Μια συγχρονη ιατρικη Οδυσσεια με αφετηρια την Κομοτηνη

Ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή σε συνεργασία με το Μουσείο Καραθεοδωρή οργάνωσαν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου διάλεξη με τίτλο «μια σύγχρονη ιατρική Οδύσσεια με αφετηρία την Κομοτηνή». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου και ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Κωφίδης, ειδικός καρδιοχειρουργός και καθηγητής στα πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης και της Ζυρίχης. Ο κ. Κωφίδης, εξιστόρησε την προσωπική του ιστορία, πως δηλαδή ένα παιδί από μια μικρή πόλη, όπως η Κομοτηνή, κατάφερε να κερδίσει στον αγώνα της ζωής και να καταστεί ένας διεθνούς φήμης επιστήμονας στον κλάδο της ιατρικής. Η εκδήλωση είχε διττό ρολό, τόσο να επιχειρήσει να θέσει προσανατολισμούς στους πολλούς νέους που παραβρέθηκαν, όσο και να παρουσιάσει τις νέες ανατρεπτικές μεθόδους στην καρδιοχειρουργική. Η διάλεξη προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, ιδιαίτερα των νέων, ενώ το «παρών» έδωσαν και ο νομάρχης κ. Γιαννακίδης, και δημοτικοί σύμβουλοι.

Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους νέους για να κυνηγήσουν τα οράματά τους

Τη διάλεξη προλόγισε ο κ. Σάκης Λιπορδέζης, διευθυντής του Μουσείου Καραθεοδωρή, ο οποίος σύνδεσε την εκδήλωση με το πνευματικό μνημόσυνο για τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κάνοντας λόγο για μια εκδήλωση, που αντανακλά διδακτικά στα παιδιά. «Θέλουμε σήμερα» υπογράμμισε «να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ακούγοντας έναν άλλο σύγχρονο Καραθεοδωρή, το Θρακιώτη, που ξεκίνησε από εδώ μια επιστημονική οδύσσεια, να γνωρίσουμε τα κατορθώματά του και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, ώστε να εμπνευστούν και να δουν τη ζωή με ένα άλλο βλέμμα. Αυτό το άλλο βλέμμα έγκειται στο να θεμελιώσουν διαφορετικά τους στόχους και τα οράματά τους».

«Να επαναφέρουμε στους νέους το όραμα και τη φαντασία»

Από τη μεριά του, ο κ. Κωφίδης παρατήρησε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά και χαρακτηρολογικά. Η χώρα μας περνάει δύσκολες εποχές και οι νέοι μας έχουν χάσει τους μύθους και τους ήρωές τους, έχουν σταματήσει πλέον να πιστεύουν στη δύναμη του οράματος και της φαντασίας και τείνουν να σκάφτονται, όλο και περισσότερο, τελολογικά. Εμείς, ως δάσκαλοι, πρέπει να τους αποτρέψουμε από μια τέτοια προοπτική, εμφυσώντας τους ελπίδα και επιχειρώντας να φέρουμε πίσω τα οράματά τους». Προς τον παραπάνω σκοπό έκρινε ότι μπορεί να συμβάλλει η εξιστόρηση της προσωπικής του διαδρομής, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, ώστε να παραχτεί μια εποικοδομητική συζήτηση στο τέλος της εκδήλωσης. «Έχω ακούσει από μερικούς νέους», τόνισε, «ότι δε θέλουν να γίνουν επιστήμονες, πλέον, για να μην καταντήσουν να μπουν στη γενιά των 700 ευρώ. Πρέπει, οπωσδήποτε, να τους αποτρέψουμε από αυτήν την προοπτική και μια ελάχιστη προσπάθεια σε αυτό το πλαίσιο είναι η σημερινή μας παρέα».

«Μετά τις αποτυχίες πρέπει να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις»

Μια, λοιπόν, από τις βασικές προτροπές του προς τους νέους ήταν «να μην τα παρατάνε και να μην χάνουν το θάρρος τους και τα οράματά τους». Και συνέχισε «η δική μου ζωή, όσο και ασήμαντη να είναι, πέρασε μέσα από διαφορές περιπέτειες, στο χώρο της επιστήμης, βέβαια, ιδιαίτερα μάλιστα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές κοινωνίες του εξωτερικού, που έζησα και εργάστηκα. Δεν είναι φυσικά εύκολη η ζωή στο εξωτερικό και μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Αποτελείται, θα έλεγα, από μια σειρά από αποτυχίες, από τις οποίες όμως πρέπει να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης».

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή της επιτυχίας»

Περαιτέρω, κάνοντας αναφορά στο φαινόμενο πολλοί νέοι να μεταβαίνουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλυτέρων προοπτικών και ευκαιριών, τόνισε ότι «αν εργάζεσαι σκληρά και δε χάνεις την πίστη σου στο θεό, κάποια στιγμή θα ανοίξει η κατάλληλη πόρτα και θα βρεθείς στον κατάλληλο χρόνο και τόπο». Θέτοντας ως παράδειγμα τη δική του διαδρομή, έκρινε ότι «εκ των ύστερων αποδείχτηκε ως μια ευλογία. Σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι γλύτωσα από κάποια δεινά της Ελλάδας, αφού κάποιος άξιος και σκληρά εργαζόμενος θα μπορέσει να διαπρέψει παντού. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή της επιτυχίας και δεν μπορούμε να γενικεύσουμε».

Η επανάσταση της καρδιοχειρουργικής ελαχίστης επεμβατότητας

Όσον αφορά δε την επιστήμη του, την ιατρική, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα πρώτα στάδια εμφάνισης της χειρουργικής μεθόδου, κάνοντας λόγο για «μια προσπάθεια, που πηγάζει από τις πρωτογενείς ιπποκράτειες αρχές, και στόχευε στο να περιθάλψει ο ιατρός τον ασθενή με τον λιγότερο τραυματικό τρόπο». Και συνέχισε «αν μπορούμε θεραπεύουμε μια νόσο χειρουργικά, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσουμε μεγάλη τομή, να προκαλέσουμε μεγάλο τραύμα στον ασθενή, να τον αφήσουμε μέρες στο νοσοκομείο, να έχει μεταγγίσεις κ.λπ., είναι ευχής έργο να προσπαθήσουμε να εξελίξουμε τις μεθόδους μας για να τα ανατρέψουμε όλα αυτά. Αυτό γίνεται αυτόν τον καιρό, υπάρχει ένα νέο είδος καρδιοθωρακοχειρουργικής, που προωθούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πλέον, καταρρίπτεται η μέθοδος της στερνοτομής, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εξελιχτεί μια νέα μέθοδος, που λέγεται καρδιοχειρουργική ελάχιστης επεμβατότητας. Σύμφωνα με αυτή, είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας εγχείρισης με μια μικρή τομή και με τη βοήθεια ρομπότ, ενδοσκοπίων και ειδικών καμερών. Η εξέλιξη αυτή όχι μονό έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για τον ασθενή, αλλά και πολύ μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων». Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ειδικές κλινικές σε όλον το κόσμο, ενώ μεμονωμένες αναφορές υπάρχουν και στην Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Κωφίδης «πρέπει να γενικευτεί και στην Ελλάδα αυτή η πρακτική, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.