Μια μηνυση, μια απεργια και το «δικαιωμα στην εργασια»

Μια μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου Δημήτρη Τρίμη, και μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ , μήνυση που υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γ. Αλαφούζο θέτει επί τάπητος μερικά ζητήματα. Λίγα λόγια για το ιστορικό. Ήδη από τον Μαϊο του 2004 η Ε.Σ.Η.Ε.Α. καταγγέλλει με ανακοίνωσή την «απεργοσπαστική πρακτική διευθυντικών στελεχών του ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας των δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού». Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ ο λόγος της καταγγελίας είναι η χρησιμοποίηση δημοσιογραφικού έργου κατά τη διάρκεια της στάσης χωρίς την άδεια των απεργούντων δημοσιογράφων. Και είναι προφανές πως είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να επιτρέψει χρήση του έργου του από την εργοδοσία κατά τη διάρκεια απεργιακού αγώνα; Αυτό όμως το προφανές δεν είναι και τόσο προφανές στους καιρούς της «καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης». Στις 14 Ιουλίου η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους σε απεργία. Η απεργία πετυχαίνει, αλλά η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της καταγγέλλει πάλι τη εργοδοσία και διευθυντικά στελέχη του ΣΚΑΙ για τη χρήση απεργοσπαστικών μηχανισμών.

Εξ’ αυτού του λόγου προκηρύσσει νέες απεργίες μόνο στον ΣΚΑΙ στις 15, 16. και 17 Ιουλίου. Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και οι μηχανισμοί της εργοδοσίας προσπαθούν να σπάσουν την περιφρούρηση και βεβαίως να σπάσουν και την απεργία. Μάλιστα εγκαλούν τα μέλη της περιφρούρησης και ζητούν την σύλληψή τους όπως καταγγέλλουν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις.

Είναι προφανές ότι παρά την επίκληση του ιερού δικαιώματος της απεργίας, η εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού προτάσσουν ως ισοβαρές με το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της εργασίας σε καιρό απεργίας από τους απεργοσπάστες. Μα είναι πρόδηλον πως μια απεργία δεν γίνεται χάριν γούστου, αλλά γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τους εργασιακούς όρους. Επομένως ο εργαζόμενος που απεργεί και έχει κόστος, απεργεί για την εργασία του και όχι για την ραστώνη του. Αυτή την εκδοχή μάλλον δεν την πήραν υπόψη τους οι «υπερασπιστές του δικαιώματος της εργασίας» και στράφηκαν και δικαστικά εναντίον του δημοσιογράφου συνδικαλιστή Δημήτρη Τρίμη.

Δηλαδή η εργοδοσία. Με ανακοίνωση τους τόσο η ΠΟΕΣΥ, όσο και η ΕΣΗΕΑ, αλλά και η ΕΣΗΕΜ-Θ. οι δημοσιογραφικές ενώσεις δηλαδή καταδικάζουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο μέλος του Δ.Σ. που εμπλέκεται δικαστικά. Αναμένουμε λοιπόν την κρίση, αν δηλαδή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο ή αν θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο, και αναμένοντας, οφείλουμε να πούμε πως εντείνονται οι λογικές καταστολής που φτάνουν σε ευθεία επί της ουσίας παραβίαση του κατακτημένου δικαιώματος στη απεργία. Φαίνεται ότι κάποιες «παλιές έννοιες» όπως απεργία, συνδικάτο, συνδικαλισμός, στάση εργασίας, κ.λ.π. ενοχλούν στους καιρούς της «συναίνεσης» και της «εργασιακής ειρήνης». Φαίνεται ότι όλοι και πρωτίστως οι συντάκτες οφείλουν να υποταχθούν στους «εθνικούς στόχους» της παραγωγικότητας, της αύξησης του Α.Ε.Π. και να μην ενδιαφέρονται για τόσο «μπανάλ» ζητήματα όπως είναι οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές. Έχουμε άραγε την ίδια άποψη περί του δικαιώματος στην εργασία οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες; Είναι φανερό πως όχι.

Γιατί η εξαθλίωση των εργαζομένων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους δεν φανταζόμαστε ότι συμπεριλαμβάνονται στις επιδιώξεις τους. Σε κάθε περίπτωση η μήνυση κατά του Δημήτρη Τρίμη δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, δύο ιδιωτών που τσακώθηκαν για πέντε μέτρα γης. Είναι μια βαθύτατη πολιτική επιλογή, μια επιλογή που έρχεται να υπενθυμίσει πως παρόλα τα θρυλούμενα περί κατάργησης των τάξεων, οι τάξεις υπάρχουν, εργοδότες και εργαζόμενοι υπάρχουν και προδήλως δεν έχουν ταυτόσημα συμφέροντα. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το Ε.Ρ.Σ. τιμώρησε τον ΣΚΑΙ με πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα ειπώθηκαν από τη συχνότητά του εναντίον της ΕΣΗΕΑ συνολικά και του Δημήτρη Τρίμη προσωπικά. Αναμφίβολα η επιβολή προστίμου από την ανεξάρτητη αρχή σημαίνει κάτι σημαντικό. Αποτελεί δικαίωση των δημοσιογράφων. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά είναι σαφές πως αυτού του είδους οι μηνύσεις ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τα σημαντικά εργατικά δικαιώματα.

Σταμάτης Σακελλίων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.