Μιχαλης Μιμιρινης, υποψηφιος βουλευτης Ροδοπης με το ΜεΡΑ25 «Οι πολιτες να δωσουν δυναμη στην αριστερα που ερχεται απο το μελλον και μιλαει για ζητηματα που μας απασχολουν τωρα»
Ο Μιχάλης Μιμιρίνης υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΜέΡΑ25 αποτέλεσε μία από τις νέες εισόδους στην τοπική πολιτική σκηνή της Ροδόπης.
Γέννημα θρέμμα Κομοτηναίος, αν και οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις ως πανεπιστημιακός Καθηγητής στην Αγγλία και ερευνητής επισκέπτης στα πανεπιστήμια της Ουψάλα (Σουηδία) και του Τέξας στο Ώστιν (ΗΠΑ), επέστρεψε στα πάτρια εδάφη του για να επικοινωνήσει την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την χώρα αλλά και την περιοχή μας ειδικότερα, αλλά πρωτίστως για να συνομιλήσει με τον κόσμο της Ροδόπης για τα ανοιχτά πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μετά από μία σύντομη λόγω πολιτικών εξελίξεων προεκλογική περίοδο ο ίδιος κάνει τον απολογισμό αυτής στις σελίδες του «ΠτΘ», δηλώνοντας έτοιμος για την συνέχειά της παρουσίας του στην περιοχή και την επόμενη ημέρα της 7ης Ιουλίου.
Ο λόγος στον ίδιο…
ΠτΘ: κ. Μιμιρίνη οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν και μία πρώτη επαφή για εσάς με της κεντρικής πολιτικής σκηνής, υπό την θέση μάλιστα του υποψηφίου. Λίγο πριν το τέλος αυτής, πώς ήταν για εσάς αυτή η εμπειρία;
Μ.Μ.: Ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και διαφορετική και ως προς την οπτική μας ως πολιτικός σχηματισμός, εμπειρία. Και προσωπικά βέβαια ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι αυτή η διαφορετικότητα, αυτός ο διαφορετικός τρόπος απεύθυνσης και η θεματολογίας μας, αναγνωρίστηκε και εν μέρει αγκαλιάστηκε και από κάποιο κόσμο. Υπήρχε σαφώς και μία προσωπική διάσταση για μένα, υπό την έννοια ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να δω πολλούς συμμαθητές μου, ανθρώπους που ήμασταν μαζί σε κινηματικές συναντήσεις, μορφωτικά ζητήματα και συζητήσεις, σε χώρους του πολιτισμού, να ξαναβρεθούμε αυτή τη φορά και με ένα πολιτικό πρίσμα. Ενδιαφέρουσα όμως ήταν πάρα πολύ και η επαφή με τον κόσμο. Έκανα την συνειδητή επιλογή να αφιερώσω χρόνο έξω από την Κομοτηνή, στους οικισμούς, στην παραλία, στον ορεινό όγκο, μία επιλογή για την οποία είμαι περήφανος, και άξιζε πραγματικά για να δούμε τι πιστεύουν οι πολίτες, οι αγρότες, ο κόσμος σε μικρούς οικισμούς. Ήταν συνολικά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία.
«Ο κόσμος δεν έχει σηκώσει λευκή σημαία, δεν έχει παραιτηθεί, αλλά αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τα προβλήματα, τα κοιτάει κατάματα»
ΠτΘ: Ποια είναι η επίγευση που σας άφησαν αυτές οι συζητήσεις; Τι είναι αυτό που κατανοήσατε;
Μ.Μ.: Οι εντυπώσεις ήταν πολλές. Σαφέστατα μια καθεστωτική προπαγάνδα από τα media για τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη δεν περνάει με τον κόσμο. Σίγουρα στις συζητήσεις που έκανα η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου συζητούσε για τις ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη, τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 και όχι για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει εισαχθεί με κάποια πρόθεση από δημοσιογράφους, κλπ. Από τους δημοσιογράφους που τους ενδιέφερε αυτή η κάπως διαφορετική προσέγγιση για το πολιτικό εγχείρημα ΜέΡΑ25 και για τον πολιτικό Γιάνη Βαρουφάκη. Ήταν επίσης πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι ο κόσμος δεν έχει σηκώσει λευκή σημαία, δεν έχει παραιτηθεί, αλλά αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τα προβλήματα, τα κοιτάει κατάματα, δεν υπεκφεύγει και ίσως προτείνει και κάποιες λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και γνωρίζουμε ότι μάλλον δεν θα μας οδηγήσουν σε παραγωγικά αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μια αγωνία, μια συζήτηση και οι προτάσεις μας ακούστηκαν. Αυτό που κατανόησα από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ότι δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια. Αυτή η αίσθηση της επιτήρησης, η επίπτωση που έχει στην επιχείρηση, στον τζίρο, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη υφίσταται. Δεν είδα την αφήγηση για το τέλος των μνημονίων να ενσωματώνεται, να γίνεται πιστευτή από τον κόσμο τουλάχιστον της Ροδόπης. Υπήρχε και ένα παράπονο για την ποιότητα και την ποσότητα ή την ένταση αν θέλετε της εκπροσώπησης. Υπήρξε δηλαδή εκείνη η διάσταση ότι όχι μόνο η απερχούσα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά και προηγούμενοι πολιτευτές δεν ήταν εκεί, όταν έπρεπε για ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά, όπως για παράδειγμα σε πολλά χωριά υπάρχει ζήτημα με το νερό. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα.
