Ζωντανη κρατα την ποντιακη παραδοση ο Μορφωτικος Συλλογος Ποντιων Κομοτηνης και Περιφερειας «Ο Ευξεινος Ποντος»

Τίμησε κατά τη διάρκεια του χορού του την μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με τον οποίο τα μέλη του είχαν μακρόχρονη συνεργασία

Ένα μεγάλο Ποντιακό γλέντι έστησε για ακόμα μια φορά το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», αναδεικνύοντας μάλιστα την πρόοδο που έχουν κάνει τα χορευτικά του τμήματα όλη την προηγούμενη χρονιά, τιμώντας παράλληλα αριστούχους μαθητές και επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εκδήλωση άνοιξε με τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συλλόγου, ενώ συνεχίστηκε με το τμήμα παραστάσεων του. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι χορευτές του Συλλόγου χόρεψαν τον χορό «Σέρρα», τον οποίο φέτος τον αφιέρωσαν στον εκλιπόντα Μιχάλη Χαραλαμπίδη, για την προσφορά του στη χώρα και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Είχε όμως στενή σχέση και με τον Σύλλογο, ο οποίος είχε σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για την δημιουργία της Ρωμανίας στην περιοχή των Πετρωτών, συμμετέχοντας στην εταιρεία Ρωμανία, και συνδράμοντας στην εκπόνηση μελετών από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.

Μάλιστα ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Νικολάου τόνισε πως αν και υπήρχε ολοκληρωμένος φάκελος αστικής ανάπλασης στα πρότυπα των πόλεων του Πόντου, το όνειρο περιορίστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ευγενίου, στη θεμελίωση του οποίου υπήρξαν συνοδοιπόροι. Είχαν όμως και ιδιαίτερους δεσμούς με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, φιλοξενώντας ομιλίες του ενώ την βιβλιοθήκη του κοσμούν μονογραφίες του.

Η έκφραση που χρησιμοποιούσε στις ομιλίες και τους έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη, είναι ότι λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.