης παρατηρώντας πως και στην επίμαχη περίπτωση ένα από τα πανό των αγροτών είχε την υπογραφή «Σπάρτακος» και σχολιάζοντας πως τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά.
 
Αναφορικά με την παρουσία του στη Θράκη και το διήμερο δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θράκη με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε πως η κορύφωση των διαδηλώσεων πραγματοποιείται εν μέσω τραγικών συνθηκών καθώς πλησιάζουν τους 40 μόνο οι πρόσφατοι πνιγμοί παιδιών στο Αιγαίο. «Αυτός είναι ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες διότι η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά της. Με την Ελλάδα να έχει τον φράχτη του Έβρου αναγκάζονται οι πρόσφυγες να στρέφονται στα κυκλώματα διακινητών για να περάσουν τα σύνορα από το προηγούμενο καλοκαίρι. Τα σύνορα ανοίξανε μεν αλλά το σημείο που άνοιξαν είναι χαραγμένο με πόνο, δάκρυα και πνιγμένους ανθρώπους» υποστήριξε θυμίζοντας πως και πριν την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο η τοπική κοινωνία είχε διαδηλώσει κατά της κατασκευής του, όπως και μια σειρά από δήμαρχοι όλης της χώρας ήταν αντίθετοι με το χτίσιμο του.
 
Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης ήταν πάντα αλληλέγγυες στους πρόσφυγες σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που έψαχναν κάθε τόσο για αποδιοπομπαίους τράγους.
 
«Ακόμη και σήμερα», θύμισε ακολούθως, «στο νοσοκομείο της Κομοτηνής υπάρχει ένα αρχείο DNA των άγνωστων νεκρών που πνίγηκαν στον Έβρο ή σκοτώθηκαν στα ναρκοπέδια που υπάρχουν στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» για να υποστηρίξει πως ως ΚΕΕΡΦΑ «δεν θέλουμε ο Έβρος να έχει αυτό το όνομα. Θέλουμε να έχει τον χαρακτηρισμό ενός τόπου αλληλεγγύης και νομίζω ότι η τοπική κοινωνία είναι συντριπτικά με τον κόσμο της αλληλεγγύης».
 
Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ΕΕ υπερθεματίζοντας πως η κατάσταση είναι τραγική. «Μιλάμε για μια ΕΕ η οποία αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα για το αυτονόητο, το οποίο είναι να δίνει προστασία, στέγη και άσυλο στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να ανατρέψουν αυτό το διεθνές κεκτημένο, ενοχοποιώντας τους μετανάστες, κινδυνολογώντας και κουνώντας το σκιάχτρο της ισλαμοφοβίας» υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς τέλος σχετικά με το μεγάλο ποσοστό αναπήρων προσφύγων που περνούν τα σύνορα ο ίδιος μίλησε για λογικό φαινόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τρέχουν να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, όντας θύματα πολέμου. «Επομένως χρειάζεται απόλυτος σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορείς να υποβάλλεις κατατρεγμένους ανθρώπους στο βασανιστήριο της αντοχής, αν μπορούν δηλαδή να περάσουν με τη βάρκα απέναντι μέσα σε ένα τρικυμισμένο πέλαγος. Γι’ αυτό λέμε ανοιχτά σύνορα. Είναι καλοδεχούμενοι όλοι και θα τα λύσουμε όλα ακόμα και στο οικονομικό κομμάτι. Μη μας τάσσουν Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες του Αιγαίου όταν μας κόβουν τις συντάξεις. Να διαγράψουν το χρέος ώστε να βρούμε λεφτά και για τις συντάξεις και για τους ανάπηρους και για όλους μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.