Μετωπο κατα των επενδυσεων που απειλουν το περιβαλλον

Στην Καβάλα συναντήθηκαν την Κυριακή επιτροπές αγώνα από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θάσο, τη Δράμα και τη Χαλκιδική με στόχο να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι σε όσους επιχειρούν να φέρουν μορφές ανάπτυξης που δε συνάδουν με το ασφαλές περιβάλλον. Επενδύσεις χρυσού σε Ροδόπη, Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς και κινήσεις για την εγκατάσταση αποθηκευτικών δεξαμενών καυσίμων στο δυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου ΑΜ- Θ στην Καβάλα είναι ο πονοκέφαλος των τοπικών κοινωνιών εδώ και χρόνια. Ένα από τα κοινά σημεία οι μετοχές του ρουμάνου επιχειρηματία Φρανκ Τίμιτς σε εταιρίες χρυσού και στα πετρέλαια της Καβάλας, ενός ανθρώπου που έχει διωχθεί από τη χώρα του για παράνομη δραστηριότητα.

Η διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και την Καβάλα έγκειται στη στάση της αυτοδιοίκησης.
Στη μεν Θράκη δεν υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης, στη δε Καβάλα η συντονιστική επιτροπή αγώνα δηλώνει ότι δεν έχουν τη συμπαράσταση της νομαρχίας και του δήμου Καβάλας, έχουν όμως 10.000 υπογραφές πολιτών καθώς και τα 4 επιμελητήρια της πόλης.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων συστήθηκε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο από κάθε νομό. Συμμετέχουν από τον Έβρο ο Γιώργος Φακιριάδης, από τη Ροδόπη η Μαρία Ιωαννίδου, από την Καβάλα ο Λάζαρος Βασιλειάδης, από τη Δράμα ο Κυριάκος Δοματζόγλου, από το Κιλκίς ο Χρήστος Ζαφειρούδης και από τη Χαλκιδική ο Τόλης Παπαγεωργίου. Από τη Ροδόπη συμμετείχαν οι κυρίες Ιωαννίδου και Δραγουμάνη και οι κ.κ. Σεργκελίδης, Στρατιάδης, Γρηγορόπουλος, Κενανίδης.

Λιμνοθάλασσα Βάσοβα και δεξαμενές

Ο Λάζαρος Βασιλειάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και ανέλαβε να παρουσιάσει τις κινήσεις που γίνονται για την εγκατάσταση αποθηκευτικών δεξαμενών καυσίμων στο δυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου ΑΜ- Θ, που ανήκει στους νομούς Καβάλας – Ξάνθης – Ροδόπης. «Γίνεται μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου να εγκατασταθούν στη Βόρεια Ελλάδα, με απώτερο στόχο να διεισδύσουν στα Βαλκάνια. Επιχείρησαν να εγκαταστήσουν αποθήκες καυσίμων και στην Αλεξανδρούπολη, δεν το πέτυχαν και τα τελευταία 5 χρόνια επιχειρούν να εγκαταστήσουν αποθήκες καυσίμων στο ανατολικό μέρος της Καβάλας σε προστατευόμενη περιοχή, δίπλα στη λιμνοθάλασσα Βάσοβα». Ο κ. Βασιλειάδης θύμισε με τη συνέχιση της υπόθεσης τις ιστορίες της Ροδόπης και του Έβρου, τις σχετικές με τις εταιρίες χρυσού. «Έχουν πάρει πάρα πολλές εγκρίσεις και το μόνο που δεν πέτυχαν –χάρις στους αγώνες του καβαλιώτικου πληθυσμού- είναι να στήσουν δεξαμενές. Εκμεταλλεύτηκαν τις διάφορες ασάφειες που υπάρχουν στη νομοθεσία. Από την πλευρά μας επιδοθήκαμε σ’ ένα αγώνα να αποδείξουμε ότι όλα αυτά είναι παράνομα. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου και περιμένουμε να εκδικαστούν στις 15 Μαίου. Τρεις μεγάλες εταιρίες με τρομερές ποσότητες δεξαμενών και καυσίμων επιχειρούν να εγκατασταθούν στο ανατολικό μέρος της Καβάλας, η οποία είναι ήδη επιβαρημένη από τη λειτουργία της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων εδώ και 40 χρόνια και της Καβάλα Oil. Εκτιμούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι αναπτυξιακές». Ελάχιστες κι ευκαιριακές θέσεις εργασίας και απειλή προστατευόμενων περιοχών η οποία προκαλεί στους Καβαλιώτες τον εφιάλτη από τον κίνδυνο ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος. «Τα δεξαμενόπλοια θα μπαινοβγαίνουν στον κόλπο της Καβάλας για να μεταφέρουν τα καύσιμα και να τα αδειάζουν στις δεξαμενές. Η παρουσία δεξαμενών σε πολύ μεγάλη πυκνότητα εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους ανάφλεξης».

Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ενεργειακή επάρκεια.

Επικοινωνία κι ενημέρωση

Ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ από την Καβάλα συντόνισε τη συζήτηση κι έδωσε έμφαση στην καλή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ουσιαστικά με τα προβλήματα της περιοχής τους. Ο Κυριάκος Δοματζόγλου από το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων συμμετέχει στο Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης και ανέφερε περιστατικό από πρόσφατη συνεδρίαση για να τονίσει ότι πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης του είπε ότι για πρώτη φορά πληροφορήθηκε την προσπάθεια εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Με αφορμή το περιστατικό ο κ. Δοματζόγλου έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των φορέων και στη διατύπωση με σαφήνεια των αιτημάτων τους. Υποστήριξε ότι στο πάρκο έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και η Δράμα, αλλά εξήγησε το γιατί δε συνέβη. «Κατασκευάστηκαν τα μεγάλα φράγματα του Θησαυρού. Εφόσον θα ήταν ένα κομμάτι του Νέστου σ’ αυτό το πάρκο δε θα είχαν τη νομιμότητα να κατασκευάσουν αυτά τα φράγματα, τα οποία είναι η αιτία που οι Καβαλιώτες πίνουν νερό γεμάτο ραδιενέργεια, γιατί η Καβάλα πίνει νερό από τις πηγές του Κεφαλαρίου, τα νερά των οποίων έχουν μέσα τους 56% των νερών της Καβάλας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ».

Αναλυτικά μίλησε για τις προσπάθειες των εταιριών χρυσού ο Δάνος Σεργκελίδης από τη Διανομαρχιακή Ροδόπης – Έβρου, εστιάζοντας στους αγώνες και τις τρικλοποδιές.

Ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης μίλησε για το πρόβλημα λήψης πληροφοριών κι έφερε ως παράδειγμα ότι οι συνεδριάσεις του Φορέα Διαχείρισης είναι κλειστές ακόμη και στα ΜΜΕ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.