Μετρα προστασιας πυροσβεστων σε εκτακτα περιστατικα

Στα πλαίσια της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους Κομοτηνής και Γιάλοβα ως προς την ετοιμότητα διαχείρισης καταστροφών η ενεαμελής αποστολή από τη Γιάλοβα παρακολούθησε χθες το πρωί στο κτίριο της Πυροσβεστικής εκπαίδευση από τον υποπυραγό, υποδιοικητή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, Λεωνίδα Καραγκούνη.



«Τους εκπαιδεύουμε πάνω στη διαχείριση ατυχημάτων από επικίνδυνα υλικά. Εκτός από τη διαχείριση των συμβάντων θα ενημερωθούν και για μια ουσία, το ακρυλονιτρίλιο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Χρησιμοποιείται σε εργοστάσια κατασκευής Pyrex και σε περίπτωση διαρροής βρίσκεται στο νούμερο 6 της επικινδυνότητας, σε διεθνή επίπεδα. Όσο ανεβαίνουν τα νούμερα τόσο ανεβαίνει και η επικινδυνότητα». Ο κ. Καραγκούνης μίλησε και για τα προληπτικά μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι πυροσβέστες που θα ενεργήσουν άμεσα στο συμβάν καθώς και οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς που θα εμπλακούν. «Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ατύχημα και πώς θα προστατευτούν, με στόχο να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους συνανθρώπους τους».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι υποδομές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Γιάλοβα είναι ισάξιες με τις ελληνικές για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να λειτουργήσουν ανάλογα σε ένα περιστατικό. «Πέρα από την τεχνογνωσία χρειάζεται και η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Σαν έλληνες πυροσβέστες είμαστε περήφανοι γιατί τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία και η φυσική μας ηγεσία ήταν πολλοί ευαίσθητες ώστε αναπτυχθήκαμε με πολύ σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από όλα τα διεθνή στάνταρ». Οι συνθήκες βέβαια στην Τουρκία σε επίπεδο υποδομών είναι πολύ διαφορετικές.

Ο κ. Καραγκούνης δίνει έμφαση και στη διαρκή ενημέρωση κι εκπαίδευση των πυροσβεστών. Η διαχείριση συμβάντος που παρουσιάστηκε στηρίζεται στο πρόγραμμα ICS, το οποίο έχει εφαρμογή στην Αμερική και απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση όλων των συναρμόδιων φορέων, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, των νοσοκομείων, του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, του υπουργείου Βιομηχανίας. «Οι γνώσεις και η υλικοτεχνική υποδομή του κάθε φορέα χωριστά πρέπει να παντρευτούν σε ένα επείγον συμβάν. Όπως θα πρέπει επίσης να συντονιστούν και όλες οι εθελοντικές ομάδες που θα μετέχουν στη διαχείριση του συμβάντος».

Ο κ. Καραγκούνης έδειξε αρχικά στους τούρκους από τη Γιάλοβα που συμμετείχαν στην εκπαίδευση ένα ειδικό κράνος που επιτρέπει ελεύθερες κινήσεις στον πυροσβέστη λόγω ειδικών προστατευτικών στο εσωτερικό του.

«Καλή διαμονή» ευχήθηκε στους καλεσμένους τούρκους ο διοικητής της Πυροσβεστικής Στέφανος Ακριτίδης. «Σήμερα, θα κάνουμε μαθήματα, θα δείξουμε τα αυτοκίνητα και αύριο θα παρουσιάσουμε τα ειδικά αυτοκίνητα της ΕΜΑΚ για τη διάσωση και το νέο βραχιονοφόρο».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.