Μεταπτυχιακες σπουδες στη Βρετανια και ΗΠΑ

Περίπου 24.500 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στα βρετανικά πανεπιστήμια. «Η Βρετανία επιλέγεται από τους Έλληνες φοιτητές μακράν ως πρώτη χώρα επιλογής. Οι Έλληνες μέχρι και πέρυσι, μέχρι το 2003 συγκεκριμένα, ήταν η κοινότητα με τους περισσότερους αλλοδαπούς στη Βρετανία, ενώ από το 2003 διαπιστώνουμε ότι οι Κινέζοι έχουνε καταλάβει πλέον όλη την Ευρώπη όχι μόνο εμπορικά, αλλά και εκπαιδευτικά, καθώς αυτή τη στιγμή είναι 30.000 Κινέζοι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια» δήλωσε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών πληροφόρησης του British Council Θεσσαλονίκης κ. Κωστής Γεωργίου . Μιλώντας για τη Βρετανία ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό αλλά και οι χώρες οι οποίες έχουν προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αντίστοιχα 13 και 14 χιλιάδες που σπουδάζουνε εκεί «Αυτό λοιπόν καταδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στη Βρετανία, κάτι είναι αποδεκτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε τους φοιτητές για τις διαδικασίες, για το πώς μπορεί κάποιος φοιτητής εύκολα να μπει σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, τι κατοχύρωση μπορεί να έχει με τις σπουδές αυτές.

Όσον αφορά στο κόστος των βρετανικών πανεπιστημίων ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε: «Μέχρι πριν από ορισμένα χρόνια το να σπουδάσει κάποιος στη Βρετανία μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά πολυτέλεια. Τα τελευταία χρόνια όμως, δυστυχώς για την Ελλάδα, έχει ανεβεί τόσο πολύ το κόστος ζωής στην Ελλάδα που πλησιάζει αρκετά τα Βρετανικά».

Περίπου 1.000-1.100 ευρώ είναι αρκετά για να ζήσει ένας φοιτητής στη Βρετανία. «Αν λάβουμε υπόψη ότι όσον αφορά στο πρώτο πτυχίο ο μέσος Έλληνας έχει απαλλαγή διδάκτρων ενώ ο φοιτητής για μεταπτυχιακές σπουδές έχει ένα κόστος γύρω στα 4.000 ευρώ για τον ένα χρόνο θα έλεγα ότι είναι προσιτές οι τιμές για τον μέσο Έλληνα»

Για πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, για τις υποτροφίες που παρέχει το ίδρυμα Fulbright τόσο σε φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές όσο και σε καθηγητές για έρευνα και σε καλλιτέχνες για περαιτέρω εμπειρίες στις ΗΠΑ ενημέρωσε τους φοιτητές ο εκπαιδευτικός σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright Θεσσαλονίκης Δημήτριος Ντούτης.

Αναφερόμενος για την ποιότητα των σπουδών που υπάρχει στις ΗΠΑ ο κ. Ντούτης τόνισε ότι οι πιο φιλόδοξοι και οι πιο καλά καταρτισμένοι φοιτητές θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ. «Επειδή υπάρχουνε πάνω από 3.000 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα πανεπιστήμιο για τον κάθε άνθρωπο, για την κάθε ακαδημαϊκή δυνατότητα και για την κάθε οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο αν κάποιος επιχειρεί να πάει στα πολύ διακεκριμένα πανεπιστήμια ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος όχι μόνο μεταξύ των αμερικανών αλλά και μεταξύ των διεθνών φοιτητών που θέλουν να καταλήξουν για τις εξαιρετικές σπουδές που παρέχονται σε αυτά τα πανεπιστήμια».

Γύρω στις 8 με 10 χιλιάδες δολάρια συν και τα έξοδα για τα βιβλία και τους υπολογιστές είναι τα έξοδα διαβίωσης στις ΗΠΑ. «Αυτό που κάνει τη διαφορά στην Αμερική και την κάνει να φαντάζεσαι λίγο δυσπρόσιτη είναι τα έξοδα των διδάκτρων. Γιατί δεν υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση στις ΗΠΑ και στα πολιτειακά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν δίδακτρα. Στα πολιτειακά πανεπιστήμια τα κόστη κυμαίνονται από 7-8 χιλιάδες δολάρια μέχρι 18 κατά μέσο όρο ενώ στα ιδιωτικά από 14-28 χιλιάδες δολάρια».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.