Μια βραδια… «ηδυσμενω λογω»

Πρωτότυπη ιδέα, όμορφη, με μουσική, χορό και ποίηση… Ξεκίνησε από την κα Ουρανία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη του Ωδείου Μενέλαου Συκάκη, με την προτροπή «να δέσουμε την κλασική μουσική με την ποίηση».

Ο τίτλος δανεισμένος από τον ορισμό της τραγωδίας του Αριστοτέλη – φιλόλογοι γαρ οι διοργανωτές – «και την προτροπή του ποιητή να βλέπουμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Γι’ αυτό τα ποιήματα αναδίνουν τη χαρά της ζωής και τις αξίες της, την ελπίδα και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη, αλλά προπάντων στους θεατές το βράδυ της 14ης Μάρτη, στους θεατές που θα γίνουν ακροατές και μύστες μιας πανδαισίας τεχνών και μηνυμάτων.

Στην προσπάθεια συγκερασμού των τριών τεχνών οι ποιητές συναντούν τους συνθέτες και αυτοί την κίνηση και την απαγγελία, σαν δρώμενο βγαλμένο από τα παλιά.

Ο Διονύσιος Σολωμός ντύνεται τον Φραντς Λίστ, ο Άγγελος Σικελιανός συνοδεύεται από τη μουσική του Κωνσταντινίδη Γιάννη, ο Οδυσσέας Ελύτης από τον Κάρλ Νίλσεν και τον Σοπέν. Κι ακολουθούν ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος κι ανάμεσό τους ο Φράντς Σούμπερτ, ο Γιάννης Ρίτσος ντυμένος μουσική του William Walton, ο Ανδρέας Κάλβος και Κων/νος Καβάφης με τον Corelli και το βιολί του. Στη συνέχεια ο Κωστής Παλαμάς, ο Κων/νος Καβάφης με επένδυση Καρλ Φιλίπ Εμμανουέλ Μπαχ και Ινώ Παπαδοπούλου.

Τέλος, την πολυφωνική και πολυφασματική βραδιά θα φωτίσει το ερώτημα στο οποίο οι ποιητές μας αγωνιωδώς ή ηρέμως απάντησαν τις ώρες του διαλογισμού και της ιερής τους έμπνευσης: «Τι είναι ποίηση;». Απαντήσεις δίνουν: ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης… και «όλοι εσείς που είστε παρόντες με ανοιχτά και άγρυπνα πάντα τα μάτια της ψυχής», προτρέπουν οι διοργανωτές, επενδύοντας τις ποιητικές συνθέσεις με τις «Τέσσερις Εποχές» του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Στην εκδήλωση δίνουν λόγο και φωνή οι ηθοποιοί Φιλοποίμην Ανδρεάδης και Μυρσίνη Λαντζουράκη, νότες οι μουσικοί Γιώργος Γιουρτσίδης, Αλίκη Διαμαντίδου, Μαρία Κηπουρού, Βάγια Μαρκοπούλου, Ινώ Παπαδοπούλου και Γεράσιμος Σταθόπουλος.

Στην όρχηση η Όλγα Μουρουζίδου σε χορογραφίες Μαρίας Στυλίδου.

Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.