«Ο κόσμος να δώσει μια ευκαιρία σε προτάσεις που έρχονται από το μέλλον και δίνουν μια υλοποιήσιμη, εφαρμόσιμη και ρεαλιστική προοπτική»
ΠτΘ: Μας μεταφέρετε την αδιαφορία και την κούραση που νοιώθουν δηλαδή σήμερα οι πολίτες;
Μ.Μ.: Υπάρχει μια κόπωση, όπως επίσης υπάρχει και με πολιτικά χαρακτηριστικά κάποια επιφύλαξη από τον κόσμο, ο οποίος θα αποφασίσει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Είδα κόσμο, ο οποίος παρόλο που θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν γνωρίζει ακριβώς και δεν έχει και τον ενθουσιασμό που ίσως θα περίμενε κανείς. Αυτό έχει και μια εξήγηση γιατί η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει ουσιαστικά στις εκλογές με ένα κρυφό πρόγραμμα. Είδαμε πάρα πολύ εικόνα, είδαμε πάρα πολύ αέρα νίκης, αλλά δεν είδαμε τι θα γίνει με το ασφαλιστικό. Δεν είδαμε τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό. Κα από την άλλη έναν κόσμο που είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με μια αίσθηση παγίδευσης σε ένα αναγκαίο κακό. Όχι καθολικά, αλλά υπήρχε αυτό σαν χαρακτηριστικό. Και σ' αυτόν τον κόσμο λέμε να πάρει μια βαθιά ανάσα, να δει την αλήθεια κατάματα, να δει το τέλος του πολιτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, να ξανασηκωθεί και να δώσει μια ευκαιρία σε προτάσεις που έρχονται από το μέλλον, που συζητούν για το μέλλον και το παρόν και που δίνουν μια υλοποιήσιμη, εφαρμόσιμη, ρεαλιστική προοπτική. Αναγνωρίζουμε αυτό το αίσθημα κόπωσης και παγίδευσης, είναι η απογοήτευση για πάρα πολύ κόσμο που πίστευε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθεί κανείς ιδίως στις παραμονές μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαχείρισης που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από τη Δευτέρα.
«Χρειάζεται μια αριστερή πρόταση που δεν έχει τα αμαρτήματα του παρελθόντος»
ΠτΘ: Η νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείριση αναφέρετε σε μία πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή σε οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό βρίσκεται στη διοίκηση της χώρας;
Μ.Μ.: Δεν θα απαντήσω υποθετικά σε αυτή την ερώτηση. Η Public Issue, που είναι κατά τη γνώμη μου η εγκυρότερη εταιρεία δημοσκοπήσεων έδωσε 15,5% προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, οπότε το ζήτημα είναι το είδους αντιπολίτευση θα έχουμε σε αυτή τη διακυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μια αντιπολίτευση που δεν έβαλε την υπογραφή της στα μνημόνια, μια αντιπολίτευση η οποία μιλάει για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική καταστροφή, και βλέπει ένα διαφορετικό μοντέλο για την οικονομία. Χρειάζεται μια αριστερή πρόταση που δεν έχει τα αμαρτήματα του παρελθόντος και μ' αυτή την έννοια θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κάνει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τρένων που χρησιμοποιεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης πάρα πολύ συχνά, πώς θα μπορέσει να καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία για ιδιωτικοποιήσεις όταν ξεπούλησε τα τρένα;
«Πρέπει να υπάρχει μια φωνή η οποία θα κάνει προγραμματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που θα συμφωνεί στα προτάγματα του μνημονιακού παρόντος»
ΠτΘ: Το ΜέΡΑ25, μιας και αναφερθήκατε σε δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι κατοχυρώνει την παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ποιος είναι ο στόχος του ΜέΡΑ25, ως προς τον ρόλο που ευελπιστεί να επιτελέσει την επόμενη μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μ.Μ.: Πρέπει να υπάρχει μια φωνή, μια δύναμη, η οποία θα κάνει προγραμματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία όμως θα συμφωνεί στα προτάγματα του μνημονιακού παρόντος, δηλαδή την πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων και της υψηλής φορολόγησης, την πολιτική που οδήγησε στην ερημοποίηση της χώρας, στην φυγή των νέων, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Αυτή την αντιπολίτευση θα κάνουμε, έχει εξηγηθεί ότι ως προγραμματική δέσμευση, όταν και όπου βλέπουμε κάτι καλό θα το υπερψηφίζουμε, δεν θα είναι δογματική δηλαδή, δεν θα είναι όχι σε όλα. Ο διάλογος θα γίνεται και πρέπει να γίνεται και αυτό νομίζω σε μια μικρή κλίμακα κάναμε και στον νομό μας. Ήμασταν ανοιχτοί, μίλησα προσωπικά με όσους συνυποψηφίους και πολιτικές παρατάξεις μπορούσα και αυτό έγινε σε ένα καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Εμείς αξιολογούμε ως σημαντικό τον διάλογο, αλλά ούτε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που συνεχίζει το μνημόνιο θα δώσουμε, ούτε ψήφο εμπιστοσύνης που θα προωθήσει αγωγούς στη βόρεια Ελλάδα που θα ρημάξουν τη γη μας, ούτε σε πολιτικούς διαχειριστές που θα προχωρήσουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ούτε σε κυβέρνηση που θα ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές για να καταληστέψουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας στις Σάπες και να εξορύξουν τον χρυσό.
«Καλούμε τον κόσμο να δώσει την ευκαιρία σε αυτό το διαφορετικό, ριζοσπαστικό εγχείρημα, που συνδέει καλές πτυχές και προτάσεις της αριστεράς με ζητήματα πιο τεχνοκρατικά»
ΠτΘ: Πώς οριοθετείτε εσείς και τον προσωπικό σας στόχο και τον στόχο του ΜέΡΑ25 για τις εκλογές;
Μ.Μ.: Σαφέστατα θα είμαι παρών και την επόμενη ημέρα. Έχουν ανοίξει οι συζητήσεις με διάφορους φορείς, συλλογικότητες, μιας και αυτές οι συλλογικές συζητήσεις και ήταν κάτι το οποίο το είχα σκεφτεί πριν αποφασίσω να κατέλθω υποψήφιος. Έχουμε μια θετική διάθεση και βλέπουμε με αισιοδοξία το αποτέλεσμα της Κυριακής, θα ήθελα όμως να ζητήσω από τους πολίτες που το σκέφτονται να μας υποστηρίξουν, γιατί πολλές φορές αυτά τα πράγματα είναι ευμετάβλητα. Υπάρχει κόσμος που θέλει να είναι το ΜέΡΑ25 στη βουλή. Σ' αυτόν τον κόσμο λέμε ότι είναι στο χέρι του να είναι το ΜέΡΑ25 στη βουλή. Να δοθεί η ευκαιρία σε αυτό το διαφορετικό, ριζοσπαστικό εγχείρημα, που συνδέει καλές πτυχές και προτάσεις της αριστεράς με ζητήματα πιο τεχνοκρατικά, τεχνοκρατικούς τρόπους επεξεργασίας, πιο συγκεκριμένη, πιο αποτελεσματική, να τον δούνε αυτόν τον συνδυασμό και να του δώσουν αυτή την ευκαιρία και τη δυνατότητα.
Ήταν μια θετική εμπειρία, ο κόσμος να κρατήσει το κεφάλι ψηλά και τόσο στη κάλπη όσο και μετά την κάλπη, να μην αφήσει την απαισιοδοξία, τον κυνισμό, τις προσωπικές ατζέντες να επικυριαρχήσουν. Οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Εμείς ως ΜέΡΑ25 θέλω να απευθύνω έκκληση σε τρεις ομάδες.
Αρχικά στους νέους και τις νέες, ως ο σχηματισμός που έχουν την πιο πειστική και επείγουσα πρόταση για την περιβαλλοντική αλλαγή και την κλιματική καταστροφή, να κοιτάξουν το πρόγραμμά μας, και να μας δώσουν τη δύναμη να το συνεχίσουμε.
Θα ήθελα να απευθυνθώ επίσης στις γυναίκες ψηφοφόρους. Και στο νομό μας, στο μέτρο του δυνατού, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα, όπως η ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια των επιχειρήσεων, τις ίσες απολαβές, την ενδοοικογενειακή βία, και όλα αυτά είναι πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Τέλος, ειδικά στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, με τις γνωστές ευαισθησίες τους και τις ιδεολογικές τους αναφορές, μια έκκληση να δώσουν δύναμη στην αριστερά που έρχεται από το μέλλον, στην αριστερά που μιλάει για ζητήματα που απασχολούν τώρα και όχι να μείνουν με την αριστερά του παρελθόντος και τον λόγο του παρελθόντος. Με γενναιότητα θα ήθελα να τους ζητήσω να δώσουν σε αυτή την αριστερά αυτή την ευκαιρία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